26 Μαΐου 2012

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ-ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ.

0 σχόλια

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΑΚΥΡΩΝΕΙ, Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΤΟ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΤΟ ΣΚΙΖΕΙ. Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ-ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ.

« Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση» Αυτό δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της περιοδείας-φιάσκο που στην Ευρώπη, κατά την οποία είδε τους
Γάλλους και Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες ( στους οποίους στηρίζονται οι ελπίδες για μια προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη) να του κλείνουν την πόρτα, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του είναι αδιέξοδη. 

Το ευρωπαϊκό φιάσκο και η επαφή με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τους συσχετισμούς της φαίνεται ότι οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμη αλλαγή πλεύσης και μάλιστα στο κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή τη στάση των κομμάτων απέναντι στο μνημόνιο. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Δραγασάκη, που διατύπωσε τη νέα θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «θα καταγγείλουμε πολιτικά και όχι νομικά το Μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες πτυχές θα καταργηθούν, κάποιες άλλες θα τις διαπραγματευτούμε ..»  Με λίγα λόγια από την «ακύρωση του μνημονίου» και το «θα σκίσουμε στο Μνημόνιο» περάσαμε στη διαπραγμάτευση κάποιων πτυχών.

Υποθέτουμε λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη των 12 συνιστωσών του, αποφασίζει τελικά να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο και όχι να το ακυρώσει να το σκίσει να το καταγγείλει κλπ.  Τι ακριβώς θα διαπραγματευθεί; Ποια σημεία του; Ποιες αλλαγές θα επιδιώξει; Υπάρχει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη θέση; Ταυτίζονται με αυτήν η συνιστώσα «Κόκκινο» και η συνιστώσα «Ρόζα»;

Η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης απαιτεί να θέσει κάποιος τους άξονες που θα κινηθεί και την κατεύθυνση που θέλει να πάει. Το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος με την πρόταση 6 σημείων το έχουν κάνει. Η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης απαιτεί στήριξη, συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ποιοι είναι οι σύμμαχοι του κ. Τσίπρα; Μέχρι και με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ  που έχει υποστηρίξει ανοιχτά πολλές φορές την Ελλάδα και μάλιστα έχει εκφράσει την αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας, έφτασαν να τσακώνονται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου