15 Ιουνίου 2012

Ήρθε η ώρα να νικήσουμε τη βλακεία που μας δέρνει!

0 σχόλια

Σας βεβαιώνω πως εδώ στο Παρίσι ουδείς ασχολήθηκε με τη συνέντευξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Όλγα Τρέμη και στο Mega. Οπότε μπορούμε να μιλάμε για μια «διεθνή αποκλειστικότητα» εσωτερικής κατανάλωσης. Άλλωστε όλο το στήσιμο της συνέντευξης ήταν πολύ «ελληνικό». Κακή σκηνοθετική επιμέλεια, φτωχά γαλλικά από την κ. Τρέμη , καθόλου διαδραστική και μάλλον διεκπαιρεωτική σε ένα προσυμφωνημένο πλαίσιο.  Δεν ξέρω αν ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού,  ο κ. Παναγόπουλος θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει διαφορετικά μια τέτοια συνέντευξη, ξέρω όμως πως τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στο Mega ήταν βαρύ για τον ίδιο και ίσως να θεώρησε πως μια «διεθνής αποκλειστικότητα» έστω και «όπως – όπως» θα του έδινε πόντους.
Σε κάθε περίπτωση,  ο κ. Ολάντ μας είπε αυτό που μας λένε με κάθε ευκαιρία όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας: «Προσέξτε μη κάνετε καμιά ανοησία γιατί θα βρεθείτε εκτός Ευρώπης». Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που φτάνει στην Ελλάδα από παντού και δεν επιδέχεται διαφορετικές αναγνώσεις που να δικαιολογούν τα «μεγάλα λόγια» που ακούγονται στην Ελλάδα, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεωρίες  περί «μπλόφας» και οι λογικές «θα πάμε να τους τρίξουμε τα δόντια» είναι σκέτες ανοησίες. Είναι σαν το περίφημο «περίστροφο»  του Γιώργου Παπανδρέου που έβαλε δήθεν πάνω στο τραπέζι  και είδαμε βέβαια τι αποτελέσματα είχε.
Το κακό είναι πως αφήσαμε ανοιχτή την πόρτα σε αυτές τις ανοησίες. Η προσφυγή σε εκλογές ήταν κολοσσιαίο λάθος του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος. Πήγαμε έτσι στις κάλπες της 6ης Μαΐου.  Κι ενώ το πολιτικό σύστημα ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκλογές,  δεν αποδέχθηκε το αποτέλεσμά τους και οδήγησε στις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Δυο μεγάλα λάθη στη σειρά έχουν φέρει τη χώρα στην πιο δεινή θέση που βρέθηκε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της. ‘Άνθρωποι δολοφονούνται μέρα μεσημέρι για μερικά ευρώ, άνθρωποι αυτοκτονούν πέφτοντας από τα μπαλκόνια επίσης για μερικά ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο έχει κηρύξει αναγκαστική στάση πληρωμών και όσο μένουν ανοιχτά τα μετεκλογικά σενάρια τόσο κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις. Η κοινωνική ασφάλιση καταρρέει, κοινωνικός τουρισμός δεν θα υλοποιηθεί φέτος, ο ΟΑΕΔ σε λίγο δεν θα έχει διαθέσιμα χρήματα για επιδόματα ανεργίας. Οι εξαγωγές που είχαν πάρει λίγο τα πάνω τους υποχωρούν ξανά μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας ενώ ο τουρισμός πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού κανένας δεν σχεδιάζει να κάνει διακοπές σε μια χώρα που δεν ξέρει τι θα της ξημερώσει. Και το «κερασάκι» σε όλα αυτά είναι πως το «bank run» έχει ήδη ξεκινήσει καθώς  ανέρχονται στα 500-800 εκατ. ευρώ οι συνολικές εκροές καταθέσεων στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, σε ημερήσια βάση, τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκάλυψαν στο Reuters υψηλόβαθμα στελέχη  ελληνικών τραπεζών. Με άλλα λόγια, η  ανακεφαλαιοποίηση εξανεμίζεται πριν καλά καλά μπει στα τραπεζικά ταμεία.  Μια τρύπα στο νερό δηλαδή.
Λοιπόν δεν ξέρω τι έχουν κατά νου να  πουν,  απόψε ο κ. Τσίπρας και αύριο ο κ. Σαμαράς,  στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις τους στην Αθήνα. Ξέρω πως αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να πουν είναι ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και τη Δευτέρα θα υπάρχει κυβέρνηση. Ας την βαφτίσουν όπως τους αρέσει. Ας την πουν «εθνικής σωτηρίας», ας την πουν «εθνικής συνευθύνης», αυτά είναι προσχήματα για τους ίδιους και δεν ενδιαφέρουν κανέναν.  Το διακύβευμα είναι τα απανωτά λάθη του πολιτικού συστήματος να σταματήσουν εδώ και να κλείσουμε την πόρτα στην ανοησία. Κι αυτό σημαίνει μια σοβαρή κυβέρνηση συνεργασίας και  μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση που θα δεσμευτούν να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρώπη και στον πολιτισμένο κόσμο.
Άρα ο κ. Τσίπρας απόψε θα πρέπει να δεσμευτεί πως και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πράξει το ίδιο που λέει πως θα κάνει αν βγει πρώτο κόμμα. Θα πρέπει να επαναλάβει δηλαδή αυτό που έγραψε στο άρθρο του στους Financial Times πως  «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη» και άρα είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να τηρήσει αυτή τη βασική δέσμευση.
Αύριο, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να δεσμευτεί πως το βράδυ της Κυριακής, με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να περιμένει τη διαδικασία των εντολών, θα καλέσει  σε συνάντηση τους αρχηγούς των κομμάτων με τους οποίους αντικειμενικά μπορεί να συγκυβερνήσει και δεν θα βγουν από τη συνάντηση αυτή παρά μόνο έχοντας στα χέρια τους το χαρτί με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, τα χαστούκια που θα αρχίσουν να πέφτουν σε αυτή τη χώρα θα κάνουν τον Κασσιδιάρη να μοιάζει με πρόσκοπο.
ΥΓ1: Έχουμε πείσει όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο πως έχουμε τη «διεθνή αποκλειστικότητα» στην βλακεία. Παρά το γεγονός ότι η βλακεία θεωρείται ανίκητη, ήρθε η ώρα που πρέπει να τη νικήσουμε.    
ΥΓ2: Υπέκυψα σήμερα στον πειρασμό της τηλεκριτικής, διότι όπως καταλαβαίνετε  για το συγκεκριμένο θέμα η Πόπη Διαμαντάκου δεν θα γράψει τίποτα στα «Νέα».   

http://www.spirosrizopoulos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου