15 Ιουνίου 2012

Καλοσύνη στον συνάθρωπο: Μύθος ή προοπτική;

0 σχόλια
        Ζούμε δυστυχώς σε μια εποχή όπου ο κάθε απάνθρωπος πλασάρει την μισανθρωπία του σαν άκρατη για την πατρίδα αγάπη! Σε μια τέτοια εποχή αναισθησίας που χρειαζόμαστε ανθρώπους με συναίσθημα θα ήταν παράλογο να προσπαθήσω να αλλάξω γνώμη με τον λόγο γιατί είμαι μικρός ακόμη. Αντιθέτως επέλεξα να σας παρουσιάσω κάποια παραδείγματα ανθρώπων που η αγάπη τους για τον συνάνθρωπο άλλαξαν τον κόσμο.
         Το 1984 ο Bob Geldof ένας μουσικός δημοσιογράφος που έγινε αργότερα τραγουδιστής punk rock εμπνεύστηκε από ένα άρθρο για την επιδημία λοιμού στην Αφρική και ξεκίνησε την μάχη του κατά της παγκόσμιας πείνας. Οργάνωσε τη πρώτη σε όλο τον κόσμο παγκόσμια συναυλία αλληλεγγύης με το όνομα "Live Aid". Πάνω από 100 καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν και παρακολουθήθηκαν από 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η "Live Aid" συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια λίρες σε 1 μέρα!

          Το 1976 η Betty Williams μια receptionist και μητέρα 2 παιδιών, ήταν μάρτυρας του θανάτου 3 παιδιών κατά την διάρκεια των πολιτικών αναταραχών στην Βόρεια Ιρλανδία! Μέσα σε 2 μέρες από αυτό το τραγικό γεγονός μάζεψε 6000 υπογραφές στον αγώνα της για την ειρήνη. Έπειτα οδήγησε 10,000 ανθρώπους σε πορεία ειρήνης προς τους τάφους των παιδιών. Η ειρηνική πορεία αυτή "έσπασε" από διαδηλωτές. Μια βδομάδα αργότερα οργάνωσε μια νέα πορεία. Αυτή την φορά η πορεία απαρτιζόταν από 35,000 κόσμο! Την ίδια χρονιά της απονεμήθηκε το νόμπελ ειρήνης.
           Το 1961 2 φοιτητές στην Πορτογαλία ύψωσαν τα ποτήρια τους σε μια πρόποση στην ελευθερία. Φυλακίστηκαν για 7 χρόνια! Ο Βρετανός δικηγόρος Peter Benenson σοκαρίστηκε από το γεγονός. Για να στηρίξει τους φοιτητές έγραψε ένα γράμμα στην τοπική του εφημερίδα. Η απάντηση ήταν τόσο συντριπτική που δημιουργήθηκε μια επιτροπή για να οργανώσει την καμπάνια. Γρήγορα αναπτύχθηκε σε παγκόσμιο κίνημα. Σήμερα είναι γνωστό με την ονομασία Διεθνής Αμνηστία!
     

(Peter Benenson)

        Την δεκαετία του 1920 ένα αγόρι από ένα μικρό αφρικανικό χωριό ονειρευόταν μια μέρα ότι η ισότητα θα κυριαρχούσε στην χώρα του. Μετά από χρόνια ακτιβισμού κατηγορήθηκε για πολιτική προδοσία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη! Το όνειρό του για την ισότητα δεν πέθανε ποτέ. Το 1990 μετά από 27 χρόνια κράτησης ο Nelson Rolihlahla Mandela αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Ο Mandela τότε οδήγησε την νότια Αφρική στις πρώτες της δημοκρατικές προεδρικές εκλογές. Κοντά στους 19 εκατομμύρια ανθρώπους ψήφισαν. Ο Nelson Mandela νίκησε στις εκλογές και τελείωσε το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ που είχε διαχωρίσει την νότια Αφρική για 46 χρόνια.     
        Οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο λόγω της ευαισθητοποίησης για τον συνάνθρωπό τους. Ίσως όλοι αφήναμε αυτή την ευαισθησία να αναπτυχθεί ο κόσμος ίσως ήταν ένα αλλιώτικο μέρος. Και θα τελειώσω με ένα απόφθεγμα: "Ποτέ μην αμφισβητήσεις ότι μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πράγματι είναι η μόνη που το έχει καταφέρει".....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου