6 Ιουνίου 2012

Τελεσίγραφο Ομπάμα – Κάμερον στην Μέρκελ

0 σχόλια

Τελεσίγραφο Ομπάμα – Κάμερον στην Μέρκελ

Εντείνονται οι πιέσεις στο Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την κρίση χρέους που πλήττει με σφοδρότητα την ευρωζώνη και πλέον βρίσκεται στην πόρτα της Ισπανίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον ετοιμάζονται να στείλουν ένα ξεκάθαρο
μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ ότι πρέπει να δράσει άμεσα, όπως αναφέρει το real.gr
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο την Πέμπτη στο Βερολίνο και αναμένεται να την ενημερώσει πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφωνούν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένα άμεσο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην ζώνη του ευρώ.
Τόσο το Λονδίνο όσο και η Ουάσινγκτον εμφανίζονται ανήσυχες με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και θεωρούν ότι η Άνγκελα Μέρκελ καθυστερεί σημαντικές αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης, ιδιαίτερα με την επίμονη άρνηση της να αποδεχθεί την δημιουργία ευρωομολόγων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πει στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η ευρωζώνη έχει λίγες εβδομάδες περιθώριο για να θωρακίσει το κοινό νόμισμα.
Ο Ντέβιντ Κάμερον φέρεται σίγουρος ότι η συμφωνία για την ευρωζώνη πρέπει να εγκριθεί σε δύο ζωτικής σημασίας συνόδους κορυφής μέσα στον Ιούνιο. Η πρώτη είναι η σύνοδος της G20 στο Μεξικό την επόμενη εβδομάδα και η δεύτερη η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.
Τις εξελίξεις αυτές επιβεβαίωσε και η Downing Street που υπογράμμισε τις ανησυχίες που υπάρχουν σε ΗΠΑ και Βρετανία για την ευρωζώνη. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης υπογράμμισε σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Συμφώνησαν στην ανάγκη για ένα άμεσο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών όπως και για μία μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα διασφαλίσει ένα ισχυρό κοινό νόμισμα» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βρετανίας.
«Η άποψη του πρωθυπουργού ήταν πάντα ότι χρειάζεται να ληφθούν αποφασιστικές ενέργειες προκειμένου να υποστηριχθεί η ευρωζώνη. Η εμπιστοσύνη στις αγορές είναι ζωτικής σημασίας και για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη χρειάζεται να ληφθούν αποφασιστικές ενέργειες» σημείωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου