5 Ιουνίου 2012

Ψυχρό κλίμα στην Ιπποκράτους

0 σχόλια


Με το βλέμμα στραμμένο στον... Σεπτέμβριο και στο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οδεύει προς τις εκλογές τις 17ης Ιουνίου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει την εκλογική διαδικασία ως έναν «κάβο», τον οποίο βεβαίως το κόμμα πρέπει να περάσει με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, προκειμένου στις 18 Ιουνίου να υφίστανται οι μίνιμουμ προϋποθέσεις που απαιτούνται για τις ριζικές αλλαγές που έχει κατά νου ο κ. Βενιζέλος. Ωστόσο, οι εκλογές δεν συνιστούν την προτεραιότητά του. Η στρατηγική αυτή επιλογή του κ. Βενιζέλου, βάση της οποίας είναι και η απομάκρυνση των λεγόμενων κορυφαίων στελεχών από τον πυρήνα των μετεκλογικών εξελίξεων, εξηγεί σε σημαντικό βαθμό και την αποστασιοποίηση πολλών από τους άμεσα ενδιαφερομένους. 

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως τη γραμμή του κ. Βενιζέλου, να μην αξιοποιηθεί κανένα «κορυφαίο» στέλεχος σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις 17 Ιουνίου, θέτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, εαυτούς υποψηφίους. Οι δηλώσεις αυτές έχουν ενοχλήσει το επιτελείο του κ. Βενιζέλου, τόσο ως προς την ουσία τους όσο όμως και ως προς το γεγονός ότι «για ακόμη μία φορά», όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αφήνουν το σύνολο του προεκλογικού αγώνα στους ώμους του προέδρου. Ωστόσο, θεωρούν ότι οι ίδιοι οι «κορυφαίοι» είναι τόσο αποδυναμωμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, που η σύγκρουση μαζί τους δεν έχει απολύτως κανένα πρακτικό αντίκρισμα, σε αυτήν τη χρονική φάση.
  • Τα κορυφαία στελέχη
Οι ψυχρές σχέσεις του κ. Βενιζέλου με πολλά από τα κορυφαία στελέχη έχουν αποτυπωθεί και στις τελευταίες συνεδριάσεις της εκλογικής επιτροπής, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει ευκαιρία που να μην τονίσει δημοσίως ότι «δεν θα δείτε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνήσεις». Οπως εκτιμούν στελέχη της Ιπποκράτους, μετά τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος δεν θα ήταν καθόλου αρνητικός στο ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα από τα κορυφαία στελέχη ούτε καν στο προσκήνιο. Θα προτιμούσε να έχει οργανώσει τη νέα ομάδα πριν από τις εκλογές, κάτι τέτοιο όμως κατέστη αδύνατο λόγω της πίεσης που έχει δημιουργήσει αυτό καθαυτό το γεγονός. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μεταθέσει τη σύσταση της προσυνεδριακής επιτροπής, η οποία επιθυμεί να απαρτίζεται, ει δυνατόν και εξ ολοκλήρου, από νέα πρόσωπα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επισκέψεις στην επαρχία, από όπου φιλοδοξεί να εντοπίσει και κάποια πιθανά νέα στελέχη.

Μέχρι τότε ο κ. Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η δεινή οικονομική κατάσταση του κόμματος (αδυναμία καταβολής ενοικίων) και, βεβαίως, την εσωστρέφεια αλλά και τις οργανωτικές δυσλειτουργίες που έχουν επιφέρει το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου και η πρακτικά ανύπαρκτη περίοδος προσαρμογής που είχε η ομάδα του. Η διαδικασία συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα αυτά. Η επιλογή προσώπων όπως ο κ. Ιω. Κανελλάκης αποδόθηκε από κάποιους στην Ιπποκράτους στον κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο, ενώ την ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου εξέφραζαν την απορία τους για την επιλογή του προσώπου. Παρόμοιες ενστάσεις τέθηκαν και κατά την επιλογή του κ. Ιω. Σουλαδάκη ως 12ου υποψηφίου στο Επικρατείας. Την ανησυχία επιτείνουν οι δυσκολίες που υπάρχουν στις «δυτικές συνοικίες» του λεκανοπεδίου, όπου το ΠΑΣΟΚ υπέστη στις 6 Μαΐου στρατηγική ήττα. Παρά το γεγονός ότι έχουν επιστρατευθεί οι δημοφιλέστεροι του κόμματος (Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Ανδρουλάκης), το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» δεν φαίνεται να συγκινεί.

Εκνευρισμός υπάρχει και για τους «παπανδρεϊκούς». Η διελκυστίνδα τοπικών στελεχών στην Αχαΐα περί του αν ο κ. Γ. Παπανδρέου πρέπει να είναι ή όχι υποψήφιος στην πατρογονική περιφέρειά του, αναζωπύρωσε εντάσεις. Η επιστολή αποχώρησης του κ. Φιλ. Πετσάλνικου από την Καστοριά, με αιχμές εναντίον του κ. Βενιζέλου, ήταν προϊόν μιας παρόμοιας παρασκηνιακής διεργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου