7 Οκτωβρίου 2012

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: «Δεν υπάρχει άλλοθι για την αδράνεια έναντι της φοροδιαφυγής»

0 σχόλια

  Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΜάρκοςΜπόλαρης στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε όσοι έχουν ευθύνες για την απόκρυψη στοιχείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μιλώντας στη «ΜτΚ», τονίζει ότι «όταν δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, δεν μπορεί να υπάρχει άλλοθι, οποιασδήποτε μορφής, για την αδράνεια που παρατηρήθηκε», ενώ ασκεί κριτική στη ΝΔ, τονίζοντας πως παρά τις υποσχέσεις της για ισοδύναμα μέτρα, σήμερα προωθεί μία ισοπεδωτική πολιτική για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός σας έθεσε ευθέως συγκεκριμένες προϋποθέσεις (μη οριζόντιες περικοπές, επιμήκυνση, καταβολή δόσης, κούρεμα, ρήτρα αντικατάστασης κ.ά.) ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή. Αν αυτά δεν γίνουν αποδεκτά, τι πρέπει να πράξει το ΠΑΣΟΚ; Ποια είναι η δική σας θέση; Θα ψηφίσετε τα μέτρα;
Γνωρίζετε πως, παρά την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, προσφύγαμε σε μικρό διάστημα δυο φορές σε εκλογές, που έδωσαν κυβερνητική εντολή στον κ. Σαμαρά. Παρά τις κατ’ επανάληψη παραστάσεις του με Ζάππειο 1, 2, 3… και τις διαβεβαιώσεις του προς το εκλογικό σώμα για ισοδύναμα μέτρα, ακόμη αναζητούμε το στίγμα της οικονομικής πολιτικής. Τελικά, διαπιστώνουμε πως ενώ διεμήνυε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα, αναγγέλλονται καθημερινά περικοπές που πλήττουν ισοπεδωτικά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Εμείς περιμένουμε την κατάθεση της οριστικής μορφής των μέτρων, για να κρίνουμε ανάλογα τελικά την πολιτική που είχε αποφασίσει ο κ. Σαμαράς.

Το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του αλλά και κορυφαία στελέχη του, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δέχονται πυρά γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Γιατί αυτή η αδιαφάνεια; Δεν ήταν λάθος οι χειρισμοί, οι οποίοι σήμερα επιβαρύνουν το ΠΑΣΟΚ;
Όταν για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού υποβάλλεται σε θυσίες, το ζήτημα της λίστας των μεγαλοκαταθετών σε ελβετική τράπεζα δεν είναι ούτε νομικής ούτε διοικητικής φύσης, για να αναζητήσουμε μέσα στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας πώς θα το διαχειριστούμε. Είναι κατεξοχήν ζήτημα πολιτικής και ηθικής φύσης. Η ανάληψη πρωτοβουλίας για άμεση διαλεύκανση των ζητημάτων φοροδιαφυγής, κλοπής και άλλων έκνομων δραστηριοτήτων, που ενδεχομένως συνδέονται με τις καταθέσεις αυτές, είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης. Όταν δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, δεν μπορεί να υπάρχει άλλοθι οποιασδήποτε μορφής για την αδράνεια που παρατηρήθηκε.

Είναι δυνατόν να μένουν στο συρτάρι προφυλαγμένοι και στο απυρόβλητο φοροκλέπτες και φοροφυγάδες, και ο μέσος πολίτης να καλείται ως υποζύγιο να σηκώνει όλα τα βάρη; Δηλαδή, στις άλλες χώρες της Ε.Ε. η λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν προϊόν υποκλοπής;
Το ιστορικό προηγούμενο των ΗΠΑ και της Γερμανίας προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για τη στάση που πρέπει να τηρήσουμε στο ζήτημα αυτό. Στη μεγάλη κρίση του 1929-1930, με την αμερικανική κοινωνία να έχει βυθιστεί στη δίνη της ύφεσης, η πολιτική κατανομής βαρών ανάλογα με τις εισοδηματικές δυνατότητες κάθε πολίτη επέτρεψε την επανόρθωση της οικονομίας. Με τη φορολόγηση ακόμη και με 75% των μεγάλων εισοδημάτων εδραιώθηκε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στην κοινωνία και ισχυροποιήθηκε η κοινωνική συνοχή. Αντίθετα, στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, την ίδια περίπου περίοδο, η υποχώρηση στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου οδήγησε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και την άνοδο του ναζισμού.

Το εσωκομματικό πεδίο το ΠΑΣΟΚ θυμίζει αρένα: ο Γ. Ραγκούσης αποχώρησε, έτοιμος προς αποχώρηση είναι και ο Α. Λοβέρδος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι δεν στηρίζει τη στρατηγική της ηγεσίας, ενώ πολλοί διατηρούν εμφανώς αποστάσεις. Τι πρέπει να γίνει; Πότε το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε συνέδριο;
Σημείο των καιρών ίσως αλλά το ανησυχητικό σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι το έλλειμμα πολιτικής. Χρειάζεται δηλαδή πολιτική πρόταση, που θα καθορίζει με ευκρίνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα του 2021. Αντί να αναλωνόμαστε στην αδιέξοδη συζήτηση για τα μέτρα, να αποφασίσουμε επιτέλους ποια κοινωνία θέλουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια και πώς θα το πετύχουμε αυτό. Το ζητούμενο είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο διοικητικό και παραγωγικό σύστημα της χώρας που έχει καταρρεύσει και μας οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι για τους πολίτες της χώρας η μεγάλη σταθερά του πολιτικού μας βίου. Η στάση μας πρέπει να προσδιορισθεί από το βάρος της ευθύνης που έχουμε, για να δώσουμε πολιτική προοπτική εξόδου από την κρίση.

Πώς κρίνετε την πρόταση Ψωμιάδη να καταργηθεί ο θεσμός της περιφέρειας;
Η περιφέρεια συνιστά ένα ισχυρό διοικητικό θεσμό στην Ευρώπη, που έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στη διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών με αναπτυξιακή προοπτική. Η ισότιμη παρουσία μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι προϋποθέτει αλλαγή επιπέδου σχεδιασμού και στρατηγικής, για να αποδεσμευτούμε από διαχειριστικές πρακτικές και λογικές που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και αδιαφανείς. Χρειάζεται όραμα, γνώση και σχέδιο για να μην είμαστε επαίτες της κεντρικής εξουσίας, αλλά να διεκδικήσουμε με αξιώσεις, δίπλα και μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, την αναπτυξιακή μας θέση. Ο κ. Ψωμιάδης, τραγική φιγούρα του παρελθόντος, δεν κατανοεί το μέγεθος, τη σημασία και την αξία του θεσμού της περιφέρειας και ζητά την επιστροφή στις παθογένειες και την αναποτελεσματικότητα, που μας οδήγησαν στην οικονομική περιδίνηση.

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου