30 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγή ηγεσίας αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων ;

0 σχόλια

Έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ καθώς εντείνονται οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος κατά των νέων μέτρων και ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα καζάνι που βράζει. Οι συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών έχουν δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα για τον Βενιζέλο που δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί.
Με δεδομένο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί μόλις 33 βουλευτές εκ των οποίων οι μισοί τουλάχιστον αμφισβητούν την πολιτική Βενιζέλου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σοβαρότατες εξελίξεις ακόμη και πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Οι χειρισμοί και τα λάθη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται να μην μπορούν να ξεπεραστούν. Κάποιοι λένε χαρακτηριστικά πως δε μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητήσουν να στηρίξουν την πολιτική των περικοπών, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανώς καλύπτει τη φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πολύ σύντομα, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ζητηθεί από ομάδα βουλευτών η σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου μέχρι τον Δεκέμβριο, στο οποίο θα τεθεί και ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ για να επανέρθει το κίνημα στην ιδεολογική του βάση.
Όπως επισημαίνουν πολλά στελέχη του κινήματος το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι η σταθερά του πολιτικού μας συστήματος. Η ιδεολογική και πολιτική αναφορά που καθορίζει τις συντεταγμένες της κοινωνίας μας παρά την τρέχουσα δημοσκοπική αποτύπωση. Ο ορίζοντας επιρροής του ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ο μεγάλος χώρος της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό που απομένει επομένως από όσους έχουν την ευθύνη για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης είναι η επικαιροποίηση του πολιτικού του λόγου με βάση τα αιτήματα των καιρών και τα διδάγματα του παρελθόντος. Πολιτική πρόταση ζητούν οι πολίτες και όχι επίδειξη αυτάρεσκων συμπεριφορών. 
Σήμερα συζητάμε με όρους μικροπολιτικής, τακτικισμών και ιδιοτελών στρατηγικών, αλλά το κρίσιμο ζητούμενο παραμένει η πολιτική πρόταση για έξοδο από την κρίση και η ανασύνθεση μιας κοινωνίας με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της που θα επενδύει στην ποιότητα και την καινοτομία.
Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να γίνουν με την υπάρχουσα ηγεσία η οποία έχει χάσει οποιαδήποτε ηθική νομιμοποίηση απέναντι στον Ελληνικό λαό και τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Θα πάμε λοιπόν σε ένα συνέδριο όπου αυτό που προέχει είναι να ξαναβάλουμε τον πολιτικό λόγο στο προσκήνιο. Να αποφασίσουμε για το πολιτικό σχέδιο που θα επιτρέψει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές που με άξονα τη συγκρότηση ενός δημόσιου τομέα με διαφάνεια, σεβασμό στον πολίτη και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του θα στηρίξει ένα παραγωγικό μοντέλο που θα έχει ως βασικές του συντεταγμένες την ποιότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Είναι το επιτακτικό, το άμεσο και δεν συναρτάται κατ ανάγκη από οργανωτικές διαδικασίες.
Ο Βενιζέλος έχει χάσει και τυπικά την στήριξη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει και δηλώνει ότι θέλει με τελευταίο παράδειγμα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Τα δυσάρεστα όμως νέα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν σταματούν εδώ. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά το μεγαλύτερο βαρίδι στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη. Χωρίς προφανή λόγο και χωρίς κάποιο σημαντικό πολιτικό γεγονός, η δημοτικότητα του μειώθηκε από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα κατά 12 μονάδες και πλέον αποτελεί τον πιο αντιπαθητικό πολιτικό αρχηγό, κάτω και από τον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής και το ΠΑΣΟΚ να έχει κατρακυλήσει στο 5%.
Καμιά φορά το καλύτερο σχόλιο για μια κατάσταση είναι η απλή παράθεση των γεγονότων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προτίμησε να συγκρουστεί με οποιοδήποτε μη βενιζελικό στέλεχος του κόμματος υπέρ της συντεχνίας των πρυτάνεων, των τραπεζών, προσπάθησε να κουκουλώσει την υπόθεση της siemens θέλοντας να εκβιάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ώστε να δεχτεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είχε στην κατοχή του τη λίστα Λαγκαρντ και την απέκρυψε σκοπίμως για έναν ολόκληρο χρόνο και τώρα αποδέχεται τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα για τα εργασιακά αντί να δημιουργήσει έναν κεντροαριστερό πυρήνα διαπραγμάτευσης με τη ΔΗΜΑΡ όπως αποδέχτηκε και τις αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις προς όφελος των συμφερόντων.
Ο Ευάγγελος ΒενιζέλοςΟ πρώην υπερμνημονιακός υπουργός Οικονομικών ενδιαφέρεται κυρίως να ...μην λερώσει τα χέρια του με νέο "αίμα" πολιτικού κόστους παρά να αγωνιστεί για μια ευρείες συναινέσεις που θα επιτρέψει στη χώρα να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα.

Ο Βενιζέλος λοιπόν καταρρέει. Η χρησιμότητα του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας είναι μικρή, αν υπάρχει. Έχει έρθει από καιρό η ώρα να μείνει εντελώς μόνος του, ηγέτης ενός κόμματος που θα διαθέτει ένα μόνο μέλος, τον ίδιο.
Σκιές και γκρίζες ζώνες, γκρίζα σημεία. Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι πάσχει από το σύνδρομο του βοναπαρτισμού. Τα έχει χάσει όλα. Το ΠΑΣΟΚ με αυτόν στην ηγεσία δεν υπάρχει. Τον ίδιο τον καταπίνει η ίδια η ιστορία, όπως θα καταπιεί και τον Αντώνη Σαμαρά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου