8 Οκτωβρίου 2012

Στη Ρωσία ο πρωθυπουργός του Ιράκ

0 σχόλια

Ενέργεια, αμυντικά θέματα και η κατάσταση στη Συρία στην ατζέντα

Ενέργεια, αμυντικά θέματα και η κατάσταση στη Συρία στην ατζέντα
Στη Ρωσία βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ- Μάλικι.
Ψηλά στην ατζέντα του ιρακινού πρωθυπουργού βρίσκονται θέματα ενεργειακών ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών, ζητήματα άμυνας αλλά και η κατάσταση στη Συρία.
Η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, και η Βαγδάτη τάσσονται υπέρ της πολιτικής λύσης στη σύγκρουση που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 31.000 ανθρώπων σε 19 μήνες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ και οι δύο χώρες αρνούνται να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εξουσία.
Ο Μάλικι σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη σημασία επίσης στα θέματα της ενέργειας και της άμυνας.
Η Βαγδάτη, της οποίας τα στρατεύματα δεν υποστηρίζονται πλέον από τις αμερικανικές δυνάμεις μετά την αποχώρησή τους το Δεκέμβριο του 2011, έχει μεγάλη έλλειψη μέσων προστασίας των συνόρων της και εξαρτάται από την Ουάσινγκτον στην προμήθεια όπλων.
Οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα να πωλήσουν στο Ιράκ έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξοπλισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται 36 μαχητικά αεροσκάφη F-16, και εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο η Ρωσία θέλει να ενισχύσει τις ανταλλαγές της με τη Βαγδάτη στον αμυντικό τομέα. Σε μια επίσκεψη στο Ιράκ το Μάιο του 2011, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Μεγάλος μέρος των συνομιλιών θα αφιερωθεί στην ενέργεια, γενικότερα, και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο. 
24h NewsRoom

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου