16 Οκτωβρίου 2012

Κυρήνης Αθανάσιος: Τι ενώνει την Ελλάδα και τη Ρωσία [Video]

0 σχόλια

Ο μητροπολίτης Κυρήνης και έξαρχος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Ρωσία...
 κ.Αθανάσιος, μιλά στο «Αγιορείτικο Βήμα».

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει τον αφανισμό της Ελλάδας, μας ενώνουν πολλά. Εδώ στη Ρωσία αγαπούν την Ελλάδα, ξέρουν ότι εμείς τους μεταφέραμε το φως του ευαγγελίου», εξηγεί ο μητροπολίτης Κυρήνης και έξαρχος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αθανάσιος.

Και τονίζει, «Φτάσαμε εκεί που νιώθουμε οι άλλοι να μας οικτίρουν, έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς που ζούμε στο εξωτερικό. Αυτός ο οίκτος για την Ελλάδα με πληγώνει αφάνταστα».

Παράλληλα, μιλά για το Άγιο Όρος και τον γέροντα Παϊσιο που είχε συναντήσει και του αποκάλυψε τη ζωή του.

Ένας Ιεράρχης με πνευματικό μεγαλείο και Ελληνική Ψυχή.

Τον συνάντησα στο μετόχι του πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο κέντρο της Μόσχας. Το έργο του θεάρεστο, αποτελεί έναν ισχυρό πρεσβευτή της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας στη Ρωσία. Τα έργα του «μιλάνε». Το μετόχι του κατακλυσμένο από Έλληνες και Ρώσους που τον σέβονται και τον τιμούν ιδιαίτερα. Ο πνευματικός λόγος του μαγνητίζει. Έχει ιδρύσει και Ελληνικό Σχολείο που λειτουργεί στο υπόγειο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων, του Ναού του Μετοχίου όπου ομογενείς και Ρώσοι διδάσκονται την «Ελλάδα». Η δασκάλα κ. Νικολάου και οι μαθητές έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία του. Συνολικά πενήντα μαθητές φοιτούν στο σχολείο.

-Σεβασμιώτατε, πως είναι η ζωή ενός εξάρχου Ορθόδοξου Πατριαρχείου στην πρωτεύουσα της Ρωσίας , την Μόσχα. Οι ρώσοι πως σας αντιμετωπίζουν ;

Με μεγάλο σεβασμό και βοηθούν σημαντικά στο έργο του μετοχίου του πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να ζήσουμε εδώ. Έχω πολλά πνευματικά παιδιά.

Ζω σε μία ορθόδοξη χώρα, υπάρχουν παντού χριστιανικά θυσιαστήρια, πολλά μοναστήρια που θυμίζουν το βυζάντιο, την σύγχρονη Ελλάδα, την πατρίδα μου, διότι και η Κύπρος είναι Ελλάδα.

Θεωρώ την Ρωσία ως δεύτερη πατρίδα μου . Με τους Έλληνες έχω καλή σχέση και ο πιο αδιάφορος Έλληνας έχει ένα σεβασμό προς το ράσο, όταν ακόμα και εμείς εκτρεπόμεθα ο Έλληνας είναι ανεκτικός και αγαπά τον άνθρωπο. Βλέπει την αμαρτία ως αστοχία και αγαπά τον συνάνθρωπο που εξετράπη της πορείας του.

-Οι σχέσεις σας με τη Ρωσική Εκκλησία;

Άριστες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν επεμβαίνουν στα του μετοχίου και ότι ζητήσω προσπαθούν να βοηθήσουν .

Η παρουσία της εξαρχίας στοχεύει στην δημιουργία καλών σχέσεων με τη εκκλησία της Ρωσίας, παραδοσιακά είχαμε καλές σχέσεις και επί πατριάρχου Αλεξίου .

-Ακούγοντας και βλέποντας για τις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα, πως νιώθετε;

Όπως και κάθε Έλληνας έτσι κι εγώ αισθάνομαι μεγάλο πόνο που η Ελλάδα μας, η μεγάλη πατρίδα, έφθασε σε αυτό το σημείο. Φτάσαμε εκεί που νιώθουμε οι άλλοι ότι μας οικτίρουν, έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς που ζούμε στο εξωτερικό. Αυτός ο οίκτος με πληγώνει αφάνταστα. Και όταν ακούω ότι γίνονται συσσίτια στην Ελλάδα για τον περήφανο και αξιοπρεπή έλληνα αυτό με τραυματίζει…

Όταν πήγα στη Κύπρο και είδα ότι βοηθάνε την Ελλάδα δεν ένιωσα το ίδιο, διότι και η Κύπρος είναι Ελλάδα, όπως έκανε πάντα και σε κάθε τέτοια περίσταση. Είναι καθήκον του Έλληνα να βοηθά τον συνέλληνα.

Εδώ στη Ρωσία αγαπούν την Ελλάδα, ξέρουν ότι εμείς τους μεταφέραμε το φως του ευαγγελίου, ‘έχουν μεγάλη αγάπη προς το Άγιο Όρος, το θεωρούν σαν το λίκνο της Ορθοδοξίας, στα μεγάλα προσκυνήματα, συγκεντρώνουν τρόφιμα και εδώ για την Ελλάδα αλλά εγώ βλέποντας αυτό…..(συγκίνηση)

-Πολλοί λένε ότι η Ρωσία μπορεί να σώσει την Ελλάδα; Τι λέτε; Έχει σχέση με την πραγματικότητα ή απλά αποτελεί ένα μύθο;

Το πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Η Ρωσία, οι κρατούντες, δεν θα επιτρέψουν τον αφανισμό της Ελλάδας και όταν έρθει η στιγμή θα προστατέψουν την Ελλάδα, μας ενώνουν πολλά.

Βασικό στοιχείο της ταυτότητας τους οι Ρώσοι θεωρούν την Ορθοδοξία, είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας μας ότι είμαστε ορθόδοξοι λαοί. Είναι ταυτισμένο ο Έλληνας με το Ορθόδοξος. Πας Έλληνας Ορθόδοξος και πας Ορθόδοξος Έλληνας.

‘’Γίνεσαι τούρκος διάκο μου την πίστη σου να αλλάξεις; Εγώ γραικός γεννήθηκα, γραικός και θα πεθάνω.’’. Αυτό πρέπει πάντοτε να το ενθυμούμαστε.

Στη Ρωσία έχουν αφομοιώσει τον πολιτισμό μας και τον έχουν αναδημιουργήσει συμφώνα με τα δικά τους δεδομένα. Μπαίνεις σε ένα Ναό και βλέπεις τα δικά μας στοιχεία αναδημιουργημένα.

Το άλλο είναι η γλώσσα, αν κάποιος μάθει Ρωσικά διαπιστώνει ότι η ρωσική γλώσσα είναι μεστή ελληνικών λέξεων οι οποίες έχουν δεχτεί απλή τροποποίηση. Αυτό δηλώνει τη σχέση των λαών. Ο απλός ρώσος αγαπά τους Έλληνες. Δεν βρίσκεις σε καμία άλλη χώρα να γνωρίζουν τόσο καλά τον ελληνικό πολιτισμό.

Και το ρωσικό αλφάβητο θυμίζει πολύ το ελληνικό, έχει πολλά ελληνικά στοιχεία.

Η Συνάντηση του με τον γέροντα Παϊσιο

-Στο Άγιο Όρος πήγατε;

Στο Άγιο Όρος πήγα, συνάντησα και τον γέροντα Παϊσιο, είχα μία εκτενή συζήτηση, αμέσως μου φώναξε με το όνομα του. ’’Αθάνασιε, διάκονε’’, μου είπε. Μου περιέγραψε τι συνέβαινε στον μοναστήρι με απόλυτη λεπτομέρεια χωρίς να αναφερθεί στην Ιερά Μονή Κύκου που διακονούσα τότε. Με εντυπωσίασε. Με κέραμε αμύγδαλα, ένα λουκούμι και νερό. Έφυγα από τον πατέρα Παϊσιο και μετά πήγα στον γέροντα Ευστάθιο στη Νέα Σκήτη.

Κι εκείνος ήταν γέροντας με χάρισμα. Εκεί οι άνθρωποι ζουν μία ευαγγελική ζωή. Εύχομαι το Άγιο όρος να συνεχίσει την ασκητική πορεία του. ΤΟ Άγιο Όρος πρέπει να διαφυλάξει τον εαυτό του από τις κοσμικές εσβολές.

Πήγα στις Μονές Γρηγορίου, Κουτλουμουσίου, Βατοπαιδίου, Αγίου Παντελεήμονος, Ιβήρων και Αγίου Παύλου.

Εκεί είναι τα πάντα αγιασμένα. Φανταστείτε ότι εδώ και χίλια χρόνια καθημερινά γίνεται θεία λειτουργία. Η προσευχή των ασκητών, οι εμφανίσεις της Παναγίας. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που είναι θεόπτες. Πόσοι Άγιοι βγήκαν από το Άγιο Όρος…

Το Άγιο Όρος είναι το λίκνο της Ορθοδοξίας και του μοναχισμού χωρίς να σημαίνει ότι ο Χριστός υπάρχει μονό εκεί. Ο Χριστός υπάρχει όπου υπάρχει θυσιαστήριο, αγία τράπεζα όπου τελείται θεία ευχαριστία. Ο Χριστός είναι η ζωή μας. Ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.












agioritikovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου