20 Νοεμβρίου 2012

Χαζεύοντας μια δημοσκόπηση: Μήπως πιάνει ταβάνι ο ΣΥΡΙΖΑ;

0 σχόλια

Περίμενα ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νέο πακέτο μέτρων ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σήκωνε ιδιαίτερα ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, τονίζοντας ότι "τα μέτρα δεν θα περάσουν". Δεν το έκανε.

Περίμενα ότι την επομένη της ψήφισης του πακέτου, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα εκτινασσόταν και η διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν πια αισθητά μεγάλη. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεν πλέον της Νέας Δημοκρατίας αλλά όχι με ένα ποσοστό που θα του εξασφάλιζε μια εκλογική νίκη στα σημεία κι έναν αριθμό εδρών τέτοιο, που ίσως δεν θα του αρκούσε μονάχα η σύμπραξη της Δημοκρατικής Αριστεράς για να κυβερνήσει.

Παραθέτω αρχικά το εύρημα της GPO για την πρόθεση ψήφου, όπως προβλήθηκε στην εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega Channel. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μεν αλλά περιορίζεται στο 22,3%.


Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,3% στην πρόθεση ψήφου, μόνο το 21,8% των ερωτηθέντων πιστεύει με σιγουριά ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.


Εντυπωσιακά μικρό είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρας, καθώς μόνο το 60% από αυτούς πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να ταυτίζεται από σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς το 40% θεωρεί ότι αν είχε ορκιστεί πρωθυπουργός τον Ιούνιο, θα είχαμε ήδη επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα.


Συντριπτικό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει καθώς μόλις το 23,7% των πολιτών θεωρεί ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι έτοιμο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Διαφορετική είναι η εικόνα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς το 33% εκείνων που πιστεύουν ότι το κόμμα δεν είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

Συνοπτικά, ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αργήσει να δημιουργήσει ένα σαφές ρεύμα υπέρ του κι αδυνατεί να αναπτύξει μια δυναμική σαρωτικής επικράτησης που ταιριάζει στο δυναμικό προφίλ του κόμματος και της αντιμνημονιακής ρητορικής του.

Χωρίς οι δημοσκοπήσεις να αποτελούν κάτι περισσότερα από αποτυπώσεις, ίσως όχι αξιόπιστες, της στιγμής, δεν μπορώ να αποκλείσω αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να έχει υπερτιμηθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου