13 Νοεμβρίου 2012

Τα νέα φορολογικά μέτρα που αποκαλύπτει η έκθεση της τρόικας

0 σχόλια

Τα νέα φορολογικά μέτρα που αποκαλύπτει η έκθεση της τρόικας

Οι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς. Οι προβλέψεις για τις φοροαπαλλαγές, πόσες ΔΟΥ θα μείνουν σε όλη τη χώρα
Οι βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός των επομένων ημερών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, περιλαμβάνονται στηνέκθεση της τρόικας, προσχέδιο της οποίας έχει δοθεί στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης θα φανούν στο σύνολό τους από το 2014, ενώ αναμένεται να προκύψουν επιπλέον έσοδα της τάξης του ενός δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

Αναλυτικά οι βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου:

- Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρία κλιμάκια, αντί για οκτώ που ισχύουν σήμερα και καθιερώνεται αυξημένη επιστροφή φόρου. Παράλληλα καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά, το οποίο αντικαθίσταται από την απευθείας εισοδηματική επιδότηση με βάση την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου. Έτσι, προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ.
- Καταργούνται ορισμένες φοροαπαλλαγές, όπως αυτές που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες για τόκους πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν κ.α.
- Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εισάγεται νέα κλίμακα φορολόγησης, με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα άνω του παραπάνω επιπέδου. Μάλιστα στην έκθεση επισημαίνεται ότι η εν λόγω αλλαγής ενέχει ρίσκο ως προς την οριστικοποίησή της, καθώς αναμένονται αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
- Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων αυξάνεται στο 26%, από 20% που ισχύει σήμερα, ενώ μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης στα διανεμόμενα μερίσματα στο 10%, από 25% σήμερα. Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών μειώνεται στο 33,4%, από 40% που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, στην έκθεση υπάρχουν προβλέψεις και για διαρθρωτικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις εξής μεταρρυθμίσεις:

- Θέσπιση μέχρι τον Μάρτιο του 2013 ενός μόνιμου μηχανισμού για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών προκειμένου αυτές να ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
- Ολοκλήρωση μέχρι τον Ιούνιο του 2013 της διαδικασίας συγχώνευσης-κατάργησης ΔΟΥ, προκειμένου να παραμείνουν 120 εφορίες στο σύνολο της χώρας.
- Διορισμός μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 του νέου γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.
-Kατάργηση της νομοθεσίας που προβλέπει ότι όλες οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων δέκα ετών θα πρέπει να ελέγχονται υποχρεωτικά.
Πηγή: voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου