21 Νοεμβρίου 2012

Άμεση απάντηση Σαμαρά στους εταίρους: Οφείλετε να κάνετε όσα έχετε αναλάβει

0 σχόλια

amesi-apantisi-samara-stoys-etairoys-ofeilete-na-kanete-osa-exete-analavei
ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ
Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής επικεντρώνονται πλέον οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που την τοποθετεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το αδιέξοδο που παρατηρήθηκε μετά τη χθεσινή, δεκάωρη συνεδρίαση του Eurogroup, αφήνει λίγα περιθώρια για διευθέτηση του ζητήματος με νομοτεχνικούς όρους και παραπέμπει ξεκάθαρα σε λήψη της όποιας απόφασης με κριτήρια αμιγώς πολιτικά

Το μόνο θετικό από τη χθεσινή συνεδρίαση –αν μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι υπήρξε κάποιου τύπου θετική εξέλιξη- αφορά στις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφορικά με τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι ουσιαστικά πλέον το μπαλάκι παίζεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο. 

Η αναποφασιστικότητα των ομολόγων του υπουργού Οικονομικών από τη μία πλευρά και οι ομαδοποιήσεις σε επίπεδο κρατών από την άλλη, οδηγούν τις διαφωνίες στα άκρα και απειλούν την ίδια την Ευρωζώνη πλέον, είναι οι πρώτες εκτιμήσεις συνεργατών του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Αντίληψη η οποία αποτυπώνεται και από τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά –πριν από λίγα λεπτά- με αφορμή τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup. Ακόμη και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προχώρησε σε δήλωση –κάτι το οποίο δε συνηθίζει- είναι ενδεικτικό του δράματος που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της Ε.Ε. ενώ είναι και προφανές ότι επιχειρείται να καλλιεργηθεί καταλλήλως το κλίμα εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής. 

«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί» ξεκαθαρίζει στην ολιγόλογη δήλωσή του ο πρωθυπουργός κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης» σημειώνει ο κ. Σαμαράς, καταλήγωντας: «Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».

Την ίδια ώρα, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που προέκυψαν στο Εurogroup, από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός αναβάλλει το ταξίδι του στο Κατάρ που ήταν προγραμματισμένο για τις 27 Νοεμβρίου.

Όλες οι εκτιμήσεις του Μαξίμου κατατείνουν στην –εύθραυστη παρ’ όλα αυτά- βεβαιότητα ότι τελικώς θα δοθεί λύση. Και αυτό διότι, όπως υπογραμμίζεται και στην κατάληξη της δήλωσης του πρωθυπουργού, η κωλυσιεργεία απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Εξέλιξη την οποία δε θα διακινδυνεύσει το Βερολίνο, εν όψει των εκλογών το ερχόμενο Φθινόπωρο. 

www.newpost.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου