17 Νοεμβρίου 2012

«Αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας»

0 σχόλια

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου Άντον Μπέρνερ υποστηρίζει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι γεωπολιτικό και όχι οικονομικό. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

"Γεωπολιτικό και όχι οικονομικό είναι το πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου Άντον Μπέρνερ, ο οποίος σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι «ουσιαστικά ασήμαντη αγορά» για τις γερμανικές εξαγωγές και προειδοποιεί για τον κίνδυνο, αν η χώρα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, «καθώς θα απομακρυνθεί στην πράξη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας, προκαλώντας πρόβλημα ασφάλειας για την Ευρώπη».

Υποστηρίζει δε ότι «η Γερμανία πρέπει να αναμιχθεί στην πολιτική των χωρών της νότιας Ευρώπης».

Σύμφωνα με την εκδοχή που περιγράφει ο κ. Μπέρνερ για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δημιουργίας στενότερης σχέσης με τη Ρωσία ή την Κίνα, «η Ελλάδα θα αποκόμιζε μεγάλα κέρδη και η Ευρώπη θα αποκτούσε ένα πρόβλημα ασφαλείας, και μάλιστα για πολλές δεκαετίες».

«Αν πληρώσουμε για την Ελλάδα, αυτό τελικά θα μας αποδειχθεί φθηνότερο»"


Σχόλιο: Αυτό είναι το στρατηγικής σημασίας ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε: θέλουμε να γίνει η Ελλάδα «Γερμανία», «Ρωσία», «Κίνα»; Κάτι άλλο;

Για να μην παρεξηγηθούμε, προφανώς και θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει Ελλάδα αλλά σημασία έχει ποιο μοντέλο μάς αρέσει περισσότερο. 

Με βάση την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αποφασίζουμε τις πολιτικές που ακολουθούμε ως χώρα. Αν μάς αρέσει πιο πολύ η Γερμανία, πρέπει να κάνουμε ό,τι έχει κάνει και η Γερμανία για να της...μοιάσουμε. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου