16 Νοεμβρίου 2012

Τα σενάρια για τη φορολόγηση των ακινήτων

0 σχόλια

Τα σενάρια για τη φορολόγηση των ακινήτων

Τι προβλέπεται για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες. Έως τις 23 Νοεμβρίου παρουσιάζεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Μηδενικό ή χαμηλό αφορολόγητο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και καμία αύξηση των αντικειμενικών αξιών φέρεται να κλειδώνουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί το αργότερο έως τις 23 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε το σύστημα των αντικειμενικών τιμών να επεκταθεί και σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα. Μάλιστα, ο φόρος αναμένεται να επεκταθεί και στα αγροτεμάχια, ωστόσο εξετάζονται ορισμένες απαλλαγές για κάποιες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές, για τον ενιαίο φόρο ακινήτων  των φυσικών προσώπων φέρεται να εξετάζονται δυο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει μηδενικό αφορολόγητο, ενώ το δεύτερο αφορολόγητο 50.000-100.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν 7 – 9 φορολογικά κλιμάκια. Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται η καθιέρωση, αντί τριών συντελεστών που ισχύουν σήμερα, 1,3 και 6 τοις χιλίοις), δέκα ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανίες).
Κύκλοι από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια προκειμένου η νέα φορολογία ακινήτων να είναι πιο δίκαιη για τα φυσικά πρόσωπα. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να μπουν στα κρατικά ταμεία 3 δισ. ευρώ από το σύνολο της φορολογίας ακινήτων και όχι μόνο από την ενοποίηση ΦΑΠ και ειδικού τέλους (μέσω ΔΕΗ). Οι αποφάσεις για το νέο φόρο πρόκειται να οριστικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου