20 Νοεμβρίου 2012

Κάποιοι εκπλήσσονται για την αντίδραση εκδοτών στον έλεγχο των τραπεζών. ΓΙΑΤΙ;

0 σχόλια

Πολλοί ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες να μιλάνε για ομφάλιο λώρο διαπλοκής που συνδέει το τραπεζικό σύστημα με εκδότες.
Το θέμα όμως είχε εντοπιστεί από προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να βάλει τέλος σε κάθε τέτοια σκιά.
Οι τράπεζες στηρίχθηκαν γιατί αν “έσκαγαν” θα τιναζόταν στον αέρα όλη η οικονομική ζωή στην Ελλάδα και θα κινδύνευαν οι καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτός ο κίνδυνος ξεπεράστηκε.
Από την άλλη όμως σταμάτησαν τα χαριστικά “θαλασσοδάνεια” με πολιτική κάλυψη σε διαφόρους, σπορ το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται ευδοκίμησε ιδιαίτερα στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.
Επίσης αποσαφηνίστηκε σε όλους τους τόνους ότι σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, αυτό θα σήμαινε έλεγχο των συγκεκριμένων τραπεζών για την διασφάλιση της  εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Όχι φυσικά για να αρχίσουν να διορίζονται χιλιάδες στις τράπεζες, όπως εσκεμμένα παραπληροφορούσαν διάφοροι πολέμιοι της “κρατικοποίησης” – αλλά για να διασφαλίζεται ότι οι τράπεζες που επιζούν με δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις λειτουργούν σεβόμενες απόλυτα το δημόσιο συμφέρον και δεν ακολουθούν “σκοτεινές” διαδρομές.
Οι διάφοροι “θιγόμενοι” αρνήθηκαν την προοπτική εσωτερικού δημοσίου ελέγχου. Ας πρόσεχαν. Τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, θα υποστούν, τον έλεγχο Επιτρόπων που θα τοποθετούνται με την έγκριση της Τρόικα και όχι της ελληνικής Βουλής.
Οι διάφοροι θιγόμενοι “λύσσαξαν” πριν ένα χρόνο ενάντια στην κυβέρνηση και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης που προωθούσε για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Η συνέχεια είναι γνωστή.
Είναι πολύ χαρακτηριστικά δύο αποσπάσματα από ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου ένα χρόνο πριν.
Σε παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2011, ο Γ. Παπανδρέου είχε πει:
«Μέχρι τώρα, μας έλεγαν ότι η νέα σύμβαση θα είναι καταστροφή. Τώρα, παριστάνουν ότι φοβούνται ότι με το δημοψήφισμα, δεν θα υλοποιηθεί αυτή η νέα σύμβαση, που γι’ αυτούς ήταν καταστροφή! Αυτή είναι η κορυφαία αντίφαση που βλέπουν όλοι.
Οι μόνοι που δεν θέλουν να πετύχει η συμφωνία και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, είναι εκείνοι που είναι ήδη στην πραγματικότητα χρεοκοπημένοι, αυτοί που προσπαθούν πιθανώς να οργανώσουν μια νέα αστάθεια, που θέλουν το χάος, κάτι που φαίνεται από τη συμπεριφορά τους.
Η απάντησή μας σήμερα πρέπει να είναι ότι δεν υποκύπτουμε. Η απάντησή μας σήμερα πρέπει να είναι ότι διαθέτουμε αρραγές μέτωπο και θέλουμε αδιαμεσολάβητα την απόφαση του Ελληνικού λαού…
-          Τώρα δείχνουμε ότι δεν αστειευόμαστε, όταν λέμε για την ευθύνη των τραπεζών και τους θέτουμε προ των ευθυνών τους. Για πρώτη φορά, προχωράμε σε μια διαδικασία, που θα εξυγιάνει, θα φέρει διαφάνεια και ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα επενδύσει στην πραγματική οικονομία.
-          Για πρώτη φορά, κάνουμε σοβαρές κινήσεις, συλλήψεις στο χώρο της λαθρεμπορίας των καυσίμων.
-          Για πρώτη φορά, μιλάμε για Μέσα Ενημέρωσης που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρόλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από πού βρίσκουν τα χρήματα.
-          Για πρώτη φορά, προχωράμε σε εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου.
-          Για πρώτη φορά, δημοσιοποιούμε λίστες με φοροφυγάδες και εξαπολύουμε ένα άγριο κυνηγητό για όσους φοροδιαφεύγουν.
-          Για πρώτη φοράβρίσκουμε τις καταθέσεις στο εξωτερικό, διαφόρων οι οποίοι φοροδιαφεύγουν.
-          Για πρώτη φορά, μια Κυβέρνηση προσπαθεί να καθαρίσει τον τόπο από την δυσωδία και τα συμφέροντα που, επί χρόνια, θέλουν να τα λυμαίνονταν όλα. Και βέβαια, εκεί είναι όπου υπάρχει η πολύ μεγάλη αντίδραση.
6. Εμείς είπαμε να ζητήσουμε τη γνώμη των πολιτών για την κορυφαία εθνική επιλογή. Όλες αυτές οι αντιδράσεις έχουν κοινό τόπο, συμφέροντα που ξεβολεύονται και θέλουν να αναιρέσουν μια μεγάλη επιτυχία. Εμείς συνεχίζουμε τις προτεραιότητες που θέσαμε. Δεν θα ανακόψουν την πορεία μας.
Μόνο η πολιτική ανωμαλία μπορεί να μας βγάλει απ’ αυτή την πορεία».
Και στην δευτερολογία του στο κλείσιμο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, στις 4 Νοεμβρίου 2011, ο Γ. Παπανδρέου είπε:
«Αυτή η Κυβέρνηση, με τις όποιες δυσκολίες, έχει καταφέρει  κάτι σημαντικό: τη διαφάνεια. Σπάμε  κατεστημένα. Έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή στο εξωτερικό. Προχωράμε σε συμφωνία με την Ελβετία. Χτυπάμε το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Τολμήσαμε να μιλήσουμε για την αδιαφανή χρηματοδότηση υπερχρεωμένων Μέσων Ενημέρωσης από τις Τράπεζες και εκτός τραπεζικών κριτηρίων. Χτυπάμε τα «θαλασσοδάνεια», χτυπάμε την λογική ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους φόρους του Ελληνικού λαού και, με τις κοινές μετοχές, λέμε ότι αυτοί οι φόροι θα μετατραπούν σε μετοχές, που θα ανήκουν στον Ελληνικό λαό μέσω της Κυβέρνησης, και θα αποδώσουν τα απαραίτητα κέρδη για τον ελληνικό λαό.
Χτυπήσαμε και χτυπάμε  την ανομία στο ποδόσφαιρο, τις  απάτες ενάντια στο ασφαλιστικό  μας σύστημα, την κερδοσκοπία  και τη διαφθορά στα φάρμακα, την  αναξιοκρατία στο Δημόσιο, την αδιαφάνεια στις προμήθειες και τόσα άλλα που πληρώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης.
… Η αυριανή Κυβέρνηση, αγαπητοί συνάδελφοι, θα έχει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που  είχε ποτέ η Ελλάδα… Θα έχει να διαχειριστεί τις αλλαγές στις Τράπεζες. Είναι  πολλοί τώρα, αφού εμείς, αυτή η Παράταξη, πήραμε όλο το κόστος, για να οργανώσουμε σωστά αυτή την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, που θα ήθελαν μια Κυβέρνηση – ανδρείκελο για τα συμφέροντά τους. Και δεν είναι καθόλου αθώα η οργανωμένη επίθεση που έχουμε και έχω υποστεί».
www.smartpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου