14 Νοεμβρίου 2012

Αυξάνονται ανησυχητικά οι προσφυγές Ε/κ στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων

0 σχόλια

Αυξάνονται ανησυχητικά οι προσφυγές Ε/κ στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων

Λευκωσία: Για την κατάσταση με τις προσφυγές των ε/κ στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, ενημέρωσε την Τετάρτη, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Περιουσιών στα Κατεχόμενα (ΠΑ.Σ.Ι.ΠΕ.ΚΑ), την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία κατέγραψε την αύξηση των αιτήσεων για αποζημιώσεις.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι φαίνεται ότι έχουν αποταθεί στην επιτροπή αποζημιώσεων ιδιοκτήτες περιουσίας που περίπου καλύπτουν τις 355 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

«Αυξάνονται δυστυχώς οι αιτήσεις και εμείς αποτεινόμαστε στον κάθε πρόσφυγα να προσπαθήσει να αποφύγει να προσφύγει στην επιτροπή αποζημιώσεων», διότι, όπως είπε η κ. Κουκουμά θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.

Επίσης, κάλεσε τους πρόσφυγες να μην προσφεύγουν στην επιτροπή καθώς και Βουλή αλλά και το κράτος θα μελετήσουν νέες δυνατότητες διαμόρφωσης μιας νέας προσφυγικής πολιτικής.

Ισως, ανέφερε επίσης η κ. Κουκουμά, να είναι η ώρα να συζητηθεί το κατά πόσον μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός της πολιτικής στέγασης των προσφύγων, στη βάση της περιουσίας που έχει ο πρόσφυγας και όχι απλώς της στεγαστικής του ανάγκης.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμη πως σύμφωνα με τις στατιστικές, οι τιμές που πωλούνται οι περιουσίες είναι περίπου 6,5 αγγλικές λίρες το τετραγωνικό μέτρο και στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται και τα όποια κτίρια υπάρχουν μέσα. «Αντιλαμβάνεστε πόσο ξεπούλημα γίνεται και ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες πάνω στο μέλλον του Κυπριακού και του αγώνα για επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε πως οι θέσεις του ΠΑ.Σ.Ι.ΠΕ.ΚΑ απηχούν στις θέσεις ολόκληρου του προσφυγικού κόσμου και του κάθε πρόσφυγα ξεχωριστά. «Είναι η πικρία, η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση που νιώθει ο κάθε πρόσφυγας που για 38 χρόνια βλέπει την περιουσία του να απαξιώνεται στα κατεχόμενα, και να μην μπορεί να αξιοποιηθεί», είπε.

Γενικότερα, για θέματα προσφυγικής πολιτικής, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως «για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια όλα τα προσφυγικά προγράμματα βρίσκονται ουσιαστικά σε αναστολή και η Κυβέρνηση οδήγησε τον προσφυγικό τομέα σε στάση πληρωμών».

Κανένας πρόσφυγας, όπως πρόσθεσε, δεν έχει την ευχέρεια να αντλήσει τις προσφυγικές βοήθειες, και «ουσιαστικά οι πρόσφυγες αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακάλυπτοι και μόνοι να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και τα τρέχοντα στεγαστικά και άλλα προβλήματα».

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε «πρόκληση και απαράδεκτη κοινωνική αναλγησία» εκ μέρους των κυβερνώντων «στην πλέον ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, τους πρόσφυγες, να κηρύξουν ουσιαστικά στάση πληρωμών».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής, δήλωσε η Επιτροπή Προσφύγων κατανοεί απόλυτα το Σύνδεσμο, γιατί τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους πόθους, τους έχουν και τα μέλη της Επιτροπής.

«Οι κατεχόμενες περιουσίες των Ε/κ στις κατεχόμενες περιοχές ανέρχονται σε 1,5 εκ. σκάλες», είπε, και πρόσθεσε πως για 38 χρόνια δεν έχουν αποδώσει στους ιδιοκτήτες τους ούτε ένα σεντ για τα χαμένα εισοδήματα και τις προοπτικές που είχαν αυτές οι περιουσίες.

Ο κ. Φυττής δήλωσε πως για αυτό όλοι είναι συνυπεύθυνοι από το 1974 μέχρι σήμερα, καθώς δινόταν βοήθεια στους πρόσφυγες για τις ανάγκες τους και όχι για την περιουσία τους ή και τα χαμένα τους εισοδήματα.

Πρόσθεσε πως ο Σύνδεσμος έχει το δικαιολογημένο αίτημα να σταματήσει η προσφυγή στην επιτροπή αποζημιώσεων και το ξεπούλημα των περιουσιών, το οποίο αυξάνει την περιουσία της Τουρκίας στα κατεχόμενα και με έμμεσο τρόπο αποκτά και περιουσία στις ελεύθερες περιοχές. «Και με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει πλειοψηφία της γης στα κατεχόμενα, που σημαίνει ότι θα εκπληρωθεί ο όρος της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας για απόκτηση πλειοψηφίας στο καντόνιο που θα διοικεί», είπε.

Εκ μέρους της ΠΑ.Σ.Ι.ΠΕ.ΚΑ, ο Θεοφάνης Ματθαίου είπε ότι ουσιαστικά σήμερα συζητήθηκε το ξεπούλημα της πατρίδας μας στην Τουρκία. «Αυτό συμβαίνει σήμερα και θα πρέπει πάση θυσία να σταματήσει χτες και όχι σήμερα», είπε.

Ο κ. Ματθαίου πρόσθεσε πως για να σταματήσει το ξεπούλημα της πατρίδας μας στην Τουρκία θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

«Η προσφυγική πολιτική μέχρι σήμερα είναι λανθασμένη και συνεχίζει να ακολουθείται αυτή η πολιτική που ξεκίνησε το 1974», είπε, σημειώνοντας πως μετά την πρώτη δεκαετία που αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της στέγασης, η προσφυγική πολιτική θα έπρεπε να είχε εστιαστεί στη βάση του τι περιουσία έχει χάσει ο κάθε πρόσφυγας.
Πηγή: Φιλελεύθερος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου