10 Νοεμβρίου 2012

Ο Γερμανός… «φιλέλληνας»

0 σχόλια

Ο Γερμανός… «φιλέλληνας»Πριν από κάθε κρίσιμη συνεδρίαση ηγετών ή των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτός που κρατά το «μαστίγιο» για την Ελλάδα, ενώ ουκ ολίγες φορές «διαρρέουν» απόρρητα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την ελληνική οικονομία. 

Έτσι και αυτή τη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν εκείνος που πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει τώρα την επόμενη δόση. «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την Ελλάδα. Θα περιμένουμε την έκθεση του ΔΝΤ για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την περαιτέρω συνέχιση της βοήθειας…» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα σχέδια του Γερμανού υπουργού προκάλεσαν «κραδασμούς» και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού όταν στα τέλη Οκτωβρίου και ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονταν σε εξέλιξη ήρθε στη δημοσιότητα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που πρότεινε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα ελέγχεται από τους δανειστές της Ελλάδας. Το έγγραφο προέβλεπε ενισχυμένους μηχανισμούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Οι παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν σχεδόν καθημερινές κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα. Μάλιστα δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου προειδοποίησε τους Έλληνες ότι θα υποστούν τις συνέπειες εάν εκλέξουν μία πλειοψηφία που δεν δέχεται τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.

Τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ για την παροχή ενός δεύτερου πακέτου στήριξης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιούσε ότι η Γερμανία θα βάλει το χέρι στην τσέπη μόνο εάν η Ελλάδα δεν είναι ένα «πηγάδι χωρίς πάτο». Οι καθημερινές αιχμηρές δηλώσεις προκάλεσαν τότε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Ιδιαίτερη αναταραχή προκάλεσε στην εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή όταν τον περασμένο Ιανουάριο ζητούσε επίμονα τις υπογραφές των ελληνικών κομμάτων ότι θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα ανεξαρτήτως του νικητή των εκλογών.
Πηγή: real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου