20 Νοεμβρίου 2012

Τα βλέμματα της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης στραμμένα στο Eurogroup

0 σχόλια

Τα βλέμματα της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης στραμμένα στο Eurogroup
Με αγωνία τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη περιμένουν τα αποτελέσματα του αποψινού Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ προς την Ελλάδα.
Οι διαβουλεύσεις φαίνεται πως οδεύουν προς μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο συνιστά και το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων στους κόλπους των δανειστών.
Το ΔΝΤ μπορεί να φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει από το αίτημα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ωστόσο, θα ασκήσει πιέσεις για να υπάρξει μείωσή του με άλλους τρόπους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Το παρόν στη συνεδρίαση του Eurogroup δίνουν και οι εκπρόσωποι της Τρόικα αλλά και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας ενημερώνουν το Eurogroup για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προβλέπουν ότι το σημερινό Eurogroup θα δώσει «μερική λύση», με την οποία θα καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 και ότι σημαντικό μέρος των αποφάσεων θα μετατεθεί το Δεκέμβριο.
Από την ΕΚΤ εκτιμούν, σε ότι αφορά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, ότι, λίγο-πολύ, όλες οι πλευρές θα κάμψουν τις απαιτήσεις τους και τελικά θα επέλθει ο συμβιβασμός.
Επιπλέον, στην ΕΚΤ εκτιμούν ότι η λύση που θα δώσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα περιέχει «λίγο από όλα».
Την ίδια εκτίμηση κάνουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία πιθανολογούν ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε ένα «μείγμα» λύσεων, όπως για παράδειγμα:
  • Η μείωση (ή ακόμα και ο μηδενισμός) των επιτοκίων δανεισμού
  • Η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων
  • Η μερική παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχει
  • Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF ή ESM)
Ωστόσο δεν αποκλείονται και άλλες παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές.
Σε ό,τι αφορά την έγκριση της επόμενης δόσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως, μέχρι να δοθεί η τελική έγκριση, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 26 Νοεμβρίου ή και αργότερα.
Η απόφαση θα πρέπει να λάβει την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων, εκ των οποίων και της Γερμανίας, ούτως ώστε να εκταμιευθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ερώτημα παραμένει αν το Eurogroup θα εγκρίνει εκτός από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου και τα υπόλοιπα περίπου 13 δισ. από τις δόσεις του 2012.
Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση εξέφρασαν προσερχόμενοι στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης
Νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν μπορεί να υποσχεθεί πως η απόφαση θα ληφθεί απόψε.
Με την ελπίδα πως σήμερα θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα χρέους κατέφθασε στο Eurogroup και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν, ο οποίος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για περισσότερη δράση όσον αφορά στο ελληνικό χρέος.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι πραγματικός στόχος είναι μια επικοδομητική συζήτηση για να διαπιστωθεί το εάν μπορεί να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.
Financial Times: Κοντά σε συμβιβαστική λύση οι δύο πλευρές
Εν τω μεταξύ, οι Financial Times κάνουν λόγο για προσπάθειες να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του το ΔΝΤ. Η «καυτή πατάτα» εξακολουθεί να είναι η επιμήκυνση του στόχου προσαρμογής για επιπλέον δύο χρόνια με το Ταμείο να αρνείται πεισματικά να εγκρίνει νέα δάνεια εάν δεν μείνει ο στόχος προσανατολισμένος στο χρονικό ορίζοντα του 2020, ενώ οι υπουργοί της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι με το νέο πρόγραμμα και επιπρόσθετα μέτρα συν την επιμήκυνση, το 2022 θα μπορέσει το χρέος να βρεθεί στο 110% του ΑΕΠ.


Πηγή: www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου