27 Δεκεμβρίου 2012

«Για 3 μήνες το φαγητό των αστέγων το μαγείρευαν κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού»

0 σχόλια

Παραθέτω ένα απόσπασμα από ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη που δημοσίευσε χθες η Καθημερινή της Κυριακής:

Στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων γίνεται αυτές τις μέρες καταγραφή των «νεο-πεινασμένων»  όπως τους αποκαλούν: «Συνολικά, γύρω στα 1.300 άτομα διαβαίνουν καθημερινά την καγκελόπορτα της οδού Σοφοκλέους, ενώ στηρίζουμε επιπλέον περίπου χίλια άτομα με δέματα και ρούχα» λέει ο πρόεδρος του ιδρύματος Γιώργος Αποστολόπουλος. «Από όλους, κάποιοι είναι ναρκομανείς και άλλοι άποροι...



...μετανάστες ή άστεγοι, αλλά πλέον βλέπουμε και πάρα πολλούς ανθρώπους με ντύσιμο και τρόπους που μαρτυρούν πως μέχρι πρότινος είχαν μια καλή ζωή».

Όπως ο Τάκης, που παίζει ταμπουρά και είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη με τη Δόμνα Σαμίου ή ο Γιάννης ο Φανταζί - όπως ήταν το ψευδώνυμό του τη δεκαετία του '90 όταν είχε έναν πειρατικό ραδιοσταθμό- ο οποίος έχασε την επιχείρηση κρεάτων που είχε και χρωστάει σήμερα ένα εκατ. ευρώ στην εφορία. ΄Η ο Λάμπρος που μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και κατέληξε από υπεύθυνος μιας αλυσίδας πέντε ξενοδοχείων, που τελικά έκλεισαν, να βρίσκεται μια μέρα τον περασμένο χειμώνα στο συσσίτιο.

(...)

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι δήμοι. Προϋπολογισμοί που κόβονται και γραφειοκρατία. Ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, θυμάται πως όταν ανέλαβε βρήκε όλες τις συμβάσεις για τις προμήθειες τροφίμων στον αέρα. Ρωτώντας έμαθε πως για να φτάσει η πρώτη παραγγελία στα μαγειρεία θα έπρεπε να περάσουν και να εγκριθούν οι διαγωνισμοί από σειρά υπηρεσιών - διαδικασία που θα έπαιρνε τουλάχιστον δύο μήνες «Για να μη μείνει νηστικός ο κόσμος, αγοράσαμε με δικά μας χρήματα προμήθειες και ζητήσαμε βοήθεια από το υπ. Δικαιοσύνης. Για τρεις μήνες το φαγητό των αστέγων το μαγείρευαν κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού». 


πηγή:parapolitiki.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου