3 Δεκεμβρίου 2012

Στροφή στον ρεαλισμό και ανοίγματα στο κέντρο από τον Τσίπρα

0 σχόλια

Στροφή στον ρεαλισμό και ανοίγματα στο κέντρο από τον ΤσίπραΜέσα σε ένα κλίμα αδημονίας για την έφοδο στην εξουσία ολοκληρώθηκε η τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετατρέπεται από μία συμμαχία συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Παράλληλα με την αισιοδοξία και την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σε τροχιά εξουσίας, ήλθε και η στροφή στο ρεαλισμό και στα ανοίγματα προς πιο μετριοπαθή και κεντροαριστερά ή και κεντρώα κοινωνικά στρώματα, ώστε ο νέος πολιτικός φορέας να απευθυνθεί σε ευρύτερα κομμάτια του εκλογικού σώματος και να επιτύχει τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος.


Θέσεις, που θεωρούνται ακραίες, όπως οι μονομερείς ενέργειες κατά των δανειστών και η ρήξη με την ευρωζώνη έμειναν επιμελώς σε δεύτερο πλάνο, ενώ οι εσωκομματικοί εκφραστές τέτοιων στρατηγικών κινήσεων, δηλαδή το Αριστερό Ρεύμα και οι σύμμαχοί του, προτίμησαν να καταγραφούν χωριστά, κατεβάζοντας δική τους λίστα υποψηφίων για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πολλές φορές να «αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ» για να καταφέρει να αλλάξει και την κοινωνία και προτίμησε να αναφερθεί ιδιαίτερα στην ομιλία μίας νέας στελέχους, που ήταν για χρόνια οργανωμένη στη ΝΔ, αλλά πλέον εκφράζεται από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς! Κάλεσε δε τους συντρόφους του να δουν τους πολίτες όχι με βάση τη μέχρι χθες πολιτική τους τοποθέτηση, αλλά με βάση τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής τους συνείδησης σήμερα.

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα στο νέο αυτό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, θεωρείται ως ένδειξη της προσπάθειας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί προς τα κεντροαριστερά, αλλά και προς το κέντρο, εγκαταλείποντας σιγά – σιγά το στόχο για συμμαχίες με το ΚΚΕ και ό,τι έχει απομείνει στα αριστερά του. Εξ ου και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της συνδιάσκεψης στο ΚΚΕ, κόβοντας κάθε προοπτική συνεννόησης με τον Περισσό – εάν υπήρχε ποτέ αυτή η προοπτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το στόχο του ανοίγματος σε νέα μετριοπαθή στρώματα ψηφοφόρων, έθεσε και δύο πολιτικούς στόχους: Ο πρώτος αφορά στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς ζήτησε να μην αναπαραχθεί το μοντέλο των συνιστωσών στο νέο κόμμα και να μην προκύψει μία Βαβυλωνία, αλλά ένας ενιαίος φορέας, πλουραλιστικός.

Και ο δεύτερος στόχος αφορά στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Επανέλαβε την ανάγκη να οδηγηθεί το συντομότερο η χώρα στις κάλπες, ώστε να σταματήσει η μνημονιακή καταστροφή, καθώς προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί η αδιέξοδη και άδικη πολιτική λήψης νέων μέτρων κατά των αδυνάμων.

Στην ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που ακολούθησε της συζήτησης και των ψηφοφοριών για τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονταν να καταγραφούν οι δύο βασικές τάσεις του νέου, ενιαίου κόμματος: Η προεδρική τάση, που είναι και πλειοψηφία (άνω του 60%) και την οποία αποτελούν η λεγόμενη προεδρική φρουρά, οι πασοκογενείς, οι ανανεωτικοί, οι ευρωπαϊστές και άλλοι και το Αριστερό Ρεύμα των κυρίων Παπαδημούλη, Στρατούλη και άλλων, που αποτελεί και την επίσημη εσωκομματική αντιπολίτευση.
Πηγή: protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου