9 Ιανουαρίου 2013

Αντώνης Σαμαράς ψηφίζει Βενιζέλο δαγκωτό

0 σχόλια

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο ΒενιζέλοΟ Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
“ Ο πρωθυπουργός έχει γίνει ασπίδα προστασίας για τον έκθετο μόνιμο χειροκροτητή του ”
Οι επικοινωνιολόγοι και το επιτελείο γύρω του συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δείχνει σίγουρος, βέβαιος για τις κινήσεις του, κυρίαρχος πολιτικά και σχεδόν ακούνητος από την πρωθυπουργική καρέκλα την οποία «κέρδισε» … με τη συνδρομή του ντόπιου κατεστημένου και των δανειστών. Όμως, το ξέσπασμα του σκανδάλου με τη λίστα Λαγκάρντ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. «Το 5% του Βενιζέλου απειλεί να μετατρέψει την κυβέρνηση σε δεξιά παρένθεση» λένε και ξαναλένε όσοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό.

Αυτή είναι η αλήθεια. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εκτός του ότι είναι μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είναι ασταθής και εξαρτάται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της δίνης που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με τους χειρισμούς γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ.

Το χειρότερο για τον πρωθυπουργό είναι ότι εξαρτάται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως λέγεται έντονα στο παρασκήνιο, έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου «Ή με στηρίζεται και με σώζεται ή σας ρίχνω». Τόσο δηλαδή πολιτικά κυρίαρχος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ώστε έχει ανάγκη ένα διαλυμένο ... πρώην ΠΑΣΟΚ και τον πολιτικά έκθετο πρόεδρό του, ο οποίος παίζει το τελευταίο του χαρτί. Όπως και να έχει τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε αυτή την παρτίδα ... παίζουν το πολιτικό τους μέλλον. Ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και ελάχιστη σημασία έχει ποια είναι η δυναμική των κομμάτων των οποίων ηγούνται και οδεύουν προς διάλυση.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξετάστηκε για τις επιδόσεις του από την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και αξιολογήθηκε θετικά για τις υπηρεσίες που προσφέρει στον γερμανικό πολιτικό παράγοντα και στην γερμανική επιχειρηματική ελίτ. Αν ο Αντώνης Σαμαράς αφήσει ακάλυπτο τον κυβερνητικό συνέταιρό του τότε η τρικομματική κυβέρνηση καταρρέει και η χώρα πηγαίνει σε εκλογές. Αν τον στηρίξει και αποδειχθεί … η ενοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου (κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη του σκανδάλου με τη λίστα Λαγκάρντ θα φέρει και άλλα στοιχεία στο φως), τότε θα είναι συνυπεύθυνος και συνένοχος στη συγκάλυψη. Αλλά μήπως η εξαίρεση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τις ευθύνες που φέρει ... τι είναι;

Στο Μέγαρο Μαξίμου η ανησυχία για το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας είναι έντονη και δεν αφορά τόσο στην παραπομπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σε προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο της λίστα Λαγκάρντ (πρέπει να γίνουν θαύματα στην ψηφοφορία), όσο στις τυχόν διαρροές που θα πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης και θα σημάνουν την αντίστροφη μέτρηση για προσφυγή στις κάλπες, αφού το τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα θα τεθεί σε τροχιά αποσταθεροποίησης. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφή εντολή στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να ψηφίσουν μαζικά «όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα δυσκολευτούν … να γίνουν οι πολιτικοί διασώστες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο μεν Βενιζέλος έχει μετατραπεί σε μόνιμο χειροκροτητή του Αντώνη Σαμαρά στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο δε Σαμαράς γίνεται ασπίδα προστασίας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ … χάριν της εμμονής του με την πρωθυπουργία και όλα αυτά είναι κάπως ενοχλητικά για τους "σκληροπυρηνικούς" νεοδημοκράτες. Μάλιστα κάποιοι καραμανλικοί, υποστηρίζουν ότι κάποιες επιθέσεις που δέχεται ο Κώστας Καραμανλής το τελευταίο χρονικό διάστημα προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου και λένε "πάει πολύ να διασώσουμε το πολιτικό ναυάγιο του Ευάγγελου Βενιζέλου". Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας βράζει από τη μία, ενώ από την άλλη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διέταξε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην προκαλέσει αναταράξεις σε ότι αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προώθηση των γερμανικών συμφερόντων στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς με αυτή του τη στάση … «καλύπτει» τον έκθετο Ευάγγελο Βενιζέλο και συσκοτίζει την υπόθεση του σκανδάλου με τη λίστα Λαγκάρντ.

Periodista.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου