9 Μαρτίου 2013

Βενιζέλος μόνος ψάχνει να βρει συμμάχους ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη ΚΕ

0 σχόλια

Σε ένα δαιδαλώδη σύστημα που κατά την άσκηση εξουσίας του ασχολήθηκε μόνο με ζητήματα καρέκλας και όχι στην ουσία της πολιτικής για μεταρρυθμίσεις προς όφελος τη χώρας , εξελίχτηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που για λόγους κυβερνητικής σταθερότητας της τρικομματικής κυβέρνησης, φάνηκε ότι επήλθε μεγάλη ανανέωση στους κόλπους του με νεώτερη γενιά στελεχών στην πρώτη γραμμή. Στην πραγματικότητα όμως η ανανέωση ήταν μικρής κλίμακας και σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενη.
Τα όσα συνέβησαν παρασκηνιακά πριν το συνέδριο με τα στελέχη του κ. Βενιζέλου να έχουν χωριστεί μεταξύ τους σε πολλά στρατόπεδα και άλλες υποομάδες, έδειξαν και το μέγεθος του προβλήματος στο ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν με αποτέλεσμα το σύστημα του κ. Βενιζέλου όπως οι ίδιοι παραδέχονται να καταρρεύσει το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Το «έγκλημα» το έκανε ο νεαρός Νίκος Ανδρουλάκης που πήρε και επίσημα διαζύγιο από τον κ. Βενιζέλο ο οποίος δεν θέλει να τον βλέπει μπροστά του: Αν τον προτείνει για γραμματέα του ΠΑΣΟΚ θα μας κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί δεν τον θέλει, αναφέρει στέλεχος του κ. Βενιζέλου από τους πιο πιστούς, γιατί και οι πιστοί του πλέον συνεργάτες έχουν εξαφανιστεί από κοντά του. Αν τον προτείνει για γραμματέα έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι , τότε θα είναι αποτέλεσμα πιέσεων καθώς ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει κάνει συμφωνία με τα άλλα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ. Την ομάδα Παναγιωτακόπουλου και Καρχιμάκη.
Και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου, το στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου ασχολήθηκε μόνο με τις καρέκλες και τα οργανωτικά. Τους μηχανισμούς , τις διαπραγματεύσεις την ίντριγκα και τα πισώπλατα εσωκομματικά μαχαιρώματα, και τέτοια είχε πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού μέλους και του στελέχους κρατικού οργανισμού, στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου που παρακολουθούσε από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης τις διεργασίες, σήμανε συναγερμός. Αναγκάστηκε να αποσυρθεί αμέσως από υποψήφιος της ΚΕ ο στενότατος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Αγγελούδης λόγω του ότι είναι πρόεδρος στον ΟΛΘ. Από εκεί και μετά, το σύστημα όλο, κατέρρευσε. Σαν χάρτινος πύργος η ομάδα Βενιζέλου διαλύθηκε και τα στελέχη της τριχοτομήθηκαν. Κάποιοι παρέμειναν σε αυτή, άλλοι πήγαν με τον Ανδρουλάκη και άλλοι έκαναν υπόγειες συμφωνίες ακόμη και με τους πιο μισητούς εχθρούς του κ. Βενιζέλου για να διασωθούν : τους προεδρικούς. Όταν αποκαλύφθηκαν όλα αυτά , ο κ. Αγγελούδης απευθυνόμενος στο στενό επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τους είπε: συνεχίστε μόνοι σας , εγώ αποχωρώ, και έφυγε για το σπίτι του καταστεναχωρημένος, για να επιστρέψει στους χώρους του συνεδρίου παρά μόνο για να ψηφίσει την επόμενη ημέρα. Και λογικό ήταν μετά απ όλα αυτά που συνέβησαν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα μπάχαλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος για να κερδίσει το συνέδριο κάνοντας τη διαφορά και να βγει ωφελημένος, αφού κατάλαβε πως το παιχνίδι χρόνια τώρα έτσι παίζεται. Γιατί λοιπόν να μην το παίξει και αυτός; Και το κέρδισε. Δεν είναι τυχαίο πως το όνομά του, ήταν προτεινόμενο στις περισσότερες γραμμές και λίστες, φτάνοντας πρώτος σε ψήφους απ όλους τους άλλους υποψήφιους . Μερικές μόνο λίστες τον έκοβαν. Η σκληρή γραμμή του Βαγγέλη Βενιζέλου, γιατί η γραμμή αυτή ήταν διασπασμένη.
Το βράδυ εκείνο, όταν έγιναν όλα αυτά στους διαδρόμους του ΣΕΦ , μερικοί από τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου άρχισαν ανοικτά πλέον να αμφισβητούν τη γραμμή με την οποία κατέβαινε στο συνέδριο και να λοξοκοιτούν τον νεολαίο που αποσκίρτησε από την αγκαλιά της ηγεσία. Την αλλαγή του καταστατικού ως προς την πρόταση του ποσοστού σταυροδοσίας στο 10% που πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης , άλλα έγινε τελικώς 20% είδαν ότι την ψήφιζε ακόμη και η σύζυγος συνεργάτη του κ. Βενιζέλου, ενώ δεν υπερασπίστηκε με σθένος ο κ. Πρωτόπαπας την ώρα που μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ Ανδρουλάκη , Κωνσταντινόπουλου και προεδρείου του συνεδρίου, πήρε το λόγο . Εκείνη την ώρα το στενό επιτελείο και ο κ. Βενιζέλος προσωπικά, επιβεβαίωσαν αυτό που φοβόντουσαν. Πως ήταν μόνοι τους. Κατάλαβαν πως το παιχνίδι ήταν στημένο, χαμένο από την πρώτη στιγμή. Από τη στιγμή που άφησαν τη νεολαία ΠΑΣΟΚ να κάνει δικό της συνέδριο κοντά στο συνέδριο του κόμματος αφού και εκεί τα παιχνίδια εξουσίας που παίχτηκαν ήτα τεράστια και καθολικής σημασίας για το συνέδριο των… μεγάλων.
Τώρα λίγες ημέρες μετά, ομολογούν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπαιξε καθαρό παιχνίδι και πως είχε γερές πλάτες πίσω του. Δεν ήταν μόνος του και δεν μπορούσε να κάνει αυτή τη φασαρία και να περάσει στο σώμα των συνέδρων τις απόψεις του αν δεν είχε δίπλα του και άλλους.
Βλέποντας και τις γραμμές μέσα από τις λίστες που κυκλοφόρησαν και συγκρίνοντάς τες με τις ψήφους που έλαβαν ορισμένοι και εξελέγησαν στην ΚΕ κατάλαβαν τι έγινε. Πιστεύουν πως οι πλάτες που είχε πίσω του ο κ. Ανδρουλάκης με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ήταν οι πλάτες του κ. Σκανδαλίδη. «Πως αλλιώς εξελέγησαν ο Β. Αργύρης ή ο Κ. Ζιώγας στη ΚΕ », έλεγαν ως παράδειγμα. Επίσης το ίδιο στέλεχος που είναι πολύ καθαρό στις σχέσεις του απέναντι στον κ Βενιζέλο, έλεγε στα «Ε» ότι ευθύνες για τη κατάσταση που δημιουργήθηκε έχει και ο Π. Κουκουλόπουλος που άφησε να εξελιχθεί έτσι όπως κατέληξε το συνέδριο, με συνέπεια τώρα., να μην υπάρχει τίποτα όρθιο και ο Βενιζέλος να είναι αναγκασμένος κάθε φορά να κινείται με βάση τι θα του λένε όλοι άλλοι και όχι με βάση τη δική του πολιτική. Όμηρος δηλαδή στις διαθέσεις του καθενός.
Πηγή: Περιοδικο επίκαιρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου