12 Απριλίου 2013

ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ...

0 σχόλια

... ΑΥΣΤΗΡΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ...
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες σε Γαλλία, Ισπανία και Σλοβενία έκρουσε χθες η Κομισιόν, που απηύθυνε αυστηρές κριτικές στις τρεις χώρες, ενώ διακριτική έκκληση απηύθυνε προς τη Γερμανία να κάνει ...
περισσότερα για να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση.
Μετά την αποκάλυψη της δεύτερης αναθεώρησης αναφορικά με τις οικονομικές ανισορροπίες σε 13 χώρες της ΕΕ, την Τετάρτη (10 Απριλίου), η Επιτροπή αναφέρει ότι η Σλοβενία πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης συστάθηκε έπειτα από τα προβλήματα που προέκυψαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και που προκάλεσαν στην Ευρωζώνη κρίση του δημόσιου χρέους, καθιστώντας μάλιστα αναγκαστική την παροχή οικονομικών πακέτων διάσωσης σε τέσσερα κράτη μέλη.
«Στην Ισπανία και στη Σλοβενία, οι οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν μπορούν να θεωρηθούν ακραίες», δήλωσε η Επιτροπή, αναφέροντας την ύπαρξη προβλημάτων με υψηλά ελλείμματα και τα επίπεδα του δημόσιου χρέους, ανισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα και στην διάρθρωση της αγοράς εργασίας και στο κόστος.
Στην Ισπανία, η οποία πέρσι αναγκάστηκε να δανειστεί €40 δις από την Ευρωζώνη προκειμένου να τα αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είχαν καταρρεύσει, λέγεται πως τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εγχώριου και εξωτερικού χρέους έθεσαν σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
«Παρά το γεγονός ότι η αναπροσαρμογή έχει ήδη δρομολογηθεί, το μέγεθος της διόρθωσης που χρειάζεται να επιτευχθεί απαιτεί τη συνεχή και έντονη πολιτική δράση», τόνισε η Επιτροπή. Σύμφωνα με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών, μια χώρα που δεν έχει λάβει μέτρα για τη διόρθωση των υπερβολικών ανισορροπιών, μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 0,1% του ΑΕΠ από την ΕΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου