Να περιοριστούν οι εσωκομματικές διενέξεις για θέματα της επικαιρότητας και για τη στρατηγική του κόμματος, και να μην αμφισβητηθεί στα μάτια της κοινής γνώμης η συνοχή της Ν.Δ. επιδιώκει ο κ. Αντ. Σαμαράς και εμφανίζεται αποφασισμένος να υπάρξει από εδώ και στο εξής ενιαία έκφραση πολιτικού λόγου από τους βουλευτές του.
Παράλληλα με τη χθεσινή του προσωπική δήλωση έδωσε και το σύνθημα της έναρξης του νέου γύρου ....
επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ήπιας αντιπολίτευσης.Η στρατηγική του κ. Σαμαρά είναι να συνεχιστεί με πιο έντονους ρυθμούς το «σκληρό ροκ» στην κυβέρνηση και ως εκ τούτου οφείλουν, όπως λένε στην ηγετική ομάδα, όλοι οι βουλευτές να συνταχθούν και να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπολιτευτικής τους κριτικής, με επιχειρήματα όμως και όχι λαϊκίζοντας.
Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαπιστώνοντας το προβληματικό πεδίο των τελευταίων ημερών, ανέλαβε ο ίδιος δράση με τη δημόσια εμφάνισή του, δυο εβδομάδες μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ, ενώ έδωσε εντολή σε βουλευτές και στελέχη να υπάρξει ανακωχή.
Αυτό κρίθηκε σκόπιμο γιατί καταβάλλεται προσπάθεια να μην αμφισβητείται στην κοινή γνώμη ηενότητα του κόμματος και να μην εμφανίζεται η Ν.Δ. ως πεδίο ιδεολογικών συγκρούσεωνμεταξύ των βουλευτών που χαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι και άλλων της λαϊκής δεξιάς.
Ειδικά το θέμα της εφεδρείας, προκάλεσε έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ., ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε διάσταση απόψεων και σύγχυση για το ποια είναι η θέση του κόμματος. Γι’ αυτό το λόγο εμφανίστηκε προχθές ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. για να εξηγήσει την πρόταση του κόμματος.
Η πρόταση της Ν.Δ. για την εφεδρεία προκαλεί πολλά προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η ηγετική ομάδα εκτός από την κυβέρνηση που συντηρεί το επιχείρημα περί θολής πρότασης, έχει να αντιμετωπίσει και τις παλινωδίες μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών.
Η αναλυτική παρουσίαση που έκανε ο κ. Λαζαρίδης είχε στόχο να απορροφηθούν οι εσωτερικοί κραδασμοί και να αποδυναμωθούν κατά κάποιο τρόπο οι δυναμικές αντιδράσεις που σχεδιάζουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.
Το σχέδιο της Ν.Δ. για το οποίο η ηγεσία επιμένει ότι για να πετύχει πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα επιχειρηθεί να γίνει ευρύτερα γνωστό με κινητοποίηση όσο μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών, ενώ γίνεται η επισήμανση πως μόνο μέσω ΑΣΕΠ θα γίνει η επαναπρόσληψη εφέδρων και δεν υπάρχει περίπτωση πλήρους αποκατάστασης όλων.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα το παραλάβουν και θα τους παρουσιαστεί τις προσεχείς ημέρες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν με τους επιτελείς του κ. Σαμαρά.
Όμως, την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. επιμένει στην πολιτική διάσταση του θέματος, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ –που υποστηρίζουν πολλοί στο κόμμα- ανοίγει πολιτική ομπρέλα και καλύπτει απόλυτα τις κινητοποιήσεις, ενώ προετοιμάζει εκδηλώσεις αλλά και ομαδική νομική υποστήριξη προς τους υποψήφιους εφέδρους.
Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη πολιτική σημασία είχε η χθεσινή εμφάνιση του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ.Ι. Μιχελάκη, ο οποίος, μετά από μεγάλη συζήτηση στον πρωινό καφέ στο γραφείο του προέδρου του κόμματος, επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τα όσα λένε κομματικά στελέχη για επαναπρόσληψη όσων απολυθούν.
«Όσοι θα βρίσκονται τότε σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα υπαχθούν στο πλαίσιο που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί. Ό,τι λέει η πρότασή μας, θα ισχύσει. Αφού, βέβαια, τη διαπραγματευθούμε με την Τρόικα» τόνισε (στο Ρ/Σ Flash και στο δημοσιογράφο κ. Κ. Παρρά) ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε, στέλνοντας και ένα μήνυμα στη ΔΑΚΕ: «Δυστυχώς, όμως, για όσους θα έχουν, ήδη, απολυθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορέσει να ισχύσει το ίδιο, αφού θα εφαρμοστούν στο ακέραιο οι θέσεις μας για νέες προσλήψεις … (σ.σ.: τρία χρόνια μηδενικές και στη συνέχεια μια για κάθε δέκα αποχωρήσεις)».
Νωρίτερα, στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, αναρτήθηκε κείμενο από νομικό, ο οποίος χαρακτήριζε παράνομα τα κριτήρια της κυβέρνησης για το πλεονάζον προσωπικό και με ένα νομικό κείμενο, έδινε ουσιαστικά στήριξη στους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας. Σύμφωνα με το κείμενο, δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει τα κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές συνθήκες κάθε οργανισμού.
ΠΗΓΗ: tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου