Συναγερμός για την επίσπευση του σχεδιασμού στήριξης της ευρωζώνης, ο οποίος περιλαμβάνει γενναία ενίσχυση των τραπεζών με νέα κεφάλαια, έχει σημάνει με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Κομισιόν. Το σχέδιο φέρει τη σφραγίδα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και περιλαμβάνει ακόμη το νέο πακέτο αποφάσεων για την Ελλάδα με μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους. Στόχος είναι να παρουσιαστεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα... συγκληθεί στα μέσα του μήνα για να ληφθούν οι αποφάσεις και να δρομολογηθεί η εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν, αφού η κρίση στην ευρωζώνη απειλεί να προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Γι' αυτό άλλωστε χθες τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισαν να διαθέσουν απεριόριστη ρευστότητα (μέσω χορήγησης δανείων) προς τις τράπεζες τους επόμενους μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε χθες στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα συντονισμένης αντίδρασης στην επίθεση των αγορών που κλονίζει την Ευρώπη απειλώντας ακόμη και τις ΗΠΑ.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ. Στη συνάντηση που έγινε μόλις μία ημέρα μετά το γερμανικό «πράσινο φως» στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, η Μέρκελ ζήτησε να στηριχτούν χωρίς δισταγμό οι ευρωπαϊκές τράπεζες. «Οι συμβουλές που δεχόμαστε - επειδή ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν αρκετά κεφάλαια - πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της συνάντησης η καγκελάριος.
Την προσπάθεια στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών με επανακεφαλαιοποίηση ώστε «να ξεφορτωθούν τα τοξικά» χρέη που κατέχουν, υποστηρίζει και η Κομισιόν αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέστησε χθες σαφή την ανάγκη για συντονισμένη δράση.
Η DEXIA. Το πρώτο ανησυχητικό δείγμα έχει ήδη παρουσιαστεί αφού η γαλλοβελγική Dexia αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας λόγω επενδύσεων σε ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ετσι, Γαλλία και Βέλγιο αναζητούν τρόπους για τη σωτηρία της τράπεζας χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο, ενώ το Βέλγιο εξετάζει ακόμη και την κρατικοποίησή της.
Στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζικών ρυθμιστικών Αρχών συναντήθηκαν χθες στο Λονδίνο για να συζητήσουν πώς θα γίνουν νέα «τεστ κοπώσεως» στις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να υπάρξει σαφής εκτίμηση για την κεφαλαιακή επάρκειά τους.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η δυνατότητα των τραπεζών να αντέξουν μεγαλύτερες απώλειες κεφαλαίων από κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, είπε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τα αποτελέσματα αυτών των «τεστ κοπώσεως» κατά τη διάρκεια της επόμενης προγραμματισμένης συνάντησής τους, που έχει οριστεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Εντονη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο οι τράπεζες να υποστούν μεγάλες απώλειες κεφαλαίων λόγω της έκθεσης στο ελληνικό χρέος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ρευστού στους πιστωτές όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, επηρεάζοντας ακόμη και τράπεζες που δεν έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου