2 Νοεμβρίου 2011

Ο Παπανδρέου έσπειρε τον πανικό στην Ευρώπη

0 σχόλια

Ο Παπανδρέου έσπειρε τον πανικό στην ΕυρώπηΠώς σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ τη διενέργεια δημοψηφίσματος

Την αιφνιδιαστική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αναγγείλει δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της κάνουν σήμερα προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, με την κρίση στην ευρωζώνη να κυριαρχεί στη θεματολογία τους.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κέρδισε χθες τη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το πακέτο διάσωσης 130 δισ.ευρώ, αλλά θα είναι δυσκολότερο να πείσει τους...
έκπληκτους ηγέτες της ευρωζώνης που σχεδίασαν τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά τηλεγράφημα του «Reuters».

«Το στοίχημα του Παπανδρέου εγγυάται εβδομάδες αβεβαιότητας ακριβώς τη στιγμή που η ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα μία περίοδο ηρεμίας για την εφαρμογή των λύσεων που συμφωνήθηκαν για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους», επισημαίνει το ίδιο τηλεγράφημα.

«Προφανώς (ο κ. Παπανδρέου) πιστεύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα θα δουλέψει μέχρι ο ελληνικός λαός να στηρίξει δημοσίως το σχέδιο ανάκαμψης που κατάρτισε ο ίδιος και η ευρωζώνη», γράφει ο οικονομικός αρχισυντάκτης του BBC, Ρόμπερτ Πέστον.

«Η Αθήνα βάζει στοίχημα με υψηλό διακύβευμα» είναι ο τίτλος κύριου άρθρου των «Financial Times», το οποίο υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα ήταν πιο σωστή επιλογή για τον κ. Παπανδρέου, αλλά ότι τελικά ούτε το δημοψήφισμα ούτε οι εκλογές ενδείκνυνται στις τρέχουσες συνθήκες. «Περαιτέρω επιπλοκές στην κατάσταση της Ελλάδας θα προκαλέσουν μόνο νέες καθυστερήσεις σε ένα ήδη καθυστερημένο πακέτο διάσωσης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και για την ίδια την Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ένα ελληνικό δράμα», τιτλοφορείται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Economist». «Οι επικεφαλής των συνδικάτων ηγούνται της προσπάθειας άσκησης πιέσεων στους σοσιαλιστές βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση και να οδηγήσουν σε εκλογές που μπορεί να τερματίσουν την πολιτική καριέρα του κ. Παπανδρέου. Μετά τη βιαστική του ανακοίνωση και τα γεγονότα που ακολούθησαν, μπορεί τελικά να πάρουν αυτό που θέλουν. Αυτό μπορεί να είναι δημοκρατικό, αλλά δεν θα βάλει τέλος στο δράμα της Ελλάδας και οπωσδήποτε δεν θα την απαλλάξει από τα χρέη της», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Οι ψίθυροι για επιστροφή στη δραχμή δυναμώνουν στην ελληνική κρίση», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των «New York Times». «Μία τέτοια κίνηση (επιστροφή στη δραχμή) εξακολουθεί να είναι ανάθεμα επισήμως για την Αθήνα. Ωστόσο μία όλο και πιο μεγάλη ομάδα οικονομολόγων υποστηρίζει ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, όποιες κι αν είναι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές επιπτώσεις», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος.

Ιδιαίτερα επικριτικό ως προς την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι το κύριο άρθρο της γαλλικής «Le Monde». «Ποια μύγα τσίμπησε το Γιώργο Παπανδρέου; Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε πραγματικά να δώσει τροφή σε όσους, στη Γερμανία και αλλού, μετανιώνουν για την παρουσία της χώρας του στην ευρωζώνη;», αρχίζει το άρθρο. «Ο κεραυνός της Αθήνας ανοίγει, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, μία νέα περίοδο αβεβαιότητας, που είναι το χειρότερο. Και οδηγεί σε ερωτήματα αν η Ελλάδα αξίζει τη θέση της στην ευρωζώνη», καταλήγει.

«ΧΑΟΣ» γραμμένο στα ελληνικά είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής «Liberation», με την επεξήγηση: «Το χάος: η αιφνιδιαστική αναγγελία δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης των Βρυξελλών σκορπίζει τον πανικό στην Ε.Ε. και απειλεί την ευρωζώνη».

Υπέρ της απόφασης του κ. Παπανδρέου, την οποία θεωρεί ορθή, τάσσεται μόνο το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση, με τρία επιχειρήματα: ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή, ότι η αντιπολίτευση θα αναγκαστεί να λάβει σαφώς θέση για το πώς βλέπει το μέλλον της χώρας και ότι σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του δρόμου που χαράσσει η κυβέρνηση, ίσως η χώρα εξέλθει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.
πηγη:http://www.newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου