8 Νοεμβρίου 2011

«Το συμφέρον της Ελλάδας είναι η επιστροφή στη δραχμή»

0 σχόλια

«Το συμφέρον της Ελλάδας είναι η επιστροφή στη δραχμή»Την ώρα που το πολιτικοοικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα παραπαίει, τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή όλο και φουντώνουν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος Οικονομολόγος και πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ifo), Hans-Werner Sinn, «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιστρέψει στη δραχμή».
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο κ. Werner Sinn τονίζει ότι αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν «διάσωση», στην πραγματικότητα δε θα σώσει την Ελλάδα.
«Οι Έλληνες δε θα επιστρέψουν ποτέ σε μια υγιή οικονομία με το ευρώ. Η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Οι μισθοί και οι τιμές είναι σε πολύ ...υψηλά επίπεδα, ενώ το σχέδιο διάσωσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να παγώσει την υφιστάμενη κατάσταση», σημειώνει.
Ο Hans-Werner Sinn υποστηρίζει μάλιστα ότι όλα πρέπει να γίνουν άμεσα.
«Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για μία εβδομάδα. Όλοι οι λογαριασμοί και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μετατραπούν σε δραχμές, ενώ στη συνέχεια, η δραχμή θα υποτιμηθεί».
Ερωτηθείς σχετικά με το χάος που θα επικρατήσει σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών επισημαίνει πως… «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Θα προκληθεί μεγάλη καταιγίδα αλλά μετά ο ήλιος θα λάμψει», είπε και πρόσθεσε: «Οι εύποροι Έλληνες έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό εδώ και πολύ καιρό. Τα λεφτά θα επιστρέψουν στην χώρα μόλις καταφέρει και γίνει ανταγωνιστική».
Όσον αφορά την υποτίμηση της νέας δραχμής, ο πρόεδρος του ifo εκτιμά ότι αν η Ελλάδα υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 44%, τότε η χώρα θα είναι το ίδιο ακριβή με την Τουρκία, ενώ τα ελληνικά προϊόντα θα αρχίσουν εκ νέου να πωλούνται και ο τουρισμός θα αυξηθεί.
ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου