Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαιώνοντας ότι δε θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ως την «πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου» χαρακτήρισε την κατάθεση πλεονασματικού προϋπολογισμού, σε...
πρωτογενές επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Νωρίτερα, ο.... Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ξεχάσουν τα λάθη του παρελθόντος.
Τον προϋπολογισμό του κράτους κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να ορίσει τις διαδικασίες συζήτησής του ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου.
Ο Βενιζέλος, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει, τονίζοντας παράλληλα με κατηγορηματικότητα ότι για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα.
«Είναι ένας προϋπολογισμός αναστροφής του τόπου, για πρώτη φορά πλεονασματικός με σωστή διαχείριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Βενιζέλος τόνισε τα εξής:
Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2012, δηλαδή τα έσοδα θα είναι περισσότερα από το σύνολο των δαπανών, αν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους τόκους.
Ανέφερε επίσης, ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις επιβάρυναν περαιτέρω το οικονομικό κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συναίνεση που επετεύχθη θα προσφέρει οφέλη στους Έλληνες πολίτες.
Ακολούθως, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ότι η κρίση έχει αρχίσει να πλήττει τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, ακόμη και χώρες που συμμετέχουν στη G20, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Για την Ιταλία, ειδικότερα, είπε ότι έχει ήδη μπει σε καθεστώς επιτήρησης, αν και όχι στον μηχανισμό στήριξης, ενώ συμπλήρωσε ότι επίκειται η ενίσχυση του EFSF.
«Δεν χρειάζονται νέα μέτρα»
Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου και σημείωσε πως «έχουν ήδη ψηφιστεί και υλοποιούνται, άρα δεν χρειάζονται νέα μέτρα».
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό (0,6% για το 2012), επισήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα εικονικό στον πληθωρισμό αυτό. Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έχει γίνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Έχει γίνει υπερεκτίμηση και όχι υποεκτίμηση των στόχων».
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι «η συμφωνία των τριών κομμάτων και ο σχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης είναι ένας ενθαρρυντικός οιωνός, που δείχνει ότι μπορούμε πράγματι να εστιάσουμε σε αυτό που υπαγορεύει το συμφέρον του Έθνους».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή
Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«O νέος προϋπολογισμός για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής» σημείωσε ο.Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η υπερψήφιση του από τα 4/5 των βουλευτών θα σημάνει κάτι για την διεθνή αξιοπιστία της χώρας».
Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός κατατίθεται υπο δυσμενείς διεθνούς όρους, αλλά πολύ καλούς οιωνούς από την εσωτερική συναίνεση που διαμορφώνεται.
«Είναι ένας προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «αν και μικρού, της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, καθώς και μείωσης του δημοσίου χρέους».
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός:
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ (ή 11,427 δισ. ευρώ) μετά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, από 9% εφέτος (ή 19,683 δισ. ευρώ).
Η μείωση στο ύψος των τόκων υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) για το 2012 και τα 13,6 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2014.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο η πρόβλεψη για το φετινό έλλειμμα ήταν 8,5%. Η διαφορά αυτή (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί εντός του 2012. Το κρατικό χρέος θα μειωθεί στα 309,3 δισ. ευρώ (145,5% του ΑΕΠ), από 352,05 δισ. ευρώ ή 161,7% του ΑΕΠ εφέτος.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 4,56 στα 59,184 δισ. ευρώ (από 54,673 το 2011) και οι δαπάνες σε 72,557 από 77,632 δισ. ευρώ εφέτος. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν κατά 3,1 δισ. ευρώ.
Το 2012 προβλέπεται πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,18 δισ. ευρώ, έναντι 4,58 δισ. ευρώ το 2011. Σε δεδουλευμένη βάση το πλεόνασμα αυτό θα διαμορφωθεί σε 2,4 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ), έναντι ελλείμματος 3,9 δισ. ευρώ (1,8% ΑΕΠ) το 2011.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μειωθεί στα 212.544 δισ. ευρώ, από 217,771 δισ. ευρώ εφέτος.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2012 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% το 2011. Η συρρίκνωση της οικονομίας το 2011 οφείλεται στη μείωση της εγχώριας ζήτησης (κατανάλωση και επενδύσεις), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου.
Το 2012 η μείωση της ζήτησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,2%. Σε σταθερές τιμές, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει άνω του 4%.
Η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το νέο έτος και θα διαμορφωθεί στο 17,1% από 15,4% το 2011, καθώς η απασχόληση θα μειωθεί κατά 2%.
Το 2012, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 6,4% ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 2,8%. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στο 0,6% από 2,8% εφέτος. Οι επενδύσεις θα είναι χαμηλότερες κατά 4% (από μείωση 12,9% το 2011).
Η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:
• Εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
• Συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.
• Βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.
• Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιου-
σίας του δημοσίου.
• Περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις/καταργήσεις).
Ο προϋπολογισμός του 2012 έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου
Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), που θα ενσωματωθεί ως παράρτημα στο νόμο κύρωσης του προϋπολογισμού 2012.
Παπαδήμος: «Ξεχάστε τα λάθη του παρελθόντος»
Να ξεχάσουν τον καταμερισμό ευθυνών για τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουν με λογική ενότητας για την προώθηση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τα μέλη της κυβέρνησής του, κατά την αρχική τοποθέτησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να παραδώσουν σημειώματα με τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να συντονιστεί η κυβέρνηση για την προώθηση των νομοθετημάτων.
Επιπλέον, ο Παπαδήμος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις που θα έχει σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Δευτέρα και την Τρίτη.
Το αντικείμενο της πρώτης, ουσιαστικά, συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, με τη νέα τρικομματική σύνθεση ήταν η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, ο οποίος στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε αυτόν το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 5,4% του ΑΕΠ αν υλοποιηθεί το PSI και στο 6,7% αν δεν καταστεί εφικτό.
Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων σε πολλές κατηγορίες όπως και η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση γύρω στις 3 το μεσημέρι και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σήμερα, εξάλλου, φθάνει στην Αθήνα και το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών.
Η τρόικα θα ενημερωθεί για τον προϋπολογισμό 2012, για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας και για τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες για να ψηφιστούν από την Βουλή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Την προσεχή Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Την Τρίτη θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στην ατζέντα του Πρωθυπουργού θα βρεθεί το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Κομισιόν για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
πηγη: http://fimotro.blogspot.com πρωτογενές επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Νωρίτερα, ο.... Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ξεχάσουν τα λάθη του παρελθόντος.
Τον προϋπολογισμό του κράτους κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να ορίσει τις διαδικασίες συζήτησής του ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου.
Ο Βενιζέλος, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει, τονίζοντας παράλληλα με κατηγορηματικότητα ότι για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα.
«Είναι ένας προϋπολογισμός αναστροφής του τόπου, για πρώτη φορά πλεονασματικός με σωστή διαχείριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Βενιζέλος τόνισε τα εξής:
Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2012, δηλαδή τα έσοδα θα είναι περισσότερα από το σύνολο των δαπανών, αν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους τόκους.
Ανέφερε επίσης, ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις επιβάρυναν περαιτέρω το οικονομικό κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συναίνεση που επετεύχθη θα προσφέρει οφέλη στους Έλληνες πολίτες.
Ακολούθως, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ότι η κρίση έχει αρχίσει να πλήττει τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, ακόμη και χώρες που συμμετέχουν στη G20, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Για την Ιταλία, ειδικότερα, είπε ότι έχει ήδη μπει σε καθεστώς επιτήρησης, αν και όχι στον μηχανισμό στήριξης, ενώ συμπλήρωσε ότι επίκειται η ενίσχυση του EFSF.
«Δεν χρειάζονται νέα μέτρα»
Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου και σημείωσε πως «έχουν ήδη ψηφιστεί και υλοποιούνται, άρα δεν χρειάζονται νέα μέτρα».
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό (0,6% για το 2012), επισήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα εικονικό στον πληθωρισμό αυτό. Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έχει γίνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Έχει γίνει υπερεκτίμηση και όχι υποεκτίμηση των στόχων».
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι «η συμφωνία των τριών κομμάτων και ο σχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης είναι ένας ενθαρρυντικός οιωνός, που δείχνει ότι μπορούμε πράγματι να εστιάσουμε σε αυτό που υπαγορεύει το συμφέρον του Έθνους».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή
Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«O νέος προϋπολογισμός για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής» σημείωσε ο.Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η υπερψήφιση του από τα 4/5 των βουλευτών θα σημάνει κάτι για την διεθνή αξιοπιστία της χώρας».
Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός κατατίθεται υπο δυσμενείς διεθνούς όρους, αλλά πολύ καλούς οιωνούς από την εσωτερική συναίνεση που διαμορφώνεται.
«Είναι ένας προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «αν και μικρού, της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, καθώς και μείωσης του δημοσίου χρέους».
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός:
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ (ή 11,427 δισ. ευρώ) μετά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, από 9% εφέτος (ή 19,683 δισ. ευρώ).
Η μείωση στο ύψος των τόκων υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 5 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) για το 2012 και τα 13,6 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2014.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο η πρόβλεψη για το φετινό έλλειμμα ήταν 8,5%. Η διαφορά αυτή (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) θα καλυφθεί εντός του 2012. Το κρατικό χρέος θα μειωθεί στα 309,3 δισ. ευρώ (145,5% του ΑΕΠ), από 352,05 δισ. ευρώ ή 161,7% του ΑΕΠ εφέτος.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 4,56 στα 59,184 δισ. ευρώ (από 54,673 το 2011) και οι δαπάνες σε 72,557 από 77,632 δισ. ευρώ εφέτος. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν κατά 3,1 δισ. ευρώ.
Το 2012 προβλέπεται πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,18 δισ. ευρώ, έναντι 4,58 δισ. ευρώ το 2011. Σε δεδουλευμένη βάση το πλεόνασμα αυτό θα διαμορφωθεί σε 2,4 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ), έναντι ελλείμματος 3,9 δισ. ευρώ (1,8% ΑΕΠ) το 2011.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μειωθεί στα 212.544 δισ. ευρώ, από 217,771 δισ. ευρώ εφέτος.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2012 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% το 2011. Η συρρίκνωση της οικονομίας το 2011 οφείλεται στη μείωση της εγχώριας ζήτησης (κατανάλωση και επενδύσεις), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου.
Το 2012 η μείωση της ζήτησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,2%. Σε σταθερές τιμές, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει άνω του 4%.
Η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το νέο έτος και θα διαμορφωθεί στο 17,1% από 15,4% το 2011, καθώς η απασχόληση θα μειωθεί κατά 2%.
Το 2012, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 6,4% ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 2,8%. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στο 0,6% από 2,8% εφέτος. Οι επενδύσεις θα είναι χαμηλότερες κατά 4% (από μείωση 12,9% το 2011).
Η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:
• Εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
• Συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.
• Βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.
• Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιου-
σίας του δημοσίου.
• Περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις/καταργήσεις).
Ο προϋπολογισμός του 2012 έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου
Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), που θα ενσωματωθεί ως παράρτημα στο νόμο κύρωσης του προϋπολογισμού 2012.
Παπαδήμος: «Ξεχάστε τα λάθη του παρελθόντος»
Να ξεχάσουν τον καταμερισμό ευθυνών για τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουν με λογική ενότητας για την προώθηση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τα μέλη της κυβέρνησής του, κατά την αρχική τοποθέτησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να παραδώσουν σημειώματα με τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να συντονιστεί η κυβέρνηση για την προώθηση των νομοθετημάτων.
Επιπλέον, ο Παπαδήμος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις που θα έχει σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Δευτέρα και την Τρίτη.
Το αντικείμενο της πρώτης, ουσιαστικά, συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, με τη νέα τρικομματική σύνθεση ήταν η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, ο οποίος στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε αυτόν το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 5,4% του ΑΕΠ αν υλοποιηθεί το PSI και στο 6,7% αν δεν καταστεί εφικτό.
Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων σε πολλές κατηγορίες όπως και η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση γύρω στις 3 το μεσημέρι και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σήμερα, εξάλλου, φθάνει στην Αθήνα και το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών.
Η τρόικα θα ενημερωθεί για τον προϋπολογισμό 2012, για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας και για τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες για να ψηφιστούν από την Βουλή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Την προσεχή Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Την Τρίτη θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στην ατζέντα του Πρωθυπουργού θα βρεθεί το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Κομισιόν για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου