Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody's...
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Ελλάδα είναι πιθανόν να γνωρίσει την τύχη των κρατών μελών του ΔΝΤ που δεν εκπλήρωσαν τους όρους του Ταμείου, όπως η Ουκρανία και το Πακιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή πληρωμών μέχρι την διευθέτηση των διαφωνιών.
«Τα σχέδια της Ελλάδας είναι πιθανόν να παρακινήσουν την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσουν τις επόμενες δόσεις του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, προκαλώντας κρίση ρευστότητας για την κυβέρνηση» αναφέρουν σήμερα αναλυτές του Moody's Analytics.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες ότι η συμφωνία της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα χωρίς να συμβουλευτεί τους διεθνείς πιστωτές του, είκοσι μόνο ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την εκταμίευση οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παίζει ένα δύσκολο παιγνίδι. Η κυβέρνησή του είναι πιθανόν να μην έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί το ρευστό, καθώς τα ταμεία θα είναι άδεια από τον μήνα αυτόν, ενώ οι αγορές χρέους είναι κλειστές για την Ελλάδα», σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος Fitch προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, «η απόρριψη του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, του αποτελέσματος της πρόσφατης διαπραγμάτευσης, θα αύξανε τον κίνδυνο αναγκαστικής και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» εξέλιξη την οποία οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.
Το σχέδιο του δημοψηφίσματος περιπλέκει όλα τα σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στις 11 Οκτωβρίου η αποστολή του στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις μακρές συνομιλίες με την Ελλάδα για τους όρους της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου.
Στους όρους αυτούς δεν ετίθετο θέμα οποιουδήποτε δημοψηφίσματος.
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας έριξε ψυχρό ρεύμα στις σχέσεις της Αθήνας με τον ΔΝΤ, που ήδη δεν βρίσκονταν σε καλό σημείο.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Ιούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν θετικά διακείμενη απέναντι στην Ελλάδα και ανοικτή στην ιδέα της αύξησης του ύψους του δανείου προς την χώρα.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η στάση αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει μετά την προφανή αποτυχία της χώρας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, συνεχίζει το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εταίρους της.
«Η απαρέγκλιτη δέσμευση των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων παραμένει φυσικά πρωταρχικής σημασίας» έγραφε στις 27 Οκτωβρίου μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Η έγκριση της εκταμίευσης του δανείου προς την Ελλάδα εκκρεμεί στο συμβούλιο διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η συμφωνία της 11ης Οκτωβρίου χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης ή είναι άκυρη.
Το χειρότερο σενάριο για την ευρωζώνη θα ήταν η συγκρότηση ενός συνασπισμού κρατών μελών του ΔΝΤ που θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν αξίζει πλέον την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες.
Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωνε χθες ότι το σχέδιο δημοψηφίσματος είναι μία «ζαριά».
«Εάν περάσει, μπορεί να είναι ένα θετικό μήνυμα για τους ανθρώπους. Εάν αποτύχει θα γίνει χαμός!»
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είναι πεπεισμένος:«Το αποτέλεσμα θα είναι 'όχι'»
πηγή:http://www.tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου