«Χιονοστιβάδα» πολιτικών εξελίξεων προκάλεσε η απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή και να παραπέμψει στον λαό -διά δημοψηφίσματος- την απόφαση για εφαρμογή ή μη της νέας δανειακής σύμβασης. Σε λίγη ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναμένεται ο πρόεδρος της κυβέρνησης να πάρει θέση για τις νέες εξελίξεις που δρομολογούνται από το πρωί. Προηγήθηκαν οι ανεξαρτητοποιήσεις και δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα στηρίξουν τη κυβέρνηση....
Το μεσημέρι η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και χαρακτήρισε «βαθιά διχαστική διαδικασία» την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αν επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.
Επιπλέον, η βουλευτής Β΄ Αθηνών Βάσω Παπανδρέου ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας με ορίζοντα την διασφάλιση του πακέτου στήριξης, και στη συνέχεια την διεξαγωγή εκλογών.
Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.
Τη μεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτευχθεί μία στοιχειώδης συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου-Σαμαρά πρότεινε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.
Η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εκλογών.
«Ο Παπανδρέου στην προσπάθειά του να διασωθεί έβαλε ένα διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία, τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς και μπορεί να το κάνει».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προανήγγειλε πρωτοβουλία συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σύρονται σε κάλπες που δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ό,τι και να είναι, ένα είναι σίγουρο: ο λαός μας θα σηκώσει το ανάστημά του και θα πει ένα συντριπτικό "όχι" στην πολιτική της λιτότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας για την Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών «με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Η ψήφος εμπιστοσύνης
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τη μυστική ψηφοφορία.
Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Ο διεθνής αντίκτυπος
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς, καθώς η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θεωρείται από πολλούς ότι βρίσκεται πλέον στον αέρα.
Τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται εμβρόντητοι από την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ αρνούνται να σχολιάσουν -έως ότου ενημερωθούν επισήμως- το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν.
Τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται εμβρόντητοι από την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ αρνούνται να σχολιάσουν -έως ότου ενημερωθούν επισήμως- το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν.
πηγή:http://www.tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου