7 Ιανουαρίου 2012

Βραζιλία: Αγάπη μου συρρίκνωσα το Μαρακανά! [φωτο - βίντεο]

0 σχόλια

Βραζιλία: Αγάπη μου συρρίκνωσα το Μαρακανά! [φωτο - βίντεο]

Η χωρητικότητα του θρυλικού Μαρακανά μειώνεται συνεχώς και το 2014, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, θα διαθέτει μόλις 76.000 θέσεις. Το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο γήπεδο του κόσμου, θα πέσει στην 25η θέση και οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι παρουσιάζονται πολύ ενοχλημένοι.
Το Μαρακανά βλέπει τη χωρητικότητά του να μειώνεται συνεχώς, λόγω των εργασιών που γίνονται ενόψει .....
του Μουντιάλ του 2014.
Από τις 200.000 θέσεις του 1950, όταν και εγκαινιάστηκε, ο ναός του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου θα πέσει στις 76.000 το 2014.
Το Μαρακανά που σε δυο χρόνια θα υποδεχτεί τους ποδοσφαιρόφιλους όλου του κόσμου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, θα θυμίζει περισσότερο μινιατούρα σε σύγκριση με το επιβλητικό γήπεδο παλιότερων δεκαετιών, τότε που η χωρητικότητά του έφτανε τους 200.000 θεατές. Και αυτό, επειδή τα έργα που γίνονται αυτόν τον καιρό στον «ναό» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις στις κερκίδες.
Το γήπεδο «Mario Filho» – όπως είναι το επίσημο όνομα του Μαρακανά προς τιμή του γνωστού βραζιλιάνου δημοσιογράφου – εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουνίου του 1950 για να φιλοξενήσει τα παιχνίδια του 4ου Μουντιάλ που διεξήχθη στη Βραζιλία. Ακριβώς έναν μήνα αργότερα, στις 16 Ιουλίου, το αχανές στάδιο έζησε την πιο τραγική στιγμή της ιστορίας του, το περίφημο «Maracanazo».
Το περίφημο Maracanazo, το νικητήριο γκολ της Ουρουγουάης στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, επί της Βραζιλίας στο Μαρακανά (16-7-1950)
Στον τελικό της διοργάνωσης η Βραζιλία αντιμετώπισε την Ουρουγουάη μπροστά σε 199.854 φιλάθλους που είχαν κατακλύσει το ολοκαίνουργιο στάδιο για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο 79’ όμως, ο Ghiggia πέτυχε το τελικό 1-2 και ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή, δίνοντας τον δεύτερο τίτλο στην «σελέστε». Εκείνο ήταν και το ρεκόρ προσέλευσης θεατών στο θρυλικό γήπεδο του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ, αυτό της μεγαλύτερης προσέλευσης σε αγώνα τοπικών ομάδων, ανήκει επίσης στο Μαρακανά. Πρόκειται για τους 177.656 θεατές που το 1963 παρακολούθησαν το τοπικό ντέρμπι του Ρίο ανάμεσα στις Fla και Flu (Φλαμένγκο και Φλουμινένσε). Όμως όλα αυτά είναι, όπως φαίνεται, «περασμένα μεγαλεία» για ένα γήπεδο που για δεκαετίες υπήρξε το μεγαλύτερο του κόσμου.
Σήμερα το Μαρακανά διαθέτει 82.238 θέσεις, έχοντας πέσει στην 12η θέση της λίστας με τα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου. Όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αναμόρφωσή του ενόψει του Μουντιάλ του 2014, τότε θα χάσει ακόμα περισσότερες θέσεις, η χωρητικότητά του θα περιοριστεί στις 76.000 και θα βρεθεί στην 25η θέση της λίστας.
Κάτι που όπως είναι φυσικό, δεν αρέσει καθόλου στους Βραζιλιάνους φίλαθλους, οι οποίοι βλέπουν το ποδοσφαιρικό τους σύμβολο να χάνει όχι μόνο τα πρωτεία, αλλά και αρκετή από την αίγλη του. «Ένα Μαρακανά που χωράει λιγότερους από 100.000 θεατές, απλά δεν είναι Μαρακανά», είναι το επιχείρημα όσων αντιτίθενται στα έργα που γίνονται αλλά και στους κανόνες που επιβάλλει η FIFA για την ασφάλεια όσων βρίσκονται στις κερκίδες. «Το Μαρακανά χάνει το ποδοσφαιρικό πνεύμα με το οποίο δημιουργήθηκε», συμπληρώνουν.
Από την άλλη μεριά, η Βραζιλιάνικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (CBF) και η SUDERJ, ο κρατικός φορέας που διαχειρίζεται το γήπεδο, αδιαφορούν τελείως για τις διαμαρτυρίες των φιλάθλων, αφού όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη, «το ποδόσφαιρο έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια σε μια καινούργια εποχή σε όλα τα επίπεδα και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το σημερινό πλαίσιο, ώστε και το Μαρακανά να δώσει το παρόν στο Μουντιάλ του 2014».
Έτσι κι αλλιώς πάντως, μπορεί το θρυλικό γήπεδο του Ρίο να έχει χάσει προ πολλού τα πρωτεία, διατηρεί όμως ακόμα αναλλοίωτη την αίγλη της ποδοσφαιρικής ιστορίας που το συνοδεύει εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Κλείνοντας, ας περάσουμε να δούμε τη λίστα με τα 25 μεγαλύτερα σε χωρητικότητα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Τοποθετήσαμε το Μαρακανά, όχι στη 12η θέση που βρίσκεται σήμερα, αλλά στην 25η που θα βρεθεί όταν ολοκληρωθούν τα έργα εκσυγχρονισμού του, το 2013.
ΠΗΓΗ: sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου