29 Απριλίου 2012

Η Γερμανία υποκρίνεται όταν λέει πως εφαρμόζει τη λιτότητα στον εαυτό της. Την εφαρμόζει μόνο στους άλλους…

0 σχόλια

Ο νομπελίστας Paul Krugman στους New York Times (εδώ και εδώ) και ο έμπειρος οικονομικός αρθρογράφος Martin Wolf στους Financial Times (εδώ) έχουν ...
ξεκινήσει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τη μαθηματική σχέση που συνδέει τα μέτρα λιτότητας με την ύφεση, δηλαδή με τη μείωση του ΑΕΠ μιας χώρας. Το παράδειγμα της ευρωζώνης αποτελεί ένα πρώτης τάξης πείραμα που παρέχει πλούσια δημοσιονομικά δεδομένα κοντά μίας πενταετίας (2008-2012) .
Στο σημερινό άρθρο του ο Krugman αποδέχεται τους τροποποιημένους ορισμούς των σχετικών μεγεθών που έδωσε στο δικό του άρθρο ο Wolf και ξαναφτιάχνει την απλοποιημένη μορφή του σχετικού διαγράμματος που φαίνεται παρακάτω.
Ενώ, όμως, ο Wolf κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα είναι οι πολύ διαφορετικές οικονομίες που συμμετέχουν στην ευρωζώνη και έκλεισε το άρθρο του αναρωτώμενος για πόσο ακόμα μπορεί μία πολιτική απόφαση όπως αυτή του ευρώ να κρατά ενωμένο ένα τόσο ανομοιογενές πράγμα, εντούτοις ο Krugman διατυπώνει κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στο σημερινό του διάγραμμα.
Η Γερμανία υπερβάλλει όταν λέει ότι εφαρμόζει η ίδια τη θεωρία της λιτότητας στον εαυτό της. Συμπληρώνει μάλιστα ότι ίσως και οι ΗΠΑ να υπερβάλλουν όταν λένε ότι εφαρμόζουν πραγματικά την πολιτική της οικονομικής διέγερσης, αφού ο ίδιος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επαρκώς ακολουθήσει την κευνσιανή συνταγή γι’ αυτό και καθυστερεί η πλήρης ανάκαμψη τους. Η λιτότητα, όμως τονίζει, έχει εφαρμοστεί και μάλιστα με εξαναγκαστικό τρόπο στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ενώ δεν έχει στην ουσία συμβεί κάτι τέτοιο στον πυρήνα της. Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές: οι χώρες της περιφέρειας έχουν βυθιστεί σε βαθιά ύφεση, η οποία είναι κατά εντυπωσιακό τρόπο ευθέως ανάλογη των περικοπών που έχουν γίνει στο διαρθρωτικό έλλειμμα.

http://papaioannou.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου