26 Ιουνίου 2012

Φιλία στις μέρες μας!

0 σχόλια
  Σε αυτή την δύσκολη εποχή την οποία διανύουμε όλοι έχουμε ανάγκη έναν φίλο! Στον κόσμο της αναισθησίας η αξία της φιλίας αυξάνεται! Για αυτό τον λόγο επέλεξα να γράψω την άποψη μου πάνω στην αξία της φιλίας.
  Φιλία είναι ο ψυχικός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ 2 ή περισσοτέρων ατόμων που στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και αφοσίωση. Η λέξη προέρχεται από κάποιους από το φίλος + ία που σημαίνει αυτός που αγαπάμε και συμπαθούμε.
    Η φιλία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου. Είναι μια αναγκαιότητα που πηγάζει από την τάση για κοινωνικοποίηση. Ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να σχηματίσει φιλίες με άλλα άτομα για να βιώσει μια πληθώρα συναισθημάτων τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση του χαρακτήρα του! 
   Επίσης στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του ο άνθρωπος συναντά πολλά εμπόδια. Για αυτό έχει ανάγκη από αληθινούς και ειλικρινείς φίλους οι οποίοι θα λειτουργούν σαν καταφύγιο. Επιπλέον θα μας δίνουν κουράγιο και αισιοδοξία για το μέλλον.
Δυστυχώς το πνεύμα της εποχής δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της αληθινής φιλίας. Επικρατεί το συμφέρον ο ωφελιμισμός η ιδιοτέλεια η υποκρισία και η αυτοπροβολή. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν "μάσκες" στην συναναστροφή τους με άλλους και δεν παρουσιάζουν τον πραγματικό τους εαυτό. Σε αυτόν λοιπόν τον κόσμο που επικρατεί το ψέμα στις ανθρώπινες σχέσεις το μόνο που έχω σκεφτεί είναι το να φορέσω μια αληθινή μάσκα όχι για να καλύψω το πρόσωπό μου αλλά για να τονίσω τα μάτια που είναι το τελευταίο καταφύγιο της αλήθειας στον κόσμο.
   Βέβαια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αληθινές φιλίες χρειάζεται α) ταυτότητα απόψεων, αντιλήψεων, διαθέσεων β) αμοιβαία εκδήλωση συναισθημάτων γ) έλλειψη συμφέροντος και ιδιοτέλειας δ) σεβασμός στην ανθρώπινη οντότητα.
   Για να κλείσω θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα απόφθεγμα του Μένανδρου: Όταν έχεις φίλους έχεις θησαυρούς, και δεν έχει άδικο. Η φιλία είναι ανεκτίμητος θησαυρός γιατί αυξάνει την χαρά και ελαττώνει την λύπη. Είναι αρετή που συμβάλλει και στην ατομική βελτίωση και στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου επειδή καλλιεργεί τα ανώτερα συναισθήματα της ανιδιοτέλειας και της αυτοθυσίας! 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου