24 Ιουνίου 2012

Τεταμένες οι σχέσεις Αγκύρας – Δαμασκού

0 σχόλια

Τεταμένες οι σχέσεις Αγκύρας – Δαμασκού

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις Αγκυρας-Δαμασκού μετά τη χθεσινή κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τη Συρία.
Σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα θα κάνει το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, η ανακοίνωση του
υπουργού θα γίνει στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα νωρίτερα σήμερα με τους διοικητές του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρουν παράλληλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα και δεύτερη συνάντηση μέσα σε ένα 24ωρο με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, σε δηλώσεις του πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε από την πλευρά του ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος και πρόσθεσε ότι θα γίνουν όσες ενέργειες απαιτούνται μετά από αυτό το επεισόδιο.
Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι συνηθισμένο τα μαχητικά αεροσκάφη να μπαίνουν στον εναέριο χώρο άλλων κρατών για λίγα λεπτά εξαιτίας της ταχύτητάς τους ενώ πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα, το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε από τη Συρία το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-4, τα ίχνη του οποίου είχαν εξαφανιστεί την Παρασκευή. Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων πιλότων.
Σύμφωνα με το Reuters, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι ο στρατός παραδέχτηκε πως χτύπησε το τουρκικό αεροσκάφος πάνω από τα χωρικά ύδατα της χώρας. «Η αεράμυνά μας αντιμετώπισε ένα στόχο ο οποίος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας πετώντας πάνω από τα χωρικά μας ύδατα και τον κατέρριψε. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος», ανέφερε ανακοίνωση των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου