1 Ιουνίου 2012

Aμφίβολη η διαδοχή Γιούνκερ από το Σόιμπλε λόγω γαλλικών ενστάσεων

0 σχόλια

Αν και μέχρι πρότινος η διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία του Eurogroup από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι γαλλικές… ενστάσεις ανατρέπουν τα δεδομένα.
Από τις αρχές Μαΐου, σειρά Γάλλων πολιτικών αξιωματούχων, πρωτοστατούντος του ίδιου του Φρανσουά Ολάντ, έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτή η επιλογή δεν είναι δεδομένη.
Ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε μάλλον θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει λίγο καιρό πριν τις γαλλικές εκλογές για την υποψηφιότητα του στην εφημερίδα Welt am Sonntag: «Δεν άκουσα τους συναδέλφους μου να λεν: «Θεέ μου, οποιοσδήποτε εκτός του Σόιμπλε«, πράγμα που σημαίνει ότι «δεν είναι και κακή επιλογή«».
Τότε, είχε την υποστήριξη του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε την προεδρία του Eurogroup από την δημιουργία του θεσμού το 2005.
Μόλις όμως εξελέγη, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για την επιλογή Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.
Αμέσως, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ένα από τα κύρια στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η επιλογή Σόιμπλε αποτελεί «αρνητικό μήνυμα» διότι στο θέμα της δημοσιονομικής λιτότητας «έχει υιοθετήσει μία εξαιρετικά αυστηρή γραμμή».
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έδωσε τη χαριστική βολή σε συνέντυεξή του στο L’ Express. Όταν ερωτήθηκε για την προοπτική της λύσης Σόιμπλε στην προεδρία του Eurogroup, απάντησε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Η προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη», ενώ επέμεινε στο αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης.
Ο κ. Σόιμπλε «αντιτάχθηκε στην ενίσχυση του Μηχανισμού σταθερότητας και αναφέρθηκε επανειλημμένως στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο δύσκολα αποδεκτό υποψήφιο για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel.
Άλλο μειονέκτημα για την επιλογή Σόιμπλε, δήλωσε η ίδια πηγή, είναι το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πόστο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ορισμένοι θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή τίθεται θέμα ασυμβίβαστου- ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν είναι υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, αλλά πρωθυπουργός- ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο φόρτος εργασίας θα είναι τεράστιος.

http://press-gr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου