9 Ιουνίου 2012

Ακτή Ελεφαντοστού: Πολύνεκρη ενέδρα στην δύναμη του ΟΗΕ

0 σχόλια

Ακτή Ελεφαντοστού: Πολύνεκρη ενέδρα στην δύναμη του ΟΗΕ

Επτά κυανόκρανοι από το Νίγηρα σκοτώθηκαν χθες σε ενέδρα ανταρτών στο δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού χθες, στην πιο αιματηρή επίθεση εναντίον της δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την ανάπτυξή της το 2004.
Σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ, οι κυανόκρανοι πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή ανάμεσα σε δύο χωριά αφού ειδοποιήθηκαν για φήμες περί άμεσα
επικείμενης επίθεσης σε κοινότητες στην περιοχή
Ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι-μουν δήλωσε «εξοργισμένος και θλιμμένος» από την ενέργεια η οποία είχε αποτέλεσμα το θάνατο των κυανόκρανων και επισήμανε ότι «συνάδελφοί τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο», καθώς μετά την επίθεση «πάνω από 40 κυανόκρανοι έμειναν με τους χωρικούς στην απομακρυσμένη περιοχή αυτή για να τους προστατεύσουν» από τους ένοπλους. . «Στα χωριά επικρατεί πανικός, πολλοί φεύγουν προς τα δάση, άλλοι κατευθύνονται στη Λιβερία», είπε κάτοικος του χωριού Παρά.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού να«συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να προσδιοριστεί η ταυτότητα και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι δράστες αυτής της επίθεσης», ενώ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα.
Ο υφυπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού Πολ Κόφι Κόφι είπε ότι οι δράστες εισήλθαν στο έδαφος της χώρας από τη Λιβερία, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δύο μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας και ένας άμαχος ενδέχεται να σκοτώθηκαν επίσης.
«Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, επτά κυανόκρανοι από το Νίγηρα έχασαν τη ζωή τους σε μια ενέδρα στο δυτικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η Σιλβί βαν ντεν Βίλντενμπεργκ, εκπρόσωπος της δύναμης, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ καταγγέλλει αυτήν την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Το δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού παραμένει το πιο ασταθές και σε αυτό σημειώνονται σχεδόν καθημερινά αιματηρές επιθέσεις μετά την πολιτική κρίση που κλιμακώθηκε σε εμφύλια σύρραξη στα τέλη του 2010 με συνέπεια τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι να σκοτωθούν.
Σε μια έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη, η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον Ιούλιο του 2011 σε επιδρομές που η ίδια επιρρίπτει σε μαχητές πιστούς στον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό. Πρόκειται για μισθοφόρους από τη Λιβερία και μαχητές από την Ακτή Ελεφαντοστού, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
Τουλάχιστον 37 κυανόκρανοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τις αρχές της χρονιάς σε διάφορες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ: real.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου