30 Ιουνίου 2012

Τι είναι το hip hop?

0 σχόλια
   Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τάση προς την ακρόαση του είδους μουσικής που ονομάζεται hip hop! Δεν λέω καλή φάση αλλά επειδή και εγώ και άλλα άτομα ανά την Ελλάδα ακούμε hip hop από παλαιότερα και όχι στο πλαίσιο της μόδας (λ.χ εγώ που ακούω από τα 8) το θεωρώ προσωπικά κατάντια γιατί πολλοί είναι αυτοί που χωρίς να ξέρουν για την κουλτούρα μιλάνε για αυτή! Θα σας παραθέσω λοιπόν παρακάτω κάποια πράγματα για να καταλάβετε τι εστί hip hop! 
   Στην ορολογία της rap το hip hop αναφέρεται συνήθως στην κουλτούρα -graffiti, breakdancing, mcing, djing- που περιστρέφεται γύρω από την μουσική. Τα λεγόμενα 4 στοιχεία! Σαν μουσικό είδος το hip hop απευθύνετε σε μουσική φτιαγμένη έχοντας στο μυαλό εκείνες τις αξίες. Όταν η rap υπήρχε για αρκετό καιρό ώστε να έχει ιστορία τα hip hop συγκροτήματα άρχισαν να σε μορφές παλιάς σχολής συμπεριλαμβανομένων Mc's όπως τον  Kurtis Blow και τους Whodini, και Djs όπως τον Grandmaster Flash και τον African Bambaataa! Όταν η rap ακολούθησε μια γενική τάση (mainstream) γύρω στα 90's  πολλοί νέοι Hip Hop καλλιτέχνες εμφανίστηκαν και στράφηκαν στο old-shcool rap. Στην Ελλάδα οι πρώτοι δίσκοι βγήκαν την περίοδο 1992-1993.
   Η rap είναι  κυρίως αφροαμερικανικό είδος μουσικής που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθηση στα τέλη της δεκαετίας του 70. Έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποία έφεραν με την βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι νέγροι στην Αμερική. Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συχνά είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές δεν τραγουδιούνται αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο ρυθμικό τρόπο ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από την soul τη tzaz και από άλλα μουσικά ρεύματα. Πρόσφατα η ραπ ως όρος έχει διασπαστεί από την hip hop. Αντίθετα η hip hop σήμερα  θεωρείται μουσική με πιο πλούσια ενορχήστρωση και όχι τόσο καυστικό στίχο.
   Επειδή η ραπ χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες θα μιλήσουμε για τις 2 πιο σημαντικές. 
Hardcore Rap: Ενώ αυτός ο όρος μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες μουσικές ανησυχίες η hardcore rap χαρακτηρίζεται από την εναντίωση και την επιθετικότητα της όποιο και αν είναι το στιχουργικό θέμα τα βαριά και δυνατά beats, τις παραγωγές με θορυβώδη ηχητικά δείγματα ή κάθε συνδυασμό εκείνων των χαρακτηριστικών. Η hardcore rap είναι σκληρή με έντονο περιεχόμενο και συχνά απειλητική αν και δεν ήταν πάντα αυτός ο σκοπός. H gangsta rap είναι συνδεδεμένη με την hardcore rap όσο κανένα άλλο είδος. Αλλά το περιεχόμενο της πρώτης δεν συμπίπτει με το περιεχόμενο της δεύτερης αν και στην δεκαετία του 90 το φαινόμενο αυτό ήταν συνηθισμένο. 
   Underground rap: Χωρίζετε σε 2 κατηγορίες είναι είτε hardcore hip-hop που ξεπερνά τα μουσικά όρια με στίχους πιο εφευρετικούς από την gangsta rap είτε hardcore gangsta rap που χρησιμοποιεί όλες τις μουσικές και στιχουργικές ιδιαιτερότητες του είδους. Αυτό που ενώνει τις κατηγορίες αυτού του είδους ραπ είναι ότι μισούν καθετί εμπορικό. Έχουν δηλαδή σε χαμηλή υπόληψη το mainstream th γενική τάση αυτό που κάνει ο περισσότερος κόσμος! Συχνά πέφτουν σε πολιτικά μονοπάτια και εκφράζουν τις αντιδράσεις τους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου