16 Ιουλίου 2012

«ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ», ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟ

0 σχόλια
undefined
Αίσθηση έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ το πρώτο σημάδι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει στο πολιτικό παιχνίδι και δεν εγκρίνει με «λευκή επιταγή» τα σχεδιαζόμενα από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα εμφανή κινητικότητα..
., αν και δεν έχει προβεί σε κάποια κεντρική πολιτική παρέμβαση. Πάντως, με αφορμή την πρόσκληση για ένα ποτό που είχε απευθύνει σε συνεργάτες του την περασμένη Πέμπτη, δημοσιεύθηκαν στον κυριακάτικο Τύπο ορισμένες διαρροές από συζητήσεις, εκτιμήσεις και απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου για τη συγκυρία, αλλά και το μέλλον της χώρας.
Καταρχάς, ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει ανήσυχος για το μέλλον της χώρας, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει απομακρυνθεί από τον πυρήνα του προβλήματος και την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.
Σταθερές απόψεις
Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να βλέπει με θετικό μάτι τις πολιτικές εξελίξεις, σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο, παραμένει σταθερός σε ορισμένες από τις απόψεις του, παραδεχόμενος, παράλληλα, ότι και ο ίδιος έκανε λάθη. Δεν συμπεριλαμβάνει σ’ αυτά, πάντως, την πρόταση για δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι οι μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρώπη θα είναι τέτοιες, που η πρότασή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα θα αποδειχθεί «προφητική».
Σταθερές είναι και οι απόψεις του σχετικά με ορισμένες πτυχές της κυβέρνησής του που υπερβαίνουν το Μνημόνιο. Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα, για παράδειγμα, ότι επί ημερών του η ΕΛ.ΣΤΑΤ.  έγινε μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή και επικαλείται, προς τούτο, την άρνησή της να  παράσχει στοιχεία στον ίδιο και το γραφείο του πριν αυτά δημοσιευθούν.
Μία ακόμη νομοθετική του πρωτοβουλία που υπερασπίζεται είναι ο περίφημος «νόμος Ραγκούση», αν και δεν… ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με τον τότε κορυφαίο υπουργό του. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου, κατά πληροφορίες, δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την διαφαινόμενη συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την αναθεώρησή του και φέρεται να έχει επισημάνει στους συνομιλητές του πως «θα βρεθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποκαθήλωσης βασικών προοδευτικών αποφάσεων». Φυσικά, η διάθεση του Γιώργου Παπανδρέου να παρέμβει στο θέμα του νόμου χορήγησης ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς δε δείχνει μόνο την ευαισθησία του επί του μεταναστευτικού, αλλά και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή, ο ίδιος είναι έτοιμος να παρέμβει και να σταθεί απέναντι σε όποια μείζονα κυβερνητική πρωτοβουλία με την οποία θα διαφωνεί σφοδρά. Άλλωστε, αν κάτι λέει σταθερά στους συνομιλητές του ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πως «εκείνος δε θα γίνει Καραμανλής»…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου