2 Αυγούστου 2012

Μπορούμε να αποκτήσουμε την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε

0 σχόλια

Η κρίση που περνά η χώρα μας είναι πολύπλευρη. Είναι οικονομική, κοινωνική, ιδεολογική και βαθιά πολιτική. Η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, η διόγκωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η έλλειψη πίστης στη δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα και η υποβάθμιση της παιδείας θα μας οδηγήσουν στη δημιουργία ενός τυφλού μίσους και σε πρωτοφανείς
για την μεταπολιτευτική Ελλάδα κοινωνικές αναταραχές.
Η πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας παρά τα αναμφισβήτητα βήματα προόδου έφερε, εγγενή θα έλεγε κανείς, και την κληρονομιά της παθογένειας του ελληνικού κράτους από τη μετεμφυλιακή περίοδο, με τη λειτουργία ενός στρεβλού διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Βιώνουμε σήμερα τη χρεοκοπία του μοντέλου αυτού με επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία μας. Η διάχυτη πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί υποκρύπτει τη σταδιακή αποδυνάμωση της πολιτικής και την επικράτηση λογικών και μηχανισμών που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε μετά τη μεταπολίτευση είναι αναγκαίο να αναγνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τις δομικές αιτίες της κρίσης αυτής., να επαναφέρουμε ενισχυμένη την πολιτική στο προσκήνιο. Μόνον έτσι θα κατανοήσουμε το εύρος και το βάθος των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται για ριζικό επαναπροσανατολισμό του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Ο τόπος έχει το ανθρώπινο δυναμικό και τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία. Αρκεί να γίνει αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη για τομές στην οικονομία, στο διοικητικό ιστό και στη δημοσιονομική πολιτική.
Δεν οραματιζόμαστε το ανέφικτο, οραματιζόμαστε το αυτονόητο και είμαστε εδώ για να πούμε ρεαλιστικά πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα, πως μπορούμε να αποκτήσουμε την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε.
Όσοι επιμένουν στη διατήρηση των κεκτημένων σε βάρος των άλλων, στην επιστροφή σ’ ένα σύστημα που καταρρέει, είναι η οπισθοφυλακή που δίνει την τελευταία της μάχη. Όμως ματαιοπονούν! Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!
Η πρόκληση για την πολιτική, για τους πολίτες, ιδιαίτερα για τους νέους, είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του καινούργιου που είναι μπροστά μας.
Ενάντια στη λογική της παροχολογίας χωρίς αντίκρισμα και των παραπλανητικών διλημμάτων, η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο που θα μας οδηγήσει σε ένα άλλο κράτος, σε μια διαφορετική αναπτυξιακή αντίληψη.
Οι δυνάμεις τις συντήρησης και της οπισθοφυλακής θα ανατραπούν. Από αυτό που φοβούνται  δεν θα γλιτώσουν. Δεν θα τους αφήσουμε εμείς !! Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη και φιλόδοξη αλλά είμαστε αποφασισμένοι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον τόπο να βγούμε μπροστά, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να δηλώσουμε το παρών σε αυτή τη μάχη. Αυτός ο αγώνας είναι ο αγώνας ο δικός μας, το "Πολυτεχνείο" της γενιάς μας και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.
Δεν το βάζουμε κάτω και σε κάθε δυσκολία σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και περήφανα και δίνουμε την κάθε μάχη έχοντας στο μυαλο μας τους στίχους του ποιητή "σημασία δεν έχει η Ιθάκη αλλά το ταξίδι". Και είμαστε βέβαιοι πως θα φτάσουμε στην Ιθάκη έχοντας δώσει έναν αγώνα καθαρό, αγνό και τίμιο όπως πάντα. Τότε και μόνο θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως η καινούργια ανατολή του ήλιου θα είναι με καλύτερες προοπτικές για τον τόπο και τους ανθρώπους.
Σε αυτή την πορεία θα έχουμε δίπλα μας τους ανθρώπους της εργασίας, τους ανθρώπους της δημιουργίας και της παραγωγής. Αυτοί οι Έλληνες μας κάνουν περήφανους. Είναι οι άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω, που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, είναι οι άνθρωποι του μόχθου και της ευρηματικότητας, οι άνθρωποι που δεν συμβιβάζονται με μια θεσούλα στο δημόσιο απλά για να λένε ότι δουλεύουν κάπου. Τέλος είναι οι άνθρωποι της καινοτομίας και της δημιουργίας και με αυτούς θα πάμε μπροστά. Θα συνθέσουμε τα καλύτερα κομμάτια της κοινωνίας για να δημιουργήσουμε την ομάδα που θα πορευτεί σε αυτό το δύσκολο αγώνα και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του εγχειρήματος και όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης "Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα."
Μας αξίζει καλύτερο μέλλον και μπορούμε, ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος είπαμε ότι είναι σωστός και θα τον περπατήσουμε μαζί, είναι για μένα αυτονόητο ότι μπορούμε αρκεί να δουλέψουμε μαζί, όλοι μαζί, να αφήσουμε την Ελλάδα ακόμα καλύτερη απ ότι την κληρονομήσαμε, να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια, μόνο μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε.

Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου