23 Αυγούστου 2012

Societe Generale και JP Morgan: Σε λίγους μήνες η Ιταλία θα χάσει την πρόσβαση στις αγορές, ενώ η Ισπανία θα ζητήσει πλήρη διάσωση.

0 σχόλια
Toν κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ιταλικής και ισπανικής οικονομίας κρούουν η Societe Generale και η JP Morgan.
Όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Societe, την οποία συνέταξε ομάδα με επικεφαλής τον οικονομολόγο James Nixon, η ιταλική οικονομία θα συνεχίσει σε υφεσιακό καθεστώς τα επόμενα χρόνια, δέσμια ενός αυστηρού πακέτου μέτρων λιτότητας. Όσο για την Ισπανία, ο οίκος κρίνει θέμα μερικών μηνών την κατάθεση επίσημου αιτήματος για πλήρες πακέτο διάσωσης από την πλευρά της Μαδρίτης.
“Ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παράσχει αστείρευτη ρευστότητα προς τις ευρωπαϊκές – και δη ιταλικές – τράπεζες, η ιταλική κυβέρνηση παραμένει δέσμια ενός πολυετούς πακέτου μέτρων λιτότητας”, σχολιάζει ο οίκος.
“Διατηρούμε την πρόβλεψή μας για μεγάλη συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ τόσο το 2012, όσο και το 2014″, προειδοποιεί η Societe Generale. Mάλιστα τοποθετεί στο 2,3% την ύφεση της ιταλικής οικονομίας το 2012 και στο 1,4% το 2013.
Για το 2014, ο οίκος αναμένει στάσιμη την ιταλική οικονομία.
Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ιταλίας υπολογίζεται στο 0,5%, γεγονός όμως που προϋποθέτει εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η ιταλική οικονομία να ανακτήσει εκ νέου την ανταγωνιστικότητά της.
“Η Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά στο κρίσιμο εκείνο σημείο που κινδυνεύει να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, προκειμένου να αντλήσει χρηματοδότηση”, προειδοποιεί ο Nixon.
Kατά τον ίδιο, δεν είναι απίθανο η Ιταλία να βρεθεί αντιμέτωπη με δημόσιο χρέος μη βιώσιμο…
Αναφερόμενη στην Ισπανία, η Societe Generale χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την αίτηση για πλήρες πακέτο διάσωσης.
Από την πλευρά της, bearish (απαισιόδοξη) για την πορεία της ισπανικής οικονομίας εμφανίζεται και η JP Morgan.
Σε νέα έκθεσή του ο οίκος προειδοποιεί πως η δημοσιονομική κατάσταση των ισπανικών περιφερειών αποτελεί σοβαρή πηγή κινδύνου για το σύνολο της ισπανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη JP Morgan, το ολοένα και αυξανόμενο χρέος των ισπανικών περιφερειών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη Μαδρίτη στην κατεύθυνση ελέγχου και διαχείρισης της κατάστασης των περιφερειών.
Μάλιστα, κατά τον οίκο, το χρέος των ισπανικών περιφερειών θα ωθήσει ανοδικά το σύνολο του δημοσίου χρέους της χώρας.
Ο οίκος κρούει “καμπανάκι” κινδύνου για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών, το υψηλό έλλειμμα της κυβέρνησης, αλλά και για τη συνεχιζόμενη ύφεση της ισπανικής οικονομίας. www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου