22 Νοεμβρίου 2014

Ολο το παρασκήνιο της κόντρας με το ΔΝΤ

0 σχόλια
Γιατί το ΔΝΤ αξιώνει περικοπή μισθών και συντάξεων. Τι διαμηνύει ο πρωθυπουργός. Το «στοίχημα» της συγκυβέρνησης υπό την απειλή των δημοσκοπήσεων.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης είναι η κυβέρνηση, όσο και εάν δεν το παραδέχονται οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Η υπόθεση «διαπραγμάτευση με την Τρόικα» για να κλείσει ο φάκελος της αξιολόγησης των εκπροσώπων των πιστωτώνεξελίσσεται, μέχρι στιγμής, σε μπούμερανγκ για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
 
Το χάσμα με το ΔΝΤ, καθώς με την ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικας υπάρχει καταρχή συμφωνία, παραμένει. Την ίδια στιγμή φθάσαμε στο σημείο να συζητά το ΔΝΤ, για τη δική του διασφάλιση, αφού δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, εάν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, δηλ. περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Η απόσταση είναι μεγάλη και τα νεύρα είναι τεντωμένα, ενώ σε ανοικτή γραμμή είναι το τρίγωνο: Πρωθυπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Και οι τρεις κινούνται παράλληλα με συνεχείς επικοινωνίες με βασικούς παίκτες της ευρωπαϊκής σκηνής, τόσο ηγέτες της Ε.Ε. όσο και κοινοτικούς αξιωματούχους.
 
Το μεγάλο πρόβλημα όμως παραμένει, όπως επεσήμανε από την πρώτη στιγμή το TheTOC.gr, η στάση του ΔΝΤ το οποίο πιέζει αφάνταστα και πλέον φαίνεται ότι συμπλέει μαζί του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί διαχειρίζονται μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ενώ το ΔΝΤ πιέζει, αδιαφορώντας για τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας που επιτεύχθηκαν μετά από σκληρή πενταετή λιτότητα, για νέα μόνιμα μέτρα, όπως μείωση συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
 
Ο Πρωθυπουργός όμως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και είναι αποφασισμένος να επιμείνει έως το τέλος, αδιαφορώντας για το κόστος.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η χώρα ζει στιγμές από το παρελθόν, όπου το ΔΝΤ πίεζε αφόρητα και αδιαφορούσε για τις πολιτικές συνέπειες της κατάστασης
Πάντως, παρά το βαρύ κλίμα, τόσο οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο Γκίκας Χαρδούβελης, εμφανίζονται αισιόδοξοι, αν και παραδέχονται ότι είναι μια πολύ σκληρή, επίπονη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την τρόικα αναβλήθηκε, αλλά όχι με ευθύνη της Αθήνας, καθώς το ΔΝΤ ήταν αυτό που ζήτησε την αναβολή διότι δεν ήταν έτοιμο να τοποθετηθεί επί των νέων θέσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, από την οποία εκπέμπεται μήνυμα ότι θα κλείσει η διαφορά, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις.
Οι χειρισμοί είναι πολύ λεπτοί, καθώς η κυβέρνηση ψάχνει το κλειδί για να αρθεί το αδιέξοδο και να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου, καθώς εάν δεν επέλθει συμφωνία, δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα η χώρα και το οποίο είναι η συζήτηση για επιμήκυνση του χρέους και η ομπρέλα προστασίας (δηλ. η προληπτική γραμμή στήριξης) για την ελληνική οικονομία από την Ευρώπη.
 Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η χώρα ζει στιγμές από το παρελθόν, όπου το ΔΝΤ πίεζε αφόρητα και αδιαφορούσε για τις πολιτικές συνέπειες της κατάστασης. Την περιπλοκή στο πολιτικό επίπεδο και την επίδραση της μη συμφωνίας ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με τους οποίους και συνομίλησε εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ημέρες.
Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι μια αρνητική εξέλιξη στο πεδίο των διαπραγματεύσεωνθα επιδράσει καταλυτικά για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος στη χώρα
Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να επέλθει συμφωνία, καθώς χωρίς αυτήν η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την χώρα αλλά και για την κυβέρνηση που είχε καλλιεργήσει προσδοκίες. 
Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος γνωρίζουν ότι μια αρνητική εξέλιξη στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα επιδράσει καταλυτικά και για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος στη χώρα. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει εάν επέλθει οδυνηρός συμβιβασμός και για να ενισχύσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι υπάρχει και εθνική στρατηγική και δεν άγεται και φέρεται από την τρόικα κατέθεσε χθες μονομερώς τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ) για το 2015.
Το μόνο θετικό σημείο έως αυτή τη στιγμή είναι η πιο διαλλακτική στάση των ευρωπαίων της τρόικας που είναι σε διαφορετικό κλίμα από αυτό του ΔΝΤ και προσπαθούν να επέλθει συμφωνία για να ανοίξει η πιστωτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας από το 2015. 

www.thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου