23 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ντράγκι, ο Βάιντμαν και το έργο του… διαβόλου

0 σχόλια
Το πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι το… έργο του διαβόλου, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Όπως είπε ο Γερμανός, οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ρίξουν ρευστό στις οικονομίες του θυμίζουν τη σκηνή από τον Φάουστ, όπου ο διάβολος μεταμορφωμένος πείθει τον αυτοκράτορα να τυπώσει μεγάλες ποσότητες χρήματος.

Στο κλασικό έργο του Γκαίτε, το τύπωμα χρήματος λύνει τα οικονομικά προβλήματα του βασιλείου, όμως η ιστορία τελειώνει με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
«Εάν μια κεντρική τράπεζα μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει απεριόριστες ποσότητες χρήματος από το τίποτα, πώς μπορεί να διασφαλίσει ότι το χρήμα θα είναι αρκετά σπάνιο, ώστε να διατηρήσει την αξία του;», αναρωτήθηκε ο Βάιντμαν, πιστός στο δόγμα της Bundesbank περί σταθερότητας των τιμών. «Ναι, σίγουρα υπάρχει το δέλεαρ, και πολλοί είναι εκείνοι στη νομισματική ιστορία που υπέκυψαν σε αυτό», είπε.
Ο πρόεδρος της Bundesbank δεν μπορεί να χωνέψει ακόμα πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αγνόησε, έστω και με κομψό τρόπο, τη γερμανική κεντρική τράπεζα, ανακοινώνοντας νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. το επονομαζόμενο «OMT», δεν πάει κόντρα στο γερμανικό αίσθημα. Αγοράζει απεριόριστα ομόλογα, χωρίς ωστόσο να τυπώνει χρήμα, και βοηθά μόνο τις χώρες που δέχονται να μπουν σε μνημόνιο. Παρ’ όλα αυτά, το «ΟΜΤ» δεν άρεσε καθόλου στους Γερμανούς. Η Bundesbank επανειλημμένως έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Το πρόγραμμα ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με το τύπωμα χρήματος και ενθαρρύνει τις αδύναμες χώρες να αναβάλουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ανέφερε η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο Βάιντμαν.
Μόλις 44 χρόνων, με αγορίστικα χαρακτηριστικά και ένα δειλό χαμόγελο, αυτός ο ήπιων τόνων Γερμανός δεν δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που καθορίζει τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών, χτυπώντας δυνατά το χέρι του στο τραπέζι. Ομως, ως ο νεότερος πρόεδρος της πανίσχυρης Bundesbank, γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι πρώτος ανάμεσα στους 17 -θεωρητικά ίσους- κεντρικούς τραπεζίτες του ευρώ. Και δεν θα αφήσει κανέναν στην Ευρωζώνη να το ξεχάσει. «Σίγουρα δεν θα έλεγα ότι είμαστε απλώς μια από τις 17 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Είμαστε η μεγαλύτερη και η πιο σημαντική κεντρική τράπεζα και έχουμε μεγαλύτερο λόγο από πολλές άλλες του ευρωσυστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος μας είναι διαφορετικός» έλεγε σε συνέντευξή του το καλοκαίρι.
Όταν την 1η Μαΐου του 2011 ο Γενς Βάιντμαν πέρασε το κατώφλι της Bundesbank, πολλοί ήταν εκείνοι που ψιθύρισαν πίσω από την πλάτη του «ήρθε ο άνθρωπος της Μέρκελ». Πραγματικά, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε εργαστεί τα προηγούμενα χρόνια ως σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, προετοιμάζοντάς την για τις Συνόδους του G8 και του G20. Ομως, από τη νέα του θέση, ο Βάιντμαν έδειξε ότι δεν διστάζει να κοντραριστεί με το παλιό του αφεντικό…
Αποφασισμένος να υπηρετήσει τυφλά το λεγόμενο «δόγμα της Bundesbank», δηλαδή τον στόχο της σταθερότητας των τιμών, ο Βάιντμαν δεν θεωρεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για τη διάσωση του ευρώ. Αυτή είναι δουλειά των κυβερνήσεων, πιστεύει. Γι’ αυτό και πάγια πολιτική του είναι να λέει «όχι» σε κάθε λύση στην κρίση που πέφτει στο τραπέζι. Οχι στα ευρωομόλογα, όχι σε περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα, όχι στο τύπωμα χρήματος… Αυτή του η στάση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις του με τη Μέρκελ. Και έχει κάνει τον Βάιτμαν μισητό στους διαδρόμους της ΕΚΤ. Όμως, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το προφίλ του στην Ευρώπη. Τον νοιάζει περισσότερο η άποψη των 10.000 εργαζομένων της Bundesbank, αλλά και των υπόλοιπων Γερμανών, που κουράστηκαν να πληρώνουν τα πακέτα διάσωσης και αναπολούν το… λατρεμένο τους μάρκο.
Το γραφείο του Βάιντμαν, στον 12ο όροφο του ιστορικού κτιρίου της Bundesbank, στη Φρανκφούρτη, απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον πύργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και όμως, οι δύο οργανισμοί μοιάζουν σαν να απέχουν έτη φωτός.  Στην πρώτη κιόλας μέρα του στην Buba, ο Βάιντμαν θέλησε να δώσει το στίγμα της προεδρίας του. «Πρώτα από όλα, η Bundesbank εκπροσωπεί την κουλτούρα της σταθερότητας» είπε. Και βέβαια, αναφερόταν στη σταθερότητα των τιμών. Ο υπερπληθωρισμός που σημάδεψε τη χώρα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στη γερμανική ψυχή. Στο λόμπι της Bundesbank βρίσκεται κρεμασμένο ακόμα το κορνιζαρισμένο χαρτονόμισμα του ενός τρισεκατομμυρίου ράιχσμαρκ, για να θυμίζει πάντα τις καταστροφικές επιπτώσεις των ανεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και του ανεξέλεγκτου τυπώματος χρήματος.  Γι’ αυτό και οι Γερμανοί της Bundesbank δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να γίνει… Fed. Δηλαδή, να βάλει μπροστά τις μηχανές κοπής χρήματος, ώστε να μετατραπεί σε δανειστή έσχατης ανάγκης, για τους καταχρεωμένους όλης της Ευρωζώνης. Οι απεριόριστες και χωρίς όρους αγορές ομολόγων, τις οποίες όλη η Ευρώπη ζητάει από την ΕΚΤ, ισοδυναμούν στα μάτια των Γερμανών με το τύπωμα χρήματος. Και ενώ οι προκάτοχοί του διάλεξαν τον δρόμο της παραίτησης όταν είδαν την ΕΚΤ να υιοθετεί πολιτικές τις οποίες δεν ενέκριναν, ο Βάιντμαν φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει.
Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το διαπραγματευτικό χαρτί της παραίτησης, στη σκληρή παρτίδα σκάκι που έπαιξε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Άφησε να διαρρεύσουν στο γερμανικό Τύπο πληροφορίες που τον ήθελαν να προτίθεται να παραιτηθεί από το Δ.Σ. της ΕΚΤ. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Βερολίνου για να μεταπεισθεί τελικά, έγραψε η «Bild». Ο Ντράγκι, όμως, είχε ήδη λάβει το μήνυμα. Εάν θέλει η ΕΚΤ να συνεχίσει να απολαμβάνει την αξιοπιστία που φέρνουν σε αυτήν οι Γερμανοί, θα πρέπει να αρχίσει να θυμίζει περισσότερο την Bundesbank και λιγότερο τη Fed.
Πηγή: sofokleous10.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου