12 Οκτωβρίου 2012

Γιάννης Μπουτάρης: Μα τι κάνει και τον λατρεύουν όλοι ;

0 σχόλια

Γιάννης Μπουτάρης: Μα τι κάνει και τον λατρεύουν όλοι;

Μαλλί και γυαλί σοφιστικέ, σκουλαρίκι στα 70 του, τατουάζ στον καρπό, cool όσο κανείς, ο Γιάννης Μπουτάρης ανακηρύχθηκε «Δήμαρχος του μήνα» παγκοσμίως. Οι εχθροί του ψάχνουν, μάταια, να του βρουν ένα ψεγάδι. Ο πλέον α-τυπικός δήμαρχος της Ελλάδας σπάζει καρδιές σε κάθε δήλωσή του, τον λατρεύει ο ξένος Τύπος, τον επαινούν παντού. Μα, τι κάνει και τον αγαπούν όλοι; Αξίζει τόσων εγκωμίων;

Στις 27 Σεπτεμβρίου η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung -που δεν λέει εύκολα καλή κουβέντα για Ελληνα- έσταζε μέλι για τον Μπουτάρη :
«Η μακρινή Αθήνα παράγει σωρεία κακών ειδήσεων. Εκεί γίνονται οι μεγάλες απεργίες, εκεί συζητείται αν το νέο χρηματοδοτικό κενό του κράτους είναι 30 ή «μόνο» 20 δισ. ευρώ. Αντίθετα η Θεσσαλονίκη επιφυλάσσει πάντα ευχάριστες εκπλήξεις». Και συνεχίζει:
«Ο Γιάννης Μπουτάρης μπορεί να μην έχει καταφέρει να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη αλώβητη από την κρίση, ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2011 που ανέλαβε το αξίωμά του η διοίκηση της πόλης λειτουργεί αισθητά καλύτερα και σαν τον Ηρακλή καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία.
Μία διεφθαρμένη μαφία στελεχών του δήμου, η οποία εικάζεται ότι διέπραξε απάτες εναντίον της Θεσσαλονίκης με συνέπεια την απώλεια πάνω από 50 εκ. ευρώ, πρέπει τώρα να απολογηθεί στη δικαιοσύνη», σημειώνει ο αρθρογράφος εξαίροντας το επιχειρηματικό πνεύμα του Μπουτάρη που συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης!
Αλλά και η διάκρισή του «Δήμαρχος του μήνα» δεν είναι αμελητέα αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τους δύο προηγούμενους μήνες την ίδια διάκριση έλαβαν ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Κοσμοπολίτης, διανοούμενος και cool
Ιδιοκτήτης των Κρασιών Μπουτάρη, ο «κυρ Γιάννης», όπως τον αποκαλούν οι δικοί του, είναι πολυταξιδεμένος και διανοούμενος. Κινείται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, χωρίς κομματικές ταμπέλες και αυτό είναι που του δίνει την ευχέρεια να μιλάει ανοιχτά για όλα. Δεν χρησιμοποιεί ποτέ την συνήθη ξύλινη γλώσσα των πολιτικών, αντίθετα είναι ικανός να πει με ειλικρίνεια και αυθάδεια τις μεγαλύτερες ...χοντράδες που δεν θα γίνονταν ανεκτές αν προέρχονταν από κάποιον άλλο.
«Είσαι χοντροκέφαλος, τώρα είναι η δική μου σειρά να μιλήσω. Πήγαινε στην κηδεία και έλα μετά να τα πούμε» ήταν η φράση που εκσφενδόνισε πρόσφατα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος -κλασικό δείγμα πολιτευτή- επικαλέστηκε υποχρέωση σε μια ...κηδεία για να αποχωρήσει.
Καθαριότητα, τουρισμός, άνοιγμα της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια και στον κόσμο, αυτά είναι τα δύσκολα στοιχήματα που έβαλε ο Μπουτάρης από την αρχή της θητείας του. Δεν θα εξετάσουμε εδώ αν τα διαχειρίστηκε σωστά, εξάλλου δεν θα τον επαινούσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung ως «Ηρακλή εναντίον της μαφίας των σκουπιδιών» αν δεν έκανε τίποτα. Ούτε το Προεδρείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξενικών Σωμάτων (FICAC) θα του απένειμε μετάλλιο τιμής αν δεν άξιζε τίποτα.
Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Μπουτάρης ξεχωρίζει :
1. Δεν είναι ο κλασικός ελλαδίτης πολιτικός που ομφαλοσκοπεί και κρύβεται. Ο Μπουτάρης, αντίθετα από τους προκατόχους του, ποτέ δεν επένδυσε στην αντίθεση της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα και δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ ως κλειστοφοβικός βορειο-ελλαδίτης.
Αντίθετα, ως διανοούμενος ξέρει ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε το κέντρο του Οθωμανικού κράτους ως το 1912. Στην συμπρωτεύουσα μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, το σπίτι του είναι σήμερα Μουσείο στην πόλη. Γιατί να μη γίνει άνοιγμα στο οθωμανικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης;
Ο Μπουτάρης είναι λοιπόν ο πρώτος δήμαρχος Θεσσαλονίκης που πρότεινε να στηθεί άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην πλατεία Αριστοτέλους για να αυξήσει τον αριθμό των Τούρκων τουριστών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ottoman Heritage Tour». Σχεδιάζει επίσης, σε συνεργασία με άλλους δήμους, να ανακαινίσει οθωμανικά τζαμιά και κτήρια και να οργανώσει ξενάγηση οθωμανικής κληρονομιάς.
Ο Μπουτάρης ανέφερε πως παλιότερα ποτέ δεν είχε η πόλη τη φιλοσοφία μιας «τουριστικής πόλης» και έχει πει: «Η αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που ήρθαν στην πόλη μας ενθουσίασε και μας ώθησε σε αυτό το βήμα. Η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και των γύρω δήμων προέρχεται από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εδώ υπάρχουν οθωμανικά μνημεία. Εμείς λοιπόν συζητήσαμε με τους γύρω δήμους και αποφασίσαμε να προβάλλουμε την οθωμανική κληρονομιά».
2. Ο Μπουτάρης ξέρει ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε πολυπολιτισμική πρωτεύουσα και υπήρξε η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων από τον 17ο αιώνα και μετά, φιλοξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους σεφαραδίτες.
Ο Μπουτάρης είναι ο πρώτος δήμαρχος Θεσσαλονίκης που αναγνώρισε με πράξεις το εβραϊκό παρελθόν της πόλης. Πρόσφατα συναντήθηκε με πενταμελή αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου των Εβραϊκών Φορέων της Γαλλίας CRIF μαζί με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.
Στόχος, η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος Γάλλων επισκεπτών με εβραϊκή ρίζα, προς τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε τα μέλη της γαλλοεβραϊκής αντιπροσωπείας ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο μνήμης των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Εξασφάλισε έτσι ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την πρώτη αποστολή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 'Αουσβιτς το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο των Εβραϊκών Φορέων της Γαλλίας θα κάνει ενέργειες ώστε να φέρει επισκέπτες από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν το 2013 σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στις πρωτοβουλίες του Μπουτάρη συμπεριλαμβάνονται τα ταξίδια σε Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολη ώστε να προβληθεί η Θεσσαλονίκη ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι συγκεκριμένες ενέργειες οδήγησαν στο πρώτο 9μηνο του 2011 σε αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ κατά 330% και από την Τουρκία κατά 63%.
3. Αδιαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου
Μετά την καταστροφική θητεία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ο οποίος καθήλωσε τη Θεσσαλονίκη στα όρια μιας επαρχιακής πόλης και ενεπλάκη σε υπόθεση διαφθοράς, ο Μπουτάρης κινείται στον αντίποδα και προσπαθεί να εξορθολογίσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Απαντώντας πρόσφατα στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, ο Μπουτάρης έφερε ως παράδειγμα τον περιορισμό του προϋπολογισμού των «Δημητρίων» σε περίπου 300.000 ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι εκδηλώσεις επιβάρυναν τα ταμεία του Δήμου με 2-3 εκατ. ευρώ.
4. Εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης
Ο Μπουτάρης βγάζει τη Θεσσαλονίκη από τον επαρχιωτισμό της. «Ανοίγουμε μια πόρτα συνεργασίας, η οποία δεν υπήρχε. ΄Η, τουλάχιστον δεν υπήρχε επαρκής επικοινωνία ούτε με τη Σόφια, ούτε με τη Φιλιππούπολη, με την οποία η Θεσσαλονίκη είναι και αδελφοποιημένη πόλη. Γι΄ αυτό και ανοίγουμε έναν νέο δρόμο, γιατί σαν γείτονες πρέπει να έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τις καλλιεργούμε αυτές τις σχέσεις. Στα λόγια μόνο, δεν γίνονται πράγματα. Πρέπει, σιγά σιγά, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να αφήσουμε στο παρελθόν εκείνα που μας χωρίζουν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος, μετά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Αν τον αφήσουν, θα τα καταφέρει !


Πηγή: iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου