16 Οκτωβρίου 2012

Έτσι θα ανοίξουμε τον νέο ιστορικό κύκλο της Ελλάδας

0 σχόλια

του Παναγιώτη Κεΐσογλου και του Γιώργου Χάρτιου  
     Για να ανοίξει ο νέος κύκλος της ιστορίας της Ελλάδας και να είναι επιτυχής πρέπει να αλλάξουμε πολλά και να τα αλλάξουμε γρήγορα. Χρειαζόμαστε κόμματα και πολιτικούς που θα γεφυρώνουν και δεν θα χωρίζουν τους Έλληνες. Ας μην αφήσουμε άλλους να μας διχάζουν. Ας μην ξαναφτιάξουμε την ιστορία για να φτιάξουμε καινούργιους νικητές και καινούργιους ηττημένους.
 Χρειαζόμαστε μια ανασυγκροτημένη και μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ενά ‘νέο’ ΠΑΣΟΚ! Το νέο ΠΑΣΟΚ οφείλει να συνδυάσει το όραμα με τον ρεαλισμό και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζονται τρία στοιχεία που στην ουσία είναι ένα. Ενότητα της μεγάλης μας δημοκρατικής παράταξης, ενότητα των στελεχών και ενότητα στη βάση του κινήματος η οποία θα δώσει τα χαρακτηριστικά του νέου ΠΑΣΟΚ και θα σηματοδοτήσει την προοπτική του. Αυτό είναι το χρέος όλων
μας. Για να γίνει αποτελεσματικό το Κίνημά μας απαιτείται ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστικότητα.
    Για να υπάρξει λύση στα προβλήματα του Ελληνισμού απαιτείται εθνική συνεννόηση στην κορυφή και διάλογος και εθνική ομοψυχία στη βάση.
   Όταν όμως την ώρα της κρίσης ένα κόμμα μετατρέπεται από παραγωγός πολιτικών λύσεων και κοινωνικών οραμάτων σε διαχειριστή προσωπικών αντιθέσεων και εξωπολιτικών συμφερόντων τότε έχουμε ένα κρίσιμο έλλειμμα πολιτικής. Σ΄ ένα κράτος που καταρρέουν οι δημόσιες λειτουργίες, σε μία χώρα που καταρρέει η παραγωγική διαδικασία αντί για διαρθρωτικές αλλαγές, επίμονος μονόλογος μετρολογίας. Αντί για σχέδιο, στρατηγική, προοπτική και ελπίδα, συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες εμμονές που οδηγούν σε κατάθλιψη και έκρηξη! Σήμερα δίνουμε ένα διμέτωπο αγώνα απέναντι σε μια δεξιά διακυβέρνηση και σε μια δεξιά αντίληψη για το ρόλο μας ως αντιπολίτευση και ως έκφραση της κοινωνίας.
   Στην παρούσα δοκιμασία του πολιτικού συστήματος, ο πολιτικός λόγος έχει απόλυτη ανάγκη να προβληθεί από νέους ανθρώπους, όχι μόνο σε ηλικία, αλλά κυρίως σε αντίληψη και συλλογιστική και κατά βάση άφθαρτους, αγνούς, που δεν έχουν τριβεί σε έναν πολιτικό λόγο ευκαιριακό στην τηλεόραση και με τον εκάστοτε συνομιλητή. Απαρέγκλιτα, δε, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αναδειχθούν από τις κοινωνικές και συλλογικές διαδικασίες μέσα στην περιφερειακή και πανελλήνια δομή της Δκμοκρατικής Παράταξης και ο λόγος τους να εμπνεύσει εξ αρχής τον τετριμμένο και παραδοσιακό λόγο.
   Βέβαια, ακόμη και σήμερα, η πραγματικότητα είναι ζοφερή, διότι κανένα παραδοσιακό στέλεχος δεν θα ήθελε να παραγκωνιστεί από έναν «άπειρο» συντηρώντας έτσι μια γεροντική αλαζονεία.
Μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι νέες φωνές ενσωματώνουν καλύτερα, ταχύτερα και με πιο αμερόληπτο τρόπο τα δεδομένα της εποχής και είναι πρωτίστως δική τους υπόθεση να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του μέλλοντός τους.
    Αγνοί, νέοι, άφθαρτοι και αυθεντικοί άνθρωποι μπαίνουν μπροστά για να άρουν την αμφισβήτηση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη σε κινήσεις που αξιώνουν να προασπίσουν το βιός των νέων, των περήφανων γηρατειών, των εργατών και αγροτών.
    Το μεράκι μας και ο καημός μας είναι ένα πως θα ξαναφτιάξουμε το κράτος που καταρρέει και μαζί του παρασύρει και την παραγωγή, πως θα ξαναπάρει μπροστά η Ελλάδα της παραγωγής, πως θα ξαναζωντανέψουμε την ξεχασμένη Ελλάδα, την Ελληνική επαρχία.
    Δεν το βάζουμε κάτω και σε κάθε δυσκολία σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και περήφανα και δίνουμε την κάθε μάχη έχοντας στο μυαλο μας τους στίχους του ποιητή "σημασία δεν έχει η Ιθάκη αλλά το ταξίδι". Και είμαστε βέβαιοι πως θα φτάσουμε στην Ιθάκη έχοντας δώσει έναν αγώνα καθαρό, αγνό και τίμιο όπως πάντα. Τότε και μόνο θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως η καινούργια ανατολή του ήλιου θα είναι με καλύτερες προοπτικές για τον τόπο και τους ανθρώπους.
   Σε αυτή την πορεία θα έχουμε δίπλα μας τους ανθρώπους της εργασίας, τους ανθρώπους της δημιουργίας και της παραγωγής. Αυτοί οι Έλληνες μας κάνουν περήφανους. Είναι οι άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω, που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, είναι οι άνθρωποι του μόχθου και της ευρηματικότητας, οι άνθρωποι που δεν συμβιβάζονται με μια θεσούλα στο δημόσιο απλά για να λένε ότι δουλεύουν κάπου. Τέλος είναι οι άνθρωποι της καινοτομίας και της δημιουργίας και με αυτούς θα πάμε μπροστά. Θα συνθέσουμε τα καλύτερα κομμάτια της κοινωνίας για να δημιουργήσουμε την ομάδα που θα πορευτεί σε αυτό το δύσκολο αγώνα και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του εγχειρήματος και όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης "Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα."
     Μας αξίζει καλύτερο μέλλον και μπορούμε, ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος είπαμε ότι είναι σωστός και θα τον περπατήσουμε μαζί, είναι για μένα αυτονόητο ότι μπορούμε αρκεί να δουλέψουμε μαζί, όλοι μαζί, να αφήσουμε την Ελλάδα ακόμα καλύτερη απ ότι την κληρονομήσαμε, να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια, μόνο μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε.
    Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, εάν πετύχει, να εξέλθει από την κρίση επιλέγοντας ένα διαφορετικό δρόμο, να βιώσει μια άλλη μεταπολίτευση.
Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι η «πολιτική» μπορεί να καθορίσει την οικονομία, κι όχι οι τραπεζίτες την τύχη και τη μοίρα των λαών.
    Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χώρας χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις,
   Μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του,
    Έναν άνθρωπο που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία, δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση.
Στόχος μας είναι να ξανακάνουμε τον άνθρωπο να ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο και για τη ζωή του και να αντιμετωπίζει τους πάντες ως ίσος προς ίσος, με πρόταση, με άποψη και με σχέδιο. Πρέπει να δώσουμε βάρος στον άνθρωπο, να σταματήσουμε να μιλάμε με αριθμούς, να σταματήσουμε να μιλάμε για την τιμή των πραγμάτων αλλά για την αξία τους.
    Ας στείλουμε λοιπόν το μήνυμα. Καθαρό και απλό όπως η αλήθεια. Θα χρειαστεί αγώνας, κόπος, αντοχή, πείσμα και επιμονή. Η μάχη θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Θα αναμετρηθούν για άλλη μια φορά τα συμφέροντά τους με τα όνειρά μας. Και γνωρίζουν πως τα όνειρα μας είναι οι  εφιάλτες τους. Γιατί κατά βάθος ξέρουν ότι στο τέλος τα όνειρα εκδικούνται.
  Σε όσους μας κατηγορούν για ονειροπόλους τους δίνουνμε μια ξεκάθαρη απάντηση. Εμείς πιστεύουμε στο όραμα, πιστεύουμε στο όνειρο, στο σοσιαλιστικό όνειρο. Ξέρουμε ότι αυτό δεν θα γίνει επί ημερών μας, ξέρουμε ακόμα ότι ίσως αυτό αγγίξει τα παιδιά των παιδιών μας αλλά πιστεύουμε σ'αυτό.
   Λένε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας και της Ελλάδας είναι απρόσμενο, εμείς πιστεύουμε ότι απρόσμενο είναι το μέλλον γι' αυτούς που δεν προβλέπουν και γι' αυτούς που δεν προσβλέπουν, γι αυτούς που δεν έχουν όνειρο. Θέλουμε να είμαστε από αυτούς και είμαστε από αυτούς που έχουν όνειρο, που έχουν όραμα και θέλουμε να γίνει πράξη το όραμά μας. Και πιστεύουμε πως το σοσιαλιστικό όνειρο δεν χάθηκε. Μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα, που γίνεται σκληρότερη μπροστά σε ένα απρόσμενο μέλλον, η Αριστερά έχει πολλές «Βαστίλες» να αλώσει όπως έλεγε και ο Γίωργος Γεννηματάς.
    Ήρθε η ώρα του αγώνα για το αυτονόητο και γι’ αυτό δεν απευθυνόμαστε σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο αλλά σε μια ευρεία πλειοψηφία προοδευτικών ανθρώπων που προέρχονται από το χώρο του κέντρου,  της κεντροαριστεράς, από το χώρο της οικολογίας και λοιπές υπεύθυνες και προοδευτικές δυνάμεις που μας ενώνουν κοινές καταβολές, κοινές ανησυχίες, κοινές αξίες και κοινά οράματα.
 Καλούμε όσους πιστεύουν στις αρχές της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Όσους πιστεύουν και θέλουν ενεργά να συμβάλλουν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού πολιτικού πόλου ενάντια στις δυνάμεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού, αλλά κι ενάντια στον ανεύθυνο λαϊκισμό και μηδενισμό της άλλης «Αριστεράς» και να στρατευτούμε στον κοινό αγώνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου