Λίγο η κρισιμότητα των καταστάσεων, λίγο η κριτική που δέχεται και οι δημοφιλία του που πέφτει και ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να… υψώσει ανάστημα στην Άνγκελα Μέρκελ!
Και επέλεξε να το κάνει δίνοντας συνεντεύξεις σε ευρωπαϊκές εφημερίδες (Guardian, Le Monde, El Pais, La Stampa, Süddeutsche Zeitung, Gazeta Wyborcza). Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να
υποχωρήσει από την εμμονή της στη λιτότητα αλλά και από την επιμονή για μεγαλύτερο έλεγχο των δημοσιονομικών των κρατών μελών και άρα παραχώρηση της εθνικής τους κυριαρχίας, σύμφωνα με το newsit.gr
Η Μέρκελ επηρεάζεται από την εσωτερική πολιτική, εκτίμησε ο Φρανσουά Ολάντ και προειδοποίησε ότι ίσως η σχέση Γαλλίας-Γερμανίας να αποτελέσει εμπόδιο στη λύση της ευρωπαϊκής κρίσης.
«Η ευρωζώνη είναι πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που δεν ξέχασε να κριτικάρει το Βερολίνο για το γεγονός πως δε συνηγορεί στις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών και δεν άρει τις αντιρρήσεις του επί των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου.
Ο Ολάντ απλώνει, για άλλη μια φορά, χείρα βοηθείας στις χώρες του Νότου. Ζητά να υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αφού η Αθήνα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και να μην τεθούν νέοι όροι.
«Θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και για να έχει τους πόρους που χρειάζεται έως το τέλος του χρόνου, χωρίς να είναι απαραίτητοι νέοι όροι, εκτός από αυτούς που έχει ήδη δεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά», είπε.
«Θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και για να έχει τους πόρους που χρειάζεται έως το τέλος του χρόνου, χωρίς να είναι απαραίτητοι νέοι όροι, εκτός από αυτούς που έχει ήδη δεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά», είπε.
Ζητά επίσης να μειωθεί το κόστος δανεισμού για Ιταλία και Ισπανία και να συναντώνται κάθε μήνα οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Για να βγουν οι χώρες από την κρίση, η απάντηση δεν είναι η λιτότητα. Αντίθετα, ο Ολάντ εκτίμησε πως πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθούν οι φόροι ώστε να μπορέσει να «κινηθεί» η αγορά. «Αν δε δώσουμε ζωή στην ευρωπαϊκή οικονομία, τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα δουλέψουν», τόνισε.
Τα χειρότερα έχουν περάσει και τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα κατά τον Γάλλο πρόεδρο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου