Ποιος είναι ο Walter Radermacher που κατοικοεδρεύει στο Λουξεμβούργο και για πολλούς, όρισε την πορεία της Ευρωζώνης αναμορφώνοντας τη Eurostat
Ο Walter Radermacher, είναι ένας Γερμανός στατιστικολόγος που συνηθίζει να περνά απαρατήρητος δουλεύοντας στο γραφείο του στο Λουξεμβούργο πάνω από ένα εμπορικό κέντρο. Ο ίδιος, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μια μέρα θα άλλαζε για πάντα την τύχη της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Ή για την ακρίβεια, θα έπαιρνε κατά κάποιο τρόπο στα χέρια του, τις τύχες πολλών κρατών.
Ο Radermacher είναι ο επικεφαλής της Eurostat από το 2008. Όμως, η μέρα που άλλαξε τα πάντα για τον ίδιο και για τη χώρα μας, ήρθε ένα απόγευμα του Οκτώβρη, πριν από τρία χρόνια.
Radermacher, ο αναμορφωτής
Ήταν η μέρα που ο στατιστικολόγος έλαβε ένα ανησυχητικό γράμμα από την Αθήνα. Μία ημέρα πριν η Eurostat ανακοινώσει τα νέα της δημοσιονομικά στοιχεία για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "η Ελλάδα τον ενημέρωνε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε πει ψέματα για το δανεισμό της, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει τεράστια χρέη", όπως αποκαλύπτει το Reuters.
Ήταν η επιστολή που ενημέρωνε τους Ευρωπαίους ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 δεν είχε διαμορφωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ, όπως πίστευαν, αλλά στο 12,5%. "Ήταν σαν τσουνάμι", ομολογεί ο Radermacher.
Το γράμμα αυτό, θα μεταμόρφωνε για πάντα τη Eurostat. Ένας οργανισμός δυσκίνητος, θαμμένος στη γραφειοκρατία, μετατράπηκε μέσα σε λίγους μήνες στον πιο τρομακτικό "αστυνόμο" του χρέους, αποκτώντας τη δύναμη και τη δυνατότητα να διερευνήσει τις κυβερνήσεις, όταν υποψιάζεται ότι ψεύδονται ως προς τα στοιχεία που παρουσιάζουν.
Τα "φώτα" στη Eurostat
Ο Radermacher δέχτηκε απρόθυμα το νέο του ρόλο. Όπως τουλάχιστον, σήμερα λέει. "Σε εμάς τους στατιστικολόγους αρέσει να είμαστε αόρατοι. Θέλουμε να μιλάνε τα προϊόντα μας. Όμως, αμέσως βρεθήκαμε κάτω από τους προβολείς", δηλώνει στο Reuters.
Τα όσα ακολούθησαν οδήγησαν την Αθήνα στη "διάσωση", έθεσαν σε αμφισβήτηση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ και αντέστρεψαν την εκτίμηση ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι εξίσου φερέγγυες.
Έκτοτε, η ομάδα των 800 υπαλλήλων της Eurostat έγινε ο τελικός και κύριος ελεγκτής όλης της Ευρώπης. Από τον Ιούλιο του 2010, ο οργανισμός έχει την εξουσία και το δικαίωμα να απαιτήσει το άνοιγμα των βιβλίων των κυβερνήσεων, όταν θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Και ο Radermacher χρησιμοποίησε τις νέες του εξουσίες εν αρχή στην Ελλάδα, όταν το Σεπτέμβριο του 2010 έστειλε κλιμάκιο που όπως λέει, "είχε το κλειδί να ανοίξει όλες τις πόρτες, τα ντουλάπια και τις κουρτίνες" των υπουργείων.
Η εξουσία στην στατιστική και η στατιστική της εξουσίας
Η επίλεκτη ομάδα του, έφερε στο φως τα "κόλπα" που χρησιμοποιούσε η Αθήνα για να κρύβει το χρέος της, όπως για παράδειγμα το αμαρτωλό swap της Goldman Sachs, αναφέρει το δημοσίευμα που Reuters που εξυμνεί τον Γερμανό στατιστικολόγο.
Το κλιμάκιο της Eurostat ήρθε στην Ελλάδα κι άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση για το εάν έπρεπε συγκεκριμένες προβληματικές εταιρείες του δημοσίου να ενταχθούν στους υπολογισμούς για το έλλειμμα, αυξάνοντάς το κατακόρυφα.
Ο ίδιος παραδέχεται πως η Eurostat υπήρξε σκληρή με την Ελλάδα, αλλά "δίκαιη"
"Είπαμε ότι θέλαμε να μιλήσουμε με όλους τους υπουργούς, όλες τις διοικήσεις νοσοκομείων και να ελέγξουμε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις".
Σύμφωνα με τον κ. Radermacher, με την Ελλάδα έγινε ουσιαστικά η αρχή για μία καλή συνεργασία με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή η Eurostat συνεργάζεται με 50.000 στατιστικολόγους που μελετούν την κρίση χρέους στα κράτη της Ευρωζώνης και η δύναμη της διευρύνεται.
Δείτε εδώ, το επίσημο βιογραφικό του Radermacher.
Πηγή: businessinsider.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου