Ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το φαινόμενο ξεπλύματος χρημάτων στη Γερμανία σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (BKA), την οποία επικαλείται το γνωστό γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας λόγο για οργανωμένο έγκλημα το οποίο έχει αποδειχθεί δύσκολο να παταχθεί.
Μόνο τη χρονιά που μας πέρασε αναφέρθηκαν περίπου 13.000 περιπτώσεις, με τις μισές να επαληθεύουν τελικά τις αρχικές υποψίες των αρμόδιων αρχών.
Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ που όμοιό του έχει να σημειωθεί από το 1993, οπότε και τέθηκε σε ισχύ σχετική νομοθεσία, κατά την οποία οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν κάθε συναλλαγή υπερβαίνουσα ένα ορισμένο όριο στην αρμόδια ομοσπονδιακή οικονομική ελεγκτική αρχή (BaFin).
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, έρευνες έχουν διεξαχθεί για ένα μεγάλο αριθμό ύποπτων συναλλαγών από την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ενώ παρατηρήθηκε ότι οι χρησιμοποιούμενοι τραπεζικοί λογαριασμοί για το ξέπλυμα χρήματος δεν ανήκουν πλέον μονάχα στην παραδοσιακή κατηγορία των κτηματομεσιτικών εταιρειών και των επιχειρήσεων διασκέδασης και εστίασης, αλλά και σε κοινά άτομα.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των γερμανικών αρχών έχει κριθεί σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκής, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η μη αποτελεσματική δίωξη θα μπορούσε να υποθάλψει και να διευκολύνει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, τη στιγμή μάλιστα που άλλες χώρες επιτυγχάνουν τη διεξοδική έρευνα και διαλεύκανση μεγαλύτερου αριθμού τέτοιων εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Τέλος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης όπου εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 70 χωρών, η Γερμανία αποτελεί μία από τις πλέον «πρόσφορες» χώρες για φοροδιαφυγή, περνώντας ακόμη και την Ελβετία, τις Νήσους Κέιμαν και το Λουξεμβούργο.
Πηγή:www.iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου