15 Νοεμβρίου 2012

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – 7ο μέρος, 2-4/11/2011: ο Παπανδρέου ανακοινώνει δρομολόγηση διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

0 σχόλια
Την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011, δύο μέρες μετά τη διατύπωση από τον Γ. Παπανδρέου της πρότασης για δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Βρυξελλών και τη νέα σύμβαση, έχει συντελεστεί ένα μικρό θαύμα: πολλοί που έλεγαν ότι η νέα σύμβαση θα είναι καταστροφή, έχουν αλλάξει στάση και παριστάνουν πως φοβούνται ότι με το δημοψήφισμα, δεν θα υλοποιηθεί αυτή η νέα σύμβαση, που γι’ αυτούς ήταν καταστροφή!

Όλοι αυτοί που επί 1,5 χρόνο δημαγωγούσαν εύκολα εντός και εκτός Βουλής αδιαφορώντας αν θα έρθει η επόμενη δόση του Προγράμματος Στήριξης, ξαφνικά ανησυχούν για το αν θα καθυστερήσει η 6η – τότε – δόση, εξαιτίας της αναγγελίας του δημοψηφίσματος…
Και όλοι αυτοί που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ενάντια στην Συμφωνία των Βρυξελλών, η καταψήφιση της οποίας θα τίναζε στον αέρα τις θυσίες των Ελλήνων αλλά και τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη, καταγγέλλουν ότι το δημοψήφισμα θέτει σε αμφιβολία τη θέση της χώρας… στην ευρωζώνη.
Οι εφημερίδες της Τετάρτης, 2 Νοεμβρίου 2011, αποτυπώνουν τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Η δημαγωγία δε των εφημερίδων που στηρίζουν Ν.Δ. ξεπερνάει κάθε όριο…
 

 
Το πιο εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο όμως εκείνη την ημέρα δεν προέρχεται από ελληνική εφημερίδα, αλλά από τη γαλλική εφημερίδα Libération. Ήταν το εξής:

Πολλοί στην Ελλάδα «βγάζουν αφρούς» ενάντια στον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας «ορίστε τι λέει ακόμα και η Libération».
Ακόμη και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Τραγάκης δηλώνει στον Γ. Παπαδάκη και τον ΑΝΤ1: «Εμένα με εκφράζει το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation που έχει την ελληνική λέξη «Χάος». Φέραμε χάος στις  αγορές»
Κανείς όμως δεν δίνει σημασία στο τι πραγματικά έλεγε η γαλλική εφημερίδα εκείνη την ημέρα. Ποια ήταν η πραγματική στάση της, τι έλεγε στο κύριο άρθρο της.
Όπως δηλώνει ο ίδιος ο διευθυντής της εφημερίδας, λίγες μέρες μετά, στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»…: «… Τελικά την προσοχή όλων τράβηξε η πρωτοτυπία του εξωφύλλου, καθώς και το editorial που έγραψα, στο οποίο έλεγα ότι ήταν εντελώς παράλογο να επικρίνουµε έναν κυβερνήτη που αποφάσισε να συµβουλευθεί άµεσα τον λαό του, έναν κυβερνήτη που θέτει δηµοκρατικά στους πολίτες της χώρας του το ερώτηµα: “Ποια είναι η γνώµη σας γι’ αυτό που πρόκειται να υποστείτε;”».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=428714
Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα στην Ελλάδα.  
Και κανείς, μα κανείς, ειδικά από τη Ν.Δ. δεν απαντάει στο απλό ερώτημα: «Τι θα ψηφίσετε στο δημοψήφισμα;». Τι να απαντήσουν; Ότι θα έλεγαν «ΝΑΙ» στη νέα δανειακή σύμβαση, όταν επί μήνες έλεγαν δημαγωγικά «ΟΧΙ», οχυρωμένοι πίσω από την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΠΑΣΟΚ;
Δείτε εδώ την απάντηση του εκπροσώπου της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκη, στο συγκεκριμένο ερώτημα στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 εκείνο το βράδυ:
http://www.youtube.com/watch?v=eSlKzjKNXIw&feature=relmfu
Εκείνο το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου συνομιλεί για το δημοψήφισμα στις Κάννες, έχοντας απέναντί του έναν εξοργισμένο N. Sarkozy και μια πολύ πιο συγκρατημένη A. Merkel.
Δίνει πραγματική μάχη. Και για το δικαίωμα της Ελλάδας να διενεργήσει δημοψήφισμα και για την ανάγκη του δημοψηφίσματος για την ομαλή πορεία της χώρας.
Παραμένει σταθερός στη διενέργεια δημοψηφίσματος και επιμένει για την ανάγκη να αποφανθεί ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση από τη στιγμή μάλιστα που η Συμφωνία των Βρυξελλών δεν είχε την πολιτική στήριξη που απαιτούνταν στην Ελλάδα για να “περπατήσει” και να εφαρμοστεί.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση στις Κάννες ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει:
«Όπως όλοι ξέρετε, στις 26 και 27 Οκτωβρίου, λάβαμε εξαιρετικά κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις για  την Ευρωζώνη. Αυτές οι αποφάσεις, φυσικά, ήταν και είναι αποφασιστικής σημασίας και για την Ελλάδα.
Υπήρξαν αρκετοί που  αμφισβήτησαν αυτές τις θετικές  πλευρές και πίστεψα ότι είναι  σημαντικό ο Ελληνικός λαός να αποφανθεί επί αυτών των σημαντικών εξελίξεων και επί των αποφάσεων του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Είναι το δημοκρατικό του δικαίωμα. Και ο Ελληνικός λαός, πιστεύω ότι είναι ώριμος και σοφός, έτσι ώστε να μπορέσει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, επ’ ωφελεία του μέλλοντος του δικού του, αλλά και της χώρας.
…Ενημέρωσα, λοιπόν, τους εταίρους μου ότι, έχοντας διαβουλευθεί χθες με το Υπουργικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, θα μπορέσουμε να διεξάγουμε αυτό το δημοψήφισμα το ταχύτερο δυνατόν – πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει, πιθανόν, στις 4 Δεκεμβρίου.
Τους ενημέρωσα ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, γιατί το πρόγραμμα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός θέλει να είμαστε ισχυρός εταίρος στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, και αυτό ακριβώς διακυβεύεται.
… Έχω πει πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα ότι χρειαζόμαστε μία ευρύτερη συναίνεση. Έχω προσπαθήσει να την εξασφαλίσω με όλα τα κόμματα. Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές με τους ηγέτες των άλλων  κομμάτων και αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση, φυσικά, δεν θα χρειαζόμασταν  το δημοψήφισμα. Όμως, δεν υπήρξε αυτή η ευρύτερη συναίνεση. Αλλά πιστεύω πραγματικά πως υπάρχει συναίνεση εκ μέρους του Ελληνικού λαού. Και γι’ αυτό, θέλω να μιλήσει και να αποφανθεί ο Ελληνικός λαός και ο Ελληνικός λαός θα μιλήσει σύντομα».
http://www.primeminister.gov.gr/2011/11/02/6900
Σε δηλώσεις τους η A. Merkel και ο N. Sarkozy δηλώνουν ότι από το δημοψήφισμα θα εξαρτηθεί η παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα, διεμήνυσαν πως μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να εγκριθεί κάθε στοιχείο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι είναι καθ’όλα νόμιμο και θεμιτό το δημοψήφισμα, αλλά υπογράμμισαν πως η απόφαση για αυτό επιδείνωσε την ψυχολογία μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, και η Ευρωζώνη δεν μπορεί να παραμείνει σε μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας.
Και ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, θέλουν να παραμείνει στο ευρώ, αλλά εξαρτάται από τους Έλληνες να αποφασίσουν εάν «θέλουν συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο μαζί μας» ή αν θεωρούν «ότι οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες».
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231135864
Στην Ελλάδα η Ν.Δ, δια του εκπροσώπου της, κατηγορεί άμεσα τον Γιώργο Παπανδρέου πως δήθεν «τόσο οι δικές του δηλώσεις όσο και της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, αποκάλυψαν ότι τους παρουσίασε ότι στην Ελλάδα υπάρχει δήθεν αμφισβήτηση για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ. Τέτοιο πρόβλημα είναι προφανές ότι δεν υπάρχει και πάει να το δημιουργήσει -ξαφνικά με άθλια παραπληροφόρηση- ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου».
http://www.nd.gr/web/guest/press/-/journal_content/56_INSTANCE_c6UH/10154/807785
Η μόνη παραπληροφόρηση που υπήρξε πραγματικά ήταν η παραπληροφόρηση της Ν.Δ. πώς ο Παπανδρέου παραπληροφόρησε τον οποιοδήποτε σε σχέση με το ευρώ. Ο Παπανδρέου στις Κάννες περιέγραψε την εκρηκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα με την απουσία συναίνεσης, κατάσταση που καταστούσε ουσιαστικά αδύνατη την επικύρωση της Συμφωνίας των Βρυξελλών από τι Βουλή και επέβαλε ως μονόδρομο το δημοψήφισμα.
Αλλά η Ν.Δ. χρειαζόταν το προπέτασμα καπνού περί ευρώ για να δικαιολογήσει την μεγάλη αλλαγή στάσης της στο θέμα της Συμφωνίας των Βρυξελλών.
Ξαφνικά λοιπόν όλοι στην Ελλάδα ανησυχούν για το ευρώ, για τη δανειακή σύμβαση, για την 6η δόση. Όλοι όσοι οδήγησαν την Ελλάδα σε μία εκρηκτική κατάσταση που κορυφώθηκε με τα αίσχη στις παρελάσεις μόλις 4 μέρες πριν, όλοι όσοι επί 1,5 χρόνο κρύβονταν πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ για να λένε ένα δημαγωγικό «ΟΧΙ σε όλα» που υπονόμευε τη θέση της χώρας στο ευρώ, όλοι όσοι υπόσχονταν στους Έλληνες ότι είναι δυνατόν να μας δανείζουν οι εταίροι μας χωρίς να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρα, όλοι αυτοί ξεσηκώνονται εναντίον εκείνου που τους αποκάλυψε, τους ξεγύμνωσε με μία κίνηση: την πρόταση για δημοψήφισμα.    
Ξημερώματα Πέμπτης 3 Νοεμβρίου 2011, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών  κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρώτος είχε πει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 31 Οκτωβρίου 2011 «ο πολίτης θα κληθεί να απαντήσει με μια λογική συνοχή και συνέπεια, με αρχή,  μέση και τέλος: Είμαστε υπέρ της Ευρώπης; Είμαστε υπέρ της Ευρωζώνης; Είμαστε υπέρ του ευρώ;», αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Κάννες στις 4.45 σήμερα το πρωί, κάνει δήλωση στην οποία αναφέρει «η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι  μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
http://government.gov.gr/2011/11/03/22607/
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υιοθετεί τη δήλωση Β. Βενιζέλου δηλώνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter «η κίνηση που έκανε ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου».
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231135896
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, Σούλα Μερεντίτη, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Κώστας Καρτάλης και Πάρις Κουκουλόπουλος λένε «όχι» στο δημοψήφισμα.
Να αποσύρει το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, ζητά ο Μίμης Ανδρουλάκης.
«Όχι» στο δημοψήφισμα λέει ο Κ.Γείτονας, μιλώντας στο Mega.
Ευθύνες στον πρωθυπουργό και τα άλλα ηγετικά στελέχη για πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις επέρριψε ο Δ.Καρύδης και ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μπορέσει η πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της και να πάμε με ομαλό τρόπο στη λαϊκή ετυμηγορία.
Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην φτάσουμε μέχρι το δημοψήφισμα, δήλωσε στο Mega η Φώφη Γεννηματά. Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί -δηλαδή να ψηφιστεί- η νέα δανειακή σύμβαση και εν συνεχεία να προκηρυχθούν εκλογές.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου αντιτάχθηκε στο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, τώρα, και δήλωσε ότι το πότε οι Έλληνες θα μιλήσουν για το εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ είναι δικό τους θέμα, κι όχι κάτι που θα επιβάλουν οι ξένοι ηγέτες.
«Όχι» στο δημοψήφισμα για το ευρώ και άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μιλώντας στον Antenna η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231135872
Στις 10:45 το πρωί, ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Δημήτρης Λυντζέρης, δηλώνει στο περιστύλιο της Βουλής: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι παρελθόν». http://www.youtube.com/watch?v=g9aEDeINZW0&playnext=1&list=PLF53BC6C35D0894A3&feature=results_video
Την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι διεξάγονται διεργασίες στη Βουλή μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση συνεργασίας. Κατά πληροφορίες, νωρίτερα στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231135943
Γύρω στις 13:45, ο αρχηγός της Ν.Δ., που μόλις πριν 4 μέρες είχε δηλώσει «ΟΧΙ στο λάθος» ολοκληρώνει την τούμπα του στο θέμα της Συμφωνίας των Βρυξελλών και της νέας δανειακής σύμβασης και δηλώνει: 
 «…Επαναλαμβάνω αυτό που έχω, ήδη, δηλώσει δύο φορές μέχρι τώρα: Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη. Και πρέπει να διασφαλιστεί.
Ζητώ το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή. Γιατί η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί «εκκρεμότητα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές».
http://www.youtube.com/watch?v=MlaOUYBb5ek
Αμέσως μετά ο Γ. Παπανδρέου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλώνει:
«Καθυστερήσαμε λίγο, γιατί  θέλαμε να ακούσουμε τι θα πει και η Αντιπολίτευση. Θα μιλήσω και γι’ αυτά, αλλά νομίζω ότι μάλλον αποτελεί δικαίωση των αποφάσεών μας. Μεγάλη η απόφαση της Αντιπολίτευσης να στηρίξει το πακέτο.
… Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να βάλουμε ως θέμα – το είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος νωρίτερα – το θέμα της θέσης μας στο ευρώ. Είναι αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ – νομίζω ότι θα ήταν μάλλον αστείο. Όμως, εάν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ εκ των πραγμάτων είναι επί τάπητος. Εμείς, θα βάζαμε ως ερώτημα ακριβώς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ένα ευεργετικό πακέτο, με πολλά θετικά και, βεβαίως, με τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.
Αυτό το πακέτο είπαμε εμείς, και χθες, ότι θα βάλουμε  ως βασικό διακύβευμα στο δημοψήφισμα, το οποίο βεβαίως, μας εγγυάται τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Η απόρριψη αυτού του πακέτου θα σήμαινε  για τους εταίρους, ουσιαστικά, την αρχή της εξόδου μας από το ευρώ. Και όπως ειπώθηκε από κάποιον μέσα στη συνάντηση: «άμα φύγετε από το ευρώ» – δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε για πάντα – «θα φύγετε για δέκα χρόνια και μετά να το ξανασυζητήσουμε».
Το τελικό αποτέλεσμα της απόρριψης του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω Βουλής, είτε μέσω αδυναμίας εφαρμογής, είναι το ίδιο: σημαίνει έξοδο από το ευρώ.
Ήταν αποκαλυπτική η  συζήτηση, τις τελευταίες μέρες, εντός  της Ελλάδας. Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μπορούσε κανένας μεγαλόσχημος να κρυφτεί. Και όσοι μας κατηγορούσαν ως «ενδοτικούς», τώρα μας εκλιπαρούσαν να ψηφίσουμε, για να δείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες!
…Εγώ, βέβαια, κατανοώ το συνειδησιακό βάρος στελεχών μας  για την έκβαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Ακόμα και αυτή η μικρή αμφιβολία, σημαίνει ότι θα αδυνάτιζε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ποιες είναι, όμως, οι εναλλακτικές επιλογές;
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: μέχρι σήμερα, Κυβέρνηση εθνικής  σωτηρίας ήμασταν εμείς, μαζί μας  κανένας άλλος. Εμείς είμαστε  Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δύο  χρόνια, εμείς είμαστε, δεν υπήρχε άλλος. Αλλά αντέχουμε; Ρωτάω.
Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αντέχει; Προπηλακισμούς, ύβρεις – το μπορούμε; Μπορούμε, το Σταυρό αυτό, να τον κουβαλήσουμε, ενώ μας πετάνε πέτρες; Όχι, απλά να μας κάνουν κριτική, αλλά εκεί που κουβαλάμε το Σταυρό, να μας πετάνε και πέτρες από πάνω.
Συναισθάνομαι και κατανοώ τις δυσκολίες όλων των Βουλευτών. Και αν νομίζετε ότι μπορούμε, χωρίς λύσεις είτε δημοψηφισμάτων, είτε ευρύτερων συναινέσεων, τότε να πάμε μόνοι μας.
Αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι αυτές οι δύο λύσεις υπήρχαν. Βεβαίως, υπήρχε και η λύση των εκλογών, ή υπάρχει η λύση των εκλογών. Αλλά η λύση των εκλογών, σήμερα, αυτή τη στιγμή, σημαίνει πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας και, βεβαίως, έξοδο από το ευρώ.
Ένα δημοψήφισμα, τουλάχιστον, έχει πολλές πιθανότητες να στείλει  ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα. Εγώ δεν θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω τη συνείδησή μου βαριά και να μετανιώσω για το ότι δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα και βρεθήκαμε εκτός ευρώ, επειδή δεν αποφάνθηκε ο Ελληνικός λαός κι επειδή απλώς δεν μπορέσαμε εμείς να εφαρμόσουμε τις ευεργετικές αποφάσεις, λόγω αντιδράσεων κάποιων ομάδων.
Άρα, είχαμε ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Όπως είπα και χθες, βγαίνοντας από τη συνάντηση, αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα. Και μέσα στη συνάντηση, βεβαίως, το είπα κατά κόρον. Τους είπα, «αν η Αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα». Όπως είπα, επίσης, ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση.
Άκουσα, θα ακούσατε κι εσείς, τις δηλώσεις Σαμαρά. Εγώ νομίζω ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι θα ψηφίσει  η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση. Αυτό, νομίζω, είναι μεγάλο επίτευγμα. Δεν μπαίνω σε αντιπολιτευτικές κορώνες, μπορούμε μεταξύ μας να πούμε πέντε πράγματα, διότι ήταν πολλές οι αντιπολιτευτικές κορώνες – τι χαλάσαμε, τι φτιάξαμε, πού πήγαμε, πού φέραμε τη χώρα κ.λ.π.
Το βασικό γεγονός  είναι ότι ψηφίζει η Νέα  Δημοκρατία τη νέα δανειακή σύμβαση. Και εγώ θα έλεγα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που έχουμε, να ξαναζητήσουμε να είναι συν-διαπραγματευτές στην προσπάθεια αυτή.
… Εν πάση περιπτώσει, εγώ  τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν  πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη  αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε  πολλούς σε μια τάξη λογικής.
Όμως, το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει, παραμένει, δεν έχουμε φύγει  από τη δίνη. Ακόμα κι αν πάμε σε οποιαδήποτε  διαδικασία συνεργασίας, πρέπει να καταλάβουμε  ότι το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Η συνεννόηση, από τη δική μας  πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.
Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά  πολιτικό.
Σε αυτή τη βάση, προτείνω να αναθέσουμε στον Δημήτρη Ρέππα και τον Νίκο Αθανασάκη, να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης. Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας.
Νομίζω, πάντως, ότι σήμερα είναι πραγματικά μία – ελπίζω – ιστορική στιγμή, τα κόμματα να μπορούν  πια να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις…»
http://www.primeminister.gov.gr/2011/11/03/6913
Αμέσως μετά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Παπανδρέου έκανε γνωστή στον πρόεδρο της ΝΔ την πρόθεσή του να υπάρξει συνεννόηση για την υλοποίηση της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής, προσωρινής κυβέρνησης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε  ως βασικό όρο για αυτή την κυβέρνηση να μην είναι  πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου και του σημείωσε τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει αυτό το προσωρινό, μεταβατικό σχήμα με βάση τη δήλωσε που είχε κάνει το μεσημέρι της Πέμπτης.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231135993
Το απόγευμα πραγματοποιείται συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στη συνεδρίαση ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει όσα είχε πει στο Υπουργικό Συμβούλιο και συμπληρώνει:
«Θα έλεγα, επίσης, ενόψει των διαπραγματεύσεων που έχουμε μπροστά μας για το νέο πρόγραμμα, ότι πρέπει να καλέσουμε ξανά τη Νέα Δημοκρατία και να τους ζητήσουμε ξανά, να έρθουν ως συν-διαπραγματευτές στις συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα.
Ελπίζω ότι, από εδώ και πέρα, άσκοπα «όχι» δεν θα ακούσουμε. Τέθηκαν και κάποιοι άλλοι όροι και νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς, ούτε να τους απορρίψει εκ των προτέρων, ούτε να τους αποδεχθεί εκ των προτέρων. Θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τη Νέα Δημοκρατία, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/03184f7a-5968-46fb-801c-0d5d5a21bc22
Η Βάσω Παπανδρέου όμως δεν ικανοποιείται. Η απουσία  ξεκάθαρης αναφοράς στην ομιλία του Πρωθυπουργού σε παραίτηση της κυβέρνησης και του ιδίου και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, προκαλεί την έκρηξή της.
Απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, η Βάσω Παπανδρέου λέει ότι «είστε εκτός τόπου και χρόνου». «Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση. Business as usual» και συμπλήρωσε: «Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι» κατέληξε η Βάσω Παπανδρέου.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231136032
Το λόγο ζητάει και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «να καταστήσει σαφές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το πλαίσιο που κατέληξε το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Περίμενα πως με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ξεκινούσε άμεσα η συζήτηση για το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνουν οι επαφές με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».
«’Όχι εκλογές, Όχι δημοψήφισμα, και άμεσες συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης μέχρι να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση» τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου.
Εδώ το βίντεο: http://video.in.gr/search/?qs=%ce%94%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85&pg=2#1473010
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Σαμαράς προσέρχεται στη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που διεξάγεται στη Βουλή. Για να καλύψει την αλλαγή στάσης του στο θέμα της νέας δανειακής σύμβασης, λίγες ώρες μετά τη συναινετική διάθεση που φάνηκε να επιδεικνύει με τη μεσημβρινή του δήλωση και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό με πρωτοβουλία του τελευταίου, εξαπολύει από το βήμα της Βουλής σφοδρότατη επίθεση στον Γ. Παπανδρέου και ακολούθως καλεί την κοινοβουλευτική του ομάδα να αποχωρήσει από τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώντας την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και τίποτα άλλο:
«Μόλις άκουσα τον κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Δεν κατάλαβε, ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι του είπα. Ζήτησα την παραίτησή του κ. Παπανδρέου. Ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές, υπό συνθήκες ομαλότητας. Αν κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω μαζί του, κατάλαβε λάθος. Αν κατάλαβε ότι θέλω να μοιραστώ υπουργεία μαζί του προφανώς κατάλαβε λάθος. Άναψε φωτιές παντού και τώρα θέλει να επιστρέψει και να κυβερνήσει με τη δική μας συναίνεση, σαν να μη συνέβη τίποτε. Του είπα καθαρά να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές. Αυτή είναι η πρότασή μου. Δεν απάντησε».
http://ndthessaloniki.gr/?p=4649
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63517150


Η Ν.Δ. αποχωρεί από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.



Λίγο αργότερα, στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου σε μία φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία θα πει:
«Μέσα σε ένα ορυμαγδό λαϊκισμού, υποκρισίας, ψεμάτων και  συνομωσιολογίας, πάλεψα για να στηθεί από το πουθενά ο μηχανισμός στήριξης. Δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης πριν από 1,5 χρόνο. Δεν υπήρχε η έννοια του να στηρίξουν μια χώρα με υπέρογκα χρέη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όμως, με τη δουλειά μας, την αξιοπιστία μας, τις θυσίες μας, καταφέραμε να πάρουμε το μεγαλύτερο πακέτο που είχε υπάρξει ποτέ στον πλανήτη. Για την Ελλάδα, όχι για κανέναν άλλον, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.
Περάσαμε μεταρρυθμίσεις μεγάλες. Παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να πετύχουμε στις 26 Οκτωβρίου  μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τη χώρα. Φέραμε στη χώρα συνολικά 240 δις  ευρώ, μόνο και μόνο από το πακέτο στήριξης, αλλά και διαγραφή χρέους άλλων 100 δις δυνητικά, εφόσον εξελιχθεί σωστά και αξιόπιστα η διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα.
Και την ώρα που  η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, πράγμα που  εμείς αποτρέψαμε, ακούστηκε από  πολλούς ότι είμαστε λίγοι, ότι  είμαστε προδότες, ότι είμαστε  ανεπαρκείς και πρέπει να φύγουμε.
Χρειάζεται σοβαρότητα από όλο τον πολιτικό κόσμο. Χρειάζεται να ομονοήσει και να δείξει την εντελώς αυτονόητη επιλογή μας, να κάνουμε πράξη αυτή τη συμφωνία, να μείνουμε στο ευρώ, να ακολουθήσουμε μια ευρωπαϊκή πορεία, που θα στηρίζεται από ευρύτερες δυνάμεις, όπως στηρίχθηκε από ευρύτερες δυνάμεις και σε άλλες χώρες, στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ή ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν τα λεγόμενα «πακέτα στήριξης», όπως στην Ισπανία.
Αυτό, όμως, έλειπε από  τη χώρα μας. Έλειπε αυτά τα δύο δύσκολα  χρόνια, τα πιο δύσκολα των τελευταίων δεκαετιών. Αυτή τη στιγμή της εθνικής κρίσης, έλειπε αυτή η στήριξη, με κάποιες εξαιρέσεις, ομολογώ, αλλά έλειπε.
Γι’ αυτό, δεν μπορούσα παρά να υποχρεωθώ να προτείνω το δημοψήφισμα. Διότι εάν δεν αναλαμβάνει  ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες  του, πρέπει να πηγαίνει κανείς και να ρωτά απευθείας τον Ελληνικό λαό. Για άμεση απόφαση, όχι για να μοιράσουμε διαφορετικά τις καρέκλες. Να πάρει θέση και να αποφασίσει ο λαός.
Όμως, η σημερινή ημέρα  απέδειξε ότι η κοινή πορεία του  πολιτικού κόσμου, για την επίτευξη αυτών των αυτονόητων στόχων, ίσως να είναι εφικτή.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, περίμενα ότι θα υπήρχε ευρύτερη στήριξη, για όλους αυτούς τους λόγους. Πολλοί με ρωτούν, «μα σας μείωσαν κατά 50% το χρέος και υπάρχει αρνητική αντίδραση γι’ αυτό;». Διότι ειπώθηκε ότι αυτό είναι τραγικό, ότι είναι καταστροφή. Για κάποιους, πιθανώς. Όχι για τον Ελληνικό λαό, πάντως. Όχι για τον Ελληνικό λαό. Για κάποιους, οι οποίοι πράγματι έχουν συμφέροντα, πιθανώς ναι.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θέλαμε την ευρύτερη συμμετοχή  και στήριξη. Και επειδή ήταν σωστή  και ευεργετική απόφαση, αλλά και  επειδή είναι φρόνιμο και αποτελεσματικό να συμμετέχουν στην εφαρμογή και στήριξη αυτών των νέων πολιτικών της χώρας, όσες περισσότερες δυνάμεις μπορούν.
Αντιθέτως, αυτό το οποίο  εισπράξαμε όλοι, η Κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική  μας Ομάδα, από τα υπεύθυνα κόμματα, ήταν από άρνηση μέχρι και ύβρεις. Εάν είχε υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση στήριξης από κόμματα της Αντιπολίτευσης, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν θα είχα κανένα λόγο να προτείνω ως ύστατη λύση το δημοψήφισμα.
Το δημοψήφισμα, το πρότεινα ακριβώς για να εγγυηθώ την  πορεία της χώρας μας στο ευρώ, εμπιστευόμενος εν τέλει το ένστικτο και τη σοφία του Ελληνικού λαού, πολύ περισσότερο από το λεγόμενο «πολιτικό κατεστημένο».
Εξέφρασα την ικανοποίησή  μου για την απόφαση της  Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση. Και είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ότι τα άλλα θέματα που έθεσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης και το χρόνο των εκλογών, δεν μπορεί κανείς και δεν πρέπει να τα απορρίψει εκ των προτέρων ή και να τα δεχθεί εκ των προτέρων. Άρα, πρέπει να συζητηθούν, προφανώς. Πρέπει να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε».
Και συμπλήρωσε, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση:
«Δεν απέκλεισα κανένα θέμα από τη συζήτηση, θέλω να είμαι  πολύ καθαρός και πολύ ειλικρινής. Ούτε τη δική μου θέση. Και δεν  είμαι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα. Αυτό το έχω πει και το αποδεικνύω καθημερινά, για το πολιτικό κόστος που εγώ προσωπικά φορτώνομαι, για ένα θέμα που δεν δημιούργησα εγώ, αλλά δεν με ενδιαφέρει.
Εγώ είμαι έτοιμος  και έχω πει ότι δεν με ενδιαφέρει ούτε να επανεκλεγώ. Εμένα, με ενδιαφέρει να σώσουμε την πατρίδα. Να το ξέρει αυτό ο κόσμος.
Άρα, λοιπόν, ας συζητηθούν όλα. Και η σύνθεση της Κυβέρνησης, και οτιδήποτε άλλο. Αλλά ας συζητηθούν. Δεν χρειαζόταν αυτή η συζήτηση; Να συζητήσουμε. Εξ ουρανού θα πέσει μια νέα Κυβέρνηση; Ή να παραιτηθεί έτσι μια Κυβέρνηση; Είναι υπεύθυνο αυτό; Ή υπάρχει κάποια έτοιμη κυβέρνηση, που περιμένει;
Η θέση μου είναι, επομένως, κρυστάλλινη. Άμεσα να αρχίσουν συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός τέτοιου σχήματος, ευρύτερα αποδεκτού, ικανού, που να υπηρετεί τις εθνικές ανάγκες της δύσκολης φάσης της χώρας και, μετά, έχοντας διασφαλίσει με το καλό την ομαλή πορεία της χώρας – διότι αυτή είναι η υποχρέωσή μας, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μπορούμε να παίξουμε εδώ πέρα – και την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, όπως σας τα ανέλυσε και ο Αντιπρόεδρος πριν από λίγο, να πάμε σε εκλογική διαδικασία.
Όμως, να πούμε έτσι ότι  παραιτείται μια Κυβέρνηση, θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα έωλη. Να υπάρξει ένα  τρομακτικό κενό, αυτή την κρίσιμη  στιγμή. Μια ακυβερνησία. Για λίγο, για πολύ χρόνο; Ξέρετε ότι, σε άλλες χώρες, όταν γίνονται κυβερνήσεις συνεργασίας, μπορούν να περάσουν και μήνες στη διαπραγμάτευση…»
Εδώ η ομιλία: http://www.youtube.com/watch?v=o8QiXYdvrYY&feature=youtu.be
Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011. Παρά τις τουφεκιές Σαμαρά, όλοι γνωρίζουν ότι η ευρύτατη πολιτική συναίνεση στην υπερψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας είναι πλέον δεδομένη και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα
Για μερικούς, μένει μόνο ένα πράγμα: η αποχώρηση με κάθε τρόπο του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.
Τα πρωτοσέλιδα εκείνης της ημέρας αποτυπώνουν το κλίμα που είχε διαμορφωθεί με ξεκάθαρο τρόπο.

 
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Γ. Παπανδρέου «άλλα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο για την κυβέρνηση σωτηρίας και άλλα αργότερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκαλώντας ακόμα και την οργή υπουργών του». Επίσης, ότι «την έκρηξη του Α.Σαμαρά, ο οποίος πρότεινε μεταβατική κυβέρνηση για την έκτη δόση και εκλογές, προκάλεσαν οι παλινωδίες του Πρωθυπουργού, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί».



Μιλώντας στον ΒΗΜΑ fm, ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ντίνος Βρεττός, δηλώνει, ότι εάν η προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν ευοδωθεί, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν υπογράψει την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη, το non paper που καλούσε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι έτοιμοι να «ξεπαγώσουν» την πρωτοβουλία τους.
Το κείμενο συντάχθηκε αρχικά από μερικούς βουλευτές της ΝΔ και εν συνεχεία υπεγράφη από 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε ο Ντίνος Βρεττός, ένας εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους της ΝΔ για την κίνηση αυτή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κείμενο για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης είχε συζητηθεί το πρωί της Πέμπτης από την Βάσω Παπανδρέου και τον Ντίνο Βρεττό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και από τους Ευ.Αντώναρο, Αρη Σπηλιωτόπουλο, Κυρ.Μητσοτάκη, Κ.Χατζηδάκη και Μ.Βαρβιτσιώτη εκ μέρους της ΝΔ.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231136103
Εδώ η συνέντευξη: http://www.tovima.gr/vimafm/interviews/article/?aid=428558
Τα υπόλοιπα κόμματα μιλάνε για θέατρο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ζητάνε εκλογές, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης κάνει την περίφημη δήλωση«εάν τα παιδιά της Βοστόνης δεν πάψουν να φαντάζουν, ο κ. Παπανδρέου ως αρχολίπαρος και ο κ. Σαμαράς ως σπουδαρχίδης, ο τόπος δε θα δει προκοπή».
Εδώ το βίντεο: http://video.in.gr/search/?qs=%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1&pg=2#1473394
Το βράδυ πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπενθυμίζεται ότι αριθμεί 152 βουλευτές.
Λίγο πριν την ψηφοφορία 4 τουλάχιστον βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εμμέσως πλην σαφώς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Η Εύα Καϊλή, προσερχόμενη στη Βουλή δηλώνει «όλα είναι ρευστά, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, δήλωσε η βουλευτής Εύα Καϊλή» προσερχόμενη στη Βουλή, τονίζοντας ακόμη ότι «ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ».
http://video.in.gr/search/?qs=%CE%9A%CE%B1%CF%8A%CE%BB%CE%AE#1473290
Η Σοφία Γιαννακά δηλώνει: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απόψε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία χάους και αναρχίας αύριο». Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Αν ο Πρωθυπουργός δεν το πει αυτό, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα απόψε» συμπλήρωσε.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231136183
«Αναμένω από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου», δήλωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231136204
Και η Βάσω Παπανδρέου από το περιστύλιο της Βουλής δηλώνει: «Η αποψινή ψηφοφορία δεν έχει το χαρακτήρα που κάποιοι θέλησαν να της δώσουν στην αρχή της εβδομάδας, δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εντολής για το σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».
http://video.in.gr/search/?qs=%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82#1473324
Η στάση των συγκεκριμένων βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καυτηριάζεται από συναδέλφους τους από το βήμα της Βουλής.
«Δεν μπορώ πέμπτη φάλαγγα στο Κοινοβούλιο. Δεν μου κάνει γονατιστός πρωθυπουργός. Με το χέρι στην καρδιά, δεν δέχομαι πρωθυπουργό με όρους. Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε όρθιο Έλληνα πρωθυπουργό», ανέφερε ο Σήφης Βαλυράκης.
«Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κυρίως στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, γιατί αυτή την εντολή έχω πάρει από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε κυβερνητικό μόρφωμα προκύψει μελλοντικά», είπε ο Β.Γιουματζίδης.
«Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική ‘δίνω ψήφο εμπιστοσύνης για να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση’. Ή δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης, ή δεν δίνεις», δήλωσε ο Τάκης Δημητρουλόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δέχεται να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης έκανε λόγο για «πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Γ.Παπανδρέου, που κορυφώνεται ακριβώς την ώρα που κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεσή της στην φοροδιαφυγή και σπάει το τραπεζικό απόρρητο. Πολλοί παράγοντες των μαζικών μέσων ενημέρωσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι τα θαλασσοδάνεια θα είναι παρελθόν».
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231136206
Ο Γ. Παπανδρέου όμως έχει πάρει τις αποφάσεις του. Η εθνική προσπάθεια πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί, να μην υπονομευτεί η Συμφωνία των Βρυξελλών, να μην περιπέσει η χώρα σε περιδίνηση ακυβερνησίας.
Το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου 2011, ο Γ. Παπανδρέου εκφωνεί μια πραγματικά ιστορική ομιλία.
Εδώ όλη η ομιλία: http://www.primeminister.gov.gr/2011/11/04/6932
Εδώ το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=es217MwnExk&feature=youtu.be
Λέει για το δημοψήφισμα:
«Ένα σχόλιο. Είναι περίεργο που όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, παρά τις πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, ήταν απέναντι. Μιλούσαν για «τυχοδιωκτισμό». Η προσφυγή στην άμεση Δημοκρατία, λοιπόν, μια συνταγματική πρόβλεψη της Δημοκρατίας μας, θεωρείται από κάποιους τυχοδιωκτισμός.
Τι φοβόντουσαν; Αν φοβόντουσαν  ότι θα απέρριπτε ο λαός τη συμφωνία, τότε θα έπρεπε οι ίδιοι να θέλουν να την ψηφίσουν στη Βουλή. Κάτι που  δεν δήλωναν, όμως, τουλάχιστον μέχρι  χθες. Αν αυτή ήταν η θέση τους, δηλαδή θετική, τότε γιατί να μην στηρίξουμε ακόμα και από κοινού το «ναι», σε μια μεγαλειώδη για την Ελλάδα και την Ευρώπη απόφαση Δημοκρατίας.
Από την άλλη, αν φοβόντουσαν  κάποιοι ότι θα υπερψηφιζόταν  η συμφωνία από το λαό, τότε φοβόντουσαν, απλά επειδή δεν θα μπορούσαν να εκπροσωπούν τις λαϊκές δυνάμεις, ενάντια σ’ αυτή την «κατοχική συμφωνία» – όπως την χαρακτηρίζουν – γιατί πολύ απλά θα είχε εκφραστεί ο Ελληνικός λαός κυρίαρχα, δημοκρατικά, ελεύθερα.
Τι φοβόντουσαν, λοιπόν; Ότι θα έχαναν τη διαμεσολάβησή τους, το προνόμιο να λένε ότι εκφράζουν οι ίδιοι την πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού.
Και ενώ μας κατηγορούσαν, ότι εμείς ακούμε τα κελεύσματα των  ξένων, μόλις πήραμε αυτή τη δημοκρατική  απόφαση, που συντάραξε την Ευρώπη και τις αγορές, μια απόφαση που έλεγε ευθέως στις αγορές, «ακούστε, υπάρχει και ο Ελληνικός λαός, που τελικά πρέπει να αποφασίσει», πολλοί από τη Δεξιά και από την Αριστερά, μας κατακεραύνωναν, ότι ενοχλήσαμε τους εταίρους μας και έπεσαν και τα Χρηματιστήρια!
Περισσεύει, λοιπόν, η υποκρισία, κύριοι συνάδελφοι.
Πρέπει επίσης να πούμε, επιτέλους, και πρέπει και το G-20 να πει επιτέλους, «ναι, υπάρχουν οι αγορές, αλλά πρώτα απ’ όλα υπάρχουν οι λαοί».
Λέει για την κριτική που δέχτηκε:
«Επιστρέφω, όμως, στην κριτική  που δέχομαι. Τώρα, κάποιοι επέλεξαν να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν ότι  επλήγη το κύρος του πολιτικού  συστήματος από τις δικές μου  πρωτοβουλίες, ότι η ασφαλής πορεία της χώρας στο ευρώ κινδυνεύει από την διαχείριση αυτών των  ημερών.
Δεν τους είδα, όμως, να φωνάζουν, όταν έμπαιναν τα θεμέλια της κρίσης. Όταν επικρατούσε η ανομία, η ψηφοθηρία, ο λαϊκισμός, η ατελείωτη υποκρισία, η εξαπάτηση του πολίτη, όταν βουλευτές  χρηματοδοτούνταν από επιχειρηματίες, όταν το κράτος μοίραζε αφειδώς χρήμα, όταν η σπατάλη είχε γίνει το κύριο εργαλείο πολιτικής,  κάποιοι από την Αντιπολίτευση, εδώ και μήνες, έκαναν μηδενιστική κριτική για τα πάντα.
Μίλησαν ποτέ, όμως, προηγουμένως, για τις ευθύνες που έχουν  και προσωπικά, τόσα χρόνια που κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή; Ως Υπουργοί, παλαιότερα, τι έκαναν; Πόσο άλλαξαν το κράτος; Πόσα ελλείμματα δημιούργησαν; Πόσοι φίλοι τους διορίστηκαν σε ολόκληρο το Δημόσιο;
Αφού θέλουν να τα συζητήσουμε, ας τα συζητήσουμε ανοιχτά.
Κάποιοι παραιτούνται. Δεν θυμάμαι να παραιτήθηκαν, όταν η Ελλάδα πνιγόταν από την οσμή της διαφθοράς. Δεν θυμάμαι να παραιτήθηκαν ή να μίλησαν, όταν στη χώρα έκαναν κουμάντο οι διάφοροι «χορηγοί». Βέβαια, τότε ήταν Υπουργοί. Δεν θυμάμαι τότε να απάλλαξαν το κράτος από τη γραφειοκρατία, το ρουσφέτι και τη διαφθορά. Τότε, όμως, όλα κυλούσαν ομαλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί υπήρχαν εύκολα δανεικά. Και με αυτά, κάποιοι έκαναν μικροπολιτική, που σήμερα την πληρώνει ο Ελληνικός λαός».
Λέει για τη δική του προσωπική διαδρομή:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, στην πολιτική μου ζωή, έκανα πάντα  ένα βήμα μπροστά, αναλαμβάνοντας το κόστος και παίρνοντας το ρίσκο, αλλά πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της Δημοκρατίας, της πατρίδας και του πολίτη. Και κάθε φορά, άκουγα τα «σχολιανά» μου! Κάθε φορά, άκουγα ότι είμαι ανεύθυνος, επικίνδυνος.
Το θυμάμαι, όταν μίλησα υπέρ της ελεύθερης ραδιοφωνίας  και επισκέφθηκα τον σταθμό του τότε Δημάρχου, Μιλτιάδη Έβερτ. Τα άκουσα. Όταν νομοθετούσα το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το «I.B.», ήμουν ανθέλληνας. Όταν μίλησα για την ανάγκη να απελευθερώσουμε τα Πανεπιστήμια από το κράτος και να μπορούν να γίνουν μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά Πανεπιστήμια. Όταν είπα να μην φυλακίζουμε εκείνους που είναι χρήστες ναρκωτικών, αλλά να τους θεραπεύουμε και να πάμε σε μια αποποινικοποίηση ουσιών, όπως της κάνναβης. Και βεβαίως, τα άκουσα.
Όταν μέσα στο Κίνημά μου, είπα διαφάνεια, για να μπαίνουν τα Μέσα Ενημέρωσης στις Κεντρικές μας Επιτροπές και να ψηφίζονται οι σύνεδροι με διαδικασίες κάλπης, κάποιοι με κατηγόρησαν ότι προωθώ κάλπικο κόμμα.
Όταν πρότεινα να εκλέγεται  ο Πρόεδρος του κόμματος από τον  πολίτη, πολύ φοβήθηκαν και μιλούσαν για παρωδία. Σήμερα, η πρακτική αυτή υιοθετείται από κόμματα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Όταν νομοθετούσα το εγγυημένο ποσοστό των μουσουλμανοπαίδων  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πολλοί εξέφρασαν φόβους. Σήμερα, είναι βασικός πυλώνας της ένταξής τους στην κοινωνία μας.
Όταν κουβαλούσα έναν υπολογιστή και μιλούσα για το Διαδίκτυο, ως μια επανάσταση για  τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια, πολλοί γελούσαν. Και όμως, σήμερα, εφαρμόζουμε  ηλεκτρονικά τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και φέρνουμε το «Ψηφιακό Σχολείο» στο μαθητή.
Όταν μίλησα για άμεση  εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπαν «αυτός είναι εκτός  τόπου και χρόνου». Σήμερα πια, συζητείται σοβαρά.
Όταν ξεκίνησα το άνοιγμα  προς την Τουρκία, ήμουν και πάλι προδότης. Σε λίγο καιρό, όμως, όλοι χαιρέτισαν τις πολλές συμφωνίες με τη γείτονα χώρα. Και παρά τις δυσκολίες, έχουμε εδώ και 11 χρόνια μια καλύτερη σχέση, χωρίς επικίνδυνες συγκρούσεις.
Όταν παλέψαμε για  το Ελσίνκι και την ένταξη της  Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγοι το πίστευαν. Έγινε πραγματικότητα.
Όχι, όλα αυτά δεν ήταν τυχοδιωκτισμός. Ήταν μια απλή απόφαση: να μην μείνω στα τετριμμένα, να μην μείνω στις νόρμες της συντήρησης, να σπάω ταμπού, για το καλό του τόπου.
Όπως και σπάω ταμπού με το δημοψήφισμα. Να φύγουμε από τις παραδόσεις του βυζαντινισμού, να πάμε στις παραδόσεις τις αρχαιοελληνικές, της άμεσης Δημοκρατίας. Και ας φοβηθεί το πολιτικό κατεστημένο. Και ελπίζω ότι θα έρθει η στιγμή, που δεν θα φοβάται η καθεστηκυία τάξη την άμεση φωνή του λαού, τη συμμετοχική Δημοκρατία.
Είπα ότι είμαι αντιεξουσιαστής  στην εξουσία. Και αν δεν μείνω  στην εξουσία, τουλάχιστον, θα παραμείνω  αντιεξουσιαστής, με γνώμονα το δημόσιο  συμφέρον».
Λέει για το πόσο πιστεύει στην ανάγκη εθνικής συστράτευσης:
«Μίλησα για συνεργασία προεκλογικά. Μιλούσα συνεχώς για  την ανάγκη εθνικής συστράτευσης, μετεκλογικά. Επεδίωξα ακόμα και  Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας τον Ιούνιο, δείχνοντας ότι το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα.
Το έχω πει, το ξαναλέω, το έχω πει εδώ, το λέω και στο  εξωτερικό: δεν με ενδιαφέρει εάν  εγώ δεν ξαναεκλεγώ.
Η τότε προσπάθεια δεν  ευοδώθηκε. Δεν θα μπω στη φιλολογία, του γιατί. Όμως, σήμερα, η χώρα έφτασε στην ανάγκη να κάνουμε μια νέα προσπάθεια. Καλόπιστα και καλοπροαίρετα, πάνω σε μια βάση που θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη.
Και αν, αγαπητοί συνάδελφοι, με τις πράξεις μου, μπορώ να συμβάλω, δεν θα διστάσω στιγμή να κάνω αυτό που πρέπει. Ποτέ μου δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα. Αν βρίσκομαι εδώ, είναι γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο κοινό καλό, στο σύνολο, στην πατρίδα μας, στο συνάνθρωπό μου, ακόμα και όταν δεν το βλέπει και μου κάνει κριτική.
Και με τις πράξεις μου, θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα: ελπίζω να συμβολίσουν αυτές οι πράξεις μου μια διαφορετική εικόνα και κουλτούρα στην πολιτική μας ζωή, στον πολιτικό κόσμο της χώρας, στα ΜΜΕ, αλλά και για τον πολίτη της χώρας, ότι ναι, και ο πολιτικός, είτε είναι Βουλευτής, είτε είναι Πρωθυπουργός, κοιτά πρώτα το συμφέρον του τόπου. Είναι Έλληνας, που πονάει τον τόπο. Ότι η πολιτική και οι πολιτικοί δεν είναι κυνικοί. Υπάρχει πίστη, υπάρχουν αξίες που ο καθένας μας κουβαλά. Ότι τελικά, δύναμη είναι να υπηρετεί κανείς τις αξίες του, ενώ είναι αδυναμία η δήθεν καπατσοσύνη και η ίντριγκα στην πολιτική ζωή.
Με τις πράξεις μου, θέλω να συμβολίσω ότι ναι, μπορούμε να κάνουμε και θυσίες για το γενικό καλό. Ο καθένας μας, να βγει από  τον ιδιωτικό του χώρο, και να βρεθούμε στον κοινό μας χώρο, στις πλατείες, στις γειτονιές, και πάλι μαζί για το κοινό καλό.
Αν βοηθήσω στο να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ναι, είναι  μια συλλογική, πατριωτική μας υποχρέωση, είναι υποχρέωση αλληλεγγύης  να πληρώνουμε τους φόρους, αν με τις πράξεις μου δώσω ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε μεταξύ μας εχθροί, ότι μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο χωρίς μίσος, χωρίς πόλωση, με αλληλεγγύη και αγάπη, αν με τις πράξεις μου μπορώ να στείλω ένα μήνυμα ότι η χώρα αυτή αξίζει να μην την εγκαταλείπουμε, η νέα γενιά να μην φεύγει στο εξωτερικό, αλλά να καθίσει να παλέψει και να βοηθήσει για να την αλλάξει, αν μπορώ να πείσω με τις πράξεις μου ότι, αντί να υπηρετήσουμε τη βία, μπορούμε να υπηρετήσουμε αξίες, ότι πέρα από την εξουσία, υπάρχει η αξία, η άλλη στάση ζωής, η ανθρωπιά, η συμμετοχή και η Δημοκρατία, τότε θα έχω κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο, στα τριάντα τόσα χρόνια της πολιτικής μου ζωής.
Και θέλω να κατανοήσετε  την ειλικρίνεια των προθέσεών  μου. Παιχνίδια δεν παίζω. Το πολιτικό κόστος, το ανέλαβα. Και τις ευθύνες μου, τις αναλαμβάνω.
Και η παράδοση της  οικογένειάς μου, δεν θα μου επέτρεπε τίποτα διαφορετικό. Από τον Γεώργιο  Παπανδρέου, τον Γέρο της Δημοκρατίας, κληρονόμησα μόνο ένα ρολόι, τίποτε άλλο. Από τον πατέρα μου, τον Ανδρέα Παπανδρέου, κληρονόμησα ρητά στη διαθήκη του, το όνομά του. Τίποτε άλλο.
Αυτός, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος πλούτος από βίλες  και χρήματα. Γιατί αυτές είναι  παραδόσεις που τιμώ και θα τιμώ. Είναι παραδόσεις αγώνων.
Για την πατρίδα, για  τη Δημοκρατία, για την κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη. Και αυτή η παράδοση, μου δίνει δύναμη. Με βοηθά να αποφασίζω, μακριά από την προσωπική ματιά των δικών μου αδυναμιών, επιθυμιών ή και εμμονών».
Ανακοινώνει ότι έχει ήδη επικοινωνήσει  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον επισκεφτεί την επομένη και να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα, με όλα τα κόμματα, για τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας.
Και ολοκληρώνει λέγοντας:
«Αυτή η Κυβέρνηση, με τις όποιες δυσκολίες, έχει καταφέρει  κάτι σημαντικό: τη διαφάνεια. Σπάμε  κατεστημένα. Έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή στο εξωτερικό. Προχωράμε σε συμφωνία με την Ελβετία. Χτυπάμε το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Τολμήσαμε να μιλήσουμε για την αδιαφανή χρηματοδότηση υπερχρεωμένων Μέσων Ενημέρωσης από τις Τράπεζες και εκτός τραπεζικών κριτηρίων. Χτυπάμε τα «θαλασσοδάνεια», χτυπάμε την λογική ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους φόρους του Ελληνικού λαού και, με τις κοινές μετοχές, λέμε ότι αυτοί οι φόροι θα μετατραπούν σε μετοχές, που θα ανήκουν στον Ελληνικό λαό μέσω της Κυβέρνησης, και θα αποδώσουν τα απαραίτητα κέρδη για τον ελληνικό λαό.
Χτυπήσαμε και χτυπάμε  την ανομία στο ποδόσφαιρο, τις  απάτες ενάντια στο ασφαλιστικό  μας σύστημα, την κερδοσκοπία  και τη διαφθορά στα φάρμακα, την  αναξιοκρατία στο Δημόσιο, την αδιαφάνεια στις προμήθειες και τόσα άλλα που πληρώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης.
Η αυριανή Κυβέρνηση, αγαπητοί συνάδελφοι, θα έχει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που  είχε ποτέ η Ελλάδα. Θα έχει να διαχειριστεί τις αποκρατικοποιήσεις και την  αξιοποίηση του πλούτου της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Θα έχει να διαχειριστεί τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πολλές σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που θα έρθουν, όπως το Ελληνικό.
Θα έχει να διαχειριστεί τις αλλαγές στις Τράπεζες. Είναι  πολλοί τώρα, αφού εμείς, αυτή η Παράταξη, πήραμε όλο το κόστος, για να οργανώσουμε σωστά αυτή την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, που θα ήθελαν μια Κυβέρνηση – ανδρείκελο για τα συμφέροντά τους. Και δεν είναι καθόλου αθώα η οργανωμένη επίθεση που έχουμε και έχω υποστεί.
Κάποιοι φοβούνται. Η απάντηση πρέπει να είναι καθαρή. Πιστεύω ακράδαντα ότι, εμείς συγκροτημένα, τα κόμματα που θα συνεργαστούμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση αδιαφάνειας ή μοιρασιάς της εξουσίας, ενός πλιάτσικου, από ένα κατεστημένο που αργοπεθαίνει.
Αντιθέτως, η Κυβέρνηση  που θα σχηματιστεί, πρέπει να είναι  μια Κυβέρνηση – εγγυητής των συμφερόντων  και του πλούτου του Ελληνικού  λαού, ιδιαίτερα σε αυτή τη νέα ιστορική φάση. Μια Κυβέρνηση για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και του  πλούτου στον Ελληνικό λαό».

 Γ. Παπανδρέου, Βουλή, 4/11/2011 (www.papandreou.gr)

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου από 153 βουλευτές. Υπέρ ψήφισε και η Λούκα Κατσέλη. Η Μιλένα Αποστολάκη ήταν απούσα.
Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 ο Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται τον Κάρολο Παπούλια και ενεργοποιούνται οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011.
Ένα χρόνο πριν.   

Εδώ το πρώτο μέρος (20-23/10/2011: ψήφιση πολυνομοσχεδίου, επεισόδια)
Εδώ το δεύτερο μέρος (24-25/10/2011: σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, δημαγωγία στην Ελλάδα)
Εδώ το τρίτο μέρος (26/10/2011: η κορύφωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες)
Εδώ το τέταρτο μέρος (27-28/10/2011: από τη Συμφωνία των Βρυξελλών στα αίσχη στις παρελάσεις)
Εδώ το πέμπτο μέρος (29-31/10/2011: η πρόταση για δημοψήφισμα)
Εδώ το έκτο μέρος (1/11/2011: η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. φυλλοροεί…)

Απο το smartpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου