5 Δεκεμβρίου 2012

Ελευθεροτυπία, Βαρδινογιάννης και 17 Νοέμβρη

0 σχόλια
(Eνδιαφέρον. Από Athens Indymedia)

Να γιατί, κατά την άποψη μου, σταμάτησε η "Ε" την δημοσίευση πρακτικών από το Εφετείο της 17 Ν.

Είναι βέβαιο πια ότι η "Ελευθεροτυπία" αγοράστηκε απ' τον Βαρδινογιάννη. Αυτό που μέχρι τώρα κυκλοφορούσε σαν φήμη σήμερα το επιβεβαιώνουν, σε προσωπικές συζητήσεις, και ορισμένοι συντάκτες τις εφημερίδας -που έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν- αναφέροντας μάλιστα και το συγκεκριμένο ποσό που επένδυσε ο εφοπλιστής στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας.

Απ' ότι γνωρίζω, το γεγονός αυτό δεν αναφέρθηκες από κανένα ΜΜΕ, εκτός από ένα σχόλιο το Σάββατο στην "Κόντρα", και αυτό έχει την εξήγηση του. Η "Ελευθεροτυπία" απευθύνετε σε ένα κοινό με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν θα ήταν ότι καλύτερο για ένα έντυπο που ξεκίνησε σαν "εφημερίδα των συντακτών" να παρουσιαστεί σήμερα ότι βρίσκετε στην κατοχή ενός απ' τους πιο στυγνούς έλληνες καπιταλιστές. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι δυνατόν να κρατηθεί για πολύ καιρό μυστικό. Υπάρχουν και οι ανταγωνιστές της στον χώρο του τύπου που δεν θα άφηναν την ευκαιρία να της χαλάσουν το πρεστίζ. Απλώς τα επιτελικά στελέχη της Ελευθεροτυπίας αναζητούν την φόρμουλα για να παρουσιάσουν την εξαγορά της εφημερίδας σαν ένα "επενδυτικό άνοιγμα" του ομίλου Τεγόπουλου.

Και μέχρι εδώ τίποτα το περίεργο. Πάντα οι καπιταλιστές ήθελαν να έχουν στα χέρια τους Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης για ευνόητους λόγους.

Προς το παρόν η αλλαγή της πολιτικής γραμμής της εφημερίδας δεν είναι ορατή, εκτός του ότι σταμάτησε να δημοσιεύει τα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας του Εφετείου της 17Ν στο Ιντερνέτ. Το να επικαλεστεί κάποιος ότι αυτό το έκανε για το οικονομικό κόστος δεν στέκει για τον απλούστατο λόγο ότι όλες αυτές τις μέρες -και σήμερα ακόμα- η εταιρία που έχει αναλάβει αυτή την δουλειά συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της στο τρομοδικείο του Κορυδαλλού.

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι αυτό οφείλετε στο άσβεστο μίσος που τρέφει μέσα του το νέο αφεντικό της "Ε" για την 17Ν. Και εδώ που τα λέμε αυτό είναι λογικό. Ας θυμηθούμε τι έγραφε, ανάμεσα στ' άλλα, η προκήρυξη της 17 Νοέμβρη http://www.eksegersi.gr/prokirikseis17N/49.htm
αναφερόμενη στην ενέργεια που έκανε εναντίον του Βαρδινογιάννη: " .Ένας απ' τους κυριότερους και ισχυρότερους ομίλους της ντόπιας λούμπεν καπιταλιστικής τάξης σήμερα είναι ο όμιλος Βαρδινογιάννη .... Ο όμιλος Βαρδινογιάννη ακολουθώντας πιστά τις λαμπρές παραδόσεις της γκαγκστερικής μαφίας των εφοπλιστών των Ωνάσηδων, Νιάρχων, Ανδρεάδηδων, Λάτσηδων και σία, συγκέντρωσε σε λίγα χρόνια τεράστια οικονομική δύναμη και συνεπώς πολιτική ισχύ που του επιτρέπει να κυριαρχεί και να ελέγχει τις κορυφές της πραγματικής πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας....

Τα πρώτα λοιπόν βήματα των Βαρδινογιάννηδων υπήρξαν παιχνιδάκι. Χρησιμοποιώντας καθαρά μαφιόζικες μέθοδες, πέτυχαν με τη βία και την τρομοκρατία των έμμισθων μπράβων τους να εκδιώξουν όλους τους κατοίκους γύρω απ' τους Καλούς Λιμένες, όπου κατασκεύασαν το σταθμό ανεφοδιασμού και να αρπάξουν τα χωράφια τους, υποχρεώνοντας τους να τα ξεπουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες φήμες, δεν δίστασαν να φτάσουν μέχρι τη δολοφονία, μέσω των μπράβων τους, ενός προέδρου κοινότητας που αντιστέκονταν με άλλους κατοίκους σ' αυτήν τη βίαιη αρπαγή της γης. ..".

Αν δούμε όμως και το ρεπορτάζ της "Κόντρας" όταν κατέθετε στο Εφετείο της 17Ν ο Β. Βαρδινογιάννης τότε τα συμπεράσματα βγαίνουν μόνα τους για τις σημερινές επιλογές της "Ελευθεροτυπίας¨:
http://www.eksegersi.gr/efeteio/sxoliasmos/28_3.htm
Βαρδής κι ασήκωτος προσήλθε και πάλι ο αρχηγός της γνωστής φαμίλιας.
http://www.eksegersi.gr/efeteio/katatheseis/bardinogianis.htm
Οχι με ύφος καπιταλιστή αλλά με ύφος γκάνγκστερ. Ενα μείγμα κρητικής μαυροπουκαμισάδικης ψευτομαγκιάς και καραβανάδικης προκλητικότητας. Αυτή τη φορά, όμως, δεν τα κατάφερε να φύγει αλώβητος. Ο τσαμπουκάς του έσπασε και η μαγκιά του προσέκρουσε σε τοίχο. Ετσι, στο μεγάλο διάλειμμα (είχε προηγηθεί ένα μικρότερο, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα), οι συνήγοροί του (Λυκουρέζος και Γιαννίδης) του συνέστησαν να είναι πιο ήρεμος και συγκρατημένος, για να μη χαλάσει την εικόνα του «θύματος της τρομοκρατίας». Ευθύς εξαρχής σας λέμε, ότι αξίζει τον κόπο να ανατρέξετε στα πρακτικά για να διαβάσετε όλη την κατάθεση Βαρδινογιάννη, γιατί το ρεπορτάζ δεν μπορεί να αποδώσει παρά μόνο μια μικρή της γεύση.
http://www.eksegersi.gr/efeteio/katatheseis/bardinogianis.htm

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον Δ. Κουφοντίνα, που προηγήθηκε των συνηγόρων στις ερωτήσεις.

Δ. Κουφοντίνας: κ. Βαρδινογιάννη, αμέσως μετά την επίθεση είχατε δηλώσει ότι σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι.

Β. Βαρδινογιάννης: Αυτό το είπα σ' ένα φίλο μου, πού το ξέρετε εσείς;

Δ. Κουφοντίνας: Το Eγραψαν οι εφημερίδες. Μ' αυτή την έκφραση δείξατε καθαρά, ότι αποδέχεστε τους κανόνες του παιχνιδιού, το πέναλτι, το οποίο οι δημοσιογράφοι το χαρακτηρίζουν την εσχάτη των ποινών. Το παραδεχτήκατε, εσείς που είστε ένας από τους επιφανέστερους κεφαλαιοκράτες…

(Ο Βαρδινογιάννης με το ένα χέρι στη ζώνη και το άλλο στην τσέπη, έχει γυρίσει την πλάτη στο δικαστήριο, κοιτάζει προκλητικά τον Κουφοντίνα και κάτι λέει που δεν ακούγεται)

Δ. Κουφοντίνας: Εσείς που είστε ένας από τους επιφανέστερους καπιταλιστές της Ελλάδας….

(Γίνεται σαματάς. Ο Βαρδινογιάννης κάτι λέει στον Κουφοντίνα. Ξεχωρίζει μόνο το «να αφήσετε αυτά που ξέρετε». Η Κούρτοβικ διαμαρτύρεται, ο πρόεδρος χτυπάει το κουδούνι. Ο Βαρδινογιάννης λέει: «Αμα βγει έξω από δω, θα σας πω εγώ», αναφερόμενος στον Κουφοντίνα).

Δ. Κουφοντίνας: Θα κάνω την ερώτηση, απλά σας λέω ότι δικαίως εξερράγη η κ. συνήγορος, γιατί της είπε «σιγά το μούτρο» (!!!). Δείχνει πως σέβεται τους θεσμούς ο κύριος αυτός. (Ο Βαρδινογιάννης, στραμμένος προς τον Κουφοντίνα, κάτι λέει)… Τη δική σας Δικαιοσύνη, πού την ξέρετε τη δική μου δικαιοσύνη; Μ' αυτή τη δήλωση αποδέχεται ως φυσικό, αυτός ο οποίος είναι ένας από τους επιφανέστερους κεφαλαιοκράτες της χώρας, να γίνει στόχος μιας αντικαπιταλιστικής επαναστατικής οργάνωσης.

Β. Βαρδινογιάννης: Εγώ έκανα ένα καλαμπούρι. Το είπα τηλεφωνικά σ' ένα φίλο μου, τον Αντώνη το Λιβάνη. Ούτε παραδέχτηκα ποτέ ότι αυτοί οι κύριοι που δικάζονται τώρα εδώ πέρα είχαν το δικαίωμα να κάνουν αυτά που κάνανε, τα αίσχη. Γλίτωσα εγώ, δεν γλίτωσαν άλλοι.

Δ. Κουφοντίνας: Δηλώσατε και εδώ, δηλώσατε και στην πρώτη δίκη, ότι εγώ δύο χρόνια την ερεύνησα την υπόθεση, έφερα ξένους, αλλά δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. Εψαχνα να τους βρω, δεν τους βρήκα. Ημουν άτυχος εγώ για να τους βρω και τυχεροί αυτοί που δεν τους βρήκα. Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτα, ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι ειδικοί; Ανήκουν σε κανένα ευαγές ίδρυμα, σε κανένα συνδικάτο.
http://www.eksegersi.gr/katatheseis/bardinogiannis.htm

Β. Βαρδινογιάννης: Δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις εγώ.

Δ. Κουφοντίνας: Λέτε μετά ότι ήτανε τυχεροί που δεν τους βρήκα. Τι τύχη θα είχανε αν τους βρίσκατε; Μήπως θα είχαν την τύχη του νεαρού σοσιαλιστή κοινοτάρχη Γιάννη Κουτσάκη, που δολοφονήθηκε γκανγκστερικά;

Β. Βαρδινογιάννης: Δεν ξέρω τι σχέση έχει το ένα με το άλλο…

Πρόεδρος: Μην απαντάτε, άλλη ερώτηση.

Δ. Κουφοντίνας: Γνωρίζετε τον Γιώργο Αλιφραγκίδη και τον Νίκο Σταματιάδη;

Β. Βαρδινογιάννης: Εεε, δε θυμάμαι…

Δ. Κουφοντίνας: Δε μπορεί να μην το θυμάστε. Ηταν δυο από τους εργάτες, ο ένας μάλιστα ήταν πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, που δολοφονήθηκαν στο γκαζάδικό σας, επειδή πιο πριν, για να γλιτώσετε λεφτά, δεν είχατε κάνει καθαρισμό . Δολοφονήσατε δύο εργάτες και άλλους έξι τους σακατέψατε…

Α. Λυκουρέζος: Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα… Του δίνει η πολιτεία το δικαίωμα να δημιουργεί εντυπώσεις μ' αυτές τις ψευδείς..

Δ. Κουφοντίνας: Δεν είναι γεγονός ότι δολοφονήσανε δυο εργάτες, για να κερδίσουν πέντε ψωροδεκάρες;

(Ο πρόεδρος κάνει εσπευσμένα διάλειμμα και κλείνει τα μικρόφωνα).

Ιδιο σκηνικό και με την επανάληψη της διαδικασίας, που συνεχίζεται με ερωτήσεις από την Γ. Κούρτοβικ. Η συνήγορος ρωτάει για την ιστορία των Καλών Λιμένων, για τη δολοφονία του Γιάννη Κουτσάκη, για τις σχέσεις των Βαρδινογιάννηδων με την εταιρία ΣΕΚΑ και τον εφοδιασμό του 6ου στόλου.
Ο πρόεδρος απαγορεύει το 90% των ερωτήσεων. Κάποιες φορές ο Βαρδινογιάννης αγνοεί την απαγόρευση και απαντά. Σταχυολογούμε μερικές απαντήσεις. Για την έκρηξη στο «ΚΗΤΗ ΣΙ»: «Επιτρέπετε τέτοια ερώτηση; Είναι τελείως ανεξάρτητο, έχουν αθωωθεί τα πράγματα». Για τον ανεφοδιασμό του 6ου στόλου από τις επιχειρήσεις του στην Κρήτη: «Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αυτή η καταραμένη Αμερική έσωσε τον τόπο». Για τη δολοφονία του κοινοτάρχη Κουτσάκη: «Κακώς αναφέρεστε σ' αυτό το θέμα». (Κουφοντίνας: «Ο Γιάννης Κουτσάκης ήταν κοινοτάρχης που αντιστάθηκε στην αρπαγή της γης και στην εκτόπιση τόσων ανθρώπων. Βρέθηκε δολοφονημένος. Δολοφονήθηκε μπροστά στην οικογένειά του. Αυτό δείχνει πως ένας γκάνγκστερ αντιλαμβάνεται τους νόμους»).

Γ. Κούρτοβικ: Πώς εσείς, ένας απόστρατος του Ναυτικού το 1967, βρεθήκατε το 1970 με μια τόσο μεγάλη εταιρία, όπως η Μότορ Οιλ και σε λίγα χρόνια με έναν κολοσσό; Με τι κεφάλαια φτιάχτηκε η Μότορ Οιλ;

Β. Βαρδινογιάννης: Ετσι καταστρέφετε τον τόπο.

Δ. Κουφοντίνας: Με αμερικάνικα κεφάλαια φτιάχτηκε.

Γ. Κούρτοβικ: Στην ιδοκτησία σας είναι το ΣΤΑΡ, η AVIN…

Β. Βαρδινογιάννης: Εφορία είσαι;

Γ. Κούρτοβικ: Δικαστήριο είμαι και παρακαλώ να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Εδώ δεν είναι λιμάνι.

Β. Βαρδινογιάννης: Αν είστε εκπρόσωπος της 17Ν να μας πείτε γιατί δολοφόνησαν τόσο κόσμο.

Δ. Κουφοντίνας: Θα μας πείτε γιατί δολοφονήσατε δυο εργάτες;

Β. Βαρδινογιάννης: Κύριε πρόεδρε, κουράστηκα από τις ερωτήσεις.

Δ. Κουφοντίνας: Ο πρωθυπουργός μίλησε για πέντε νταβατζήδες. Πολλοί σας τοποθέτησαν σ' αυτούς. Είστε ένας από τους πέντε νταβατζήδες;

Β. Βαρδινογιάννης: Οχι, είναι λάθος. Ωραία καλαμπούρια κάνουμε.

Δ. Κουφοντίνας: Ποιοι είναι οι πέντε νταβατζήδες;

Β. Βαρδινογιάννης: Πού να ξέρω ποιοι είναι; Εγώ πάντως δεν είμαι ένας απ' αυτούς.

Ο πρόεδρος απαγορεύει συνεχώς τις ερωτήσεις, αρνείται την επιχειρηματολογία του Κουφοντίνα και των συνηγόρων υπεράσπισης, ότι διερευνούν τα πολιτικά κίνητρα της ενέργειας και όταν κάποια στιγμή η κουβέντα έρχεται στον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας τον αρνείται, για να εισπράξει την απάντηση από τον Κουφοντίνα: «Η ύπαρξη τάξεων και η πάλη των τάξεων δεν είναι ανακάλυψη του Μαρξ. Το είχαν ανακαλύψει πριν ο Σμιθ, ο Ρικάρντο και άλλοι. Αν εσείς τώρα ανακαλύπτετε ότι δεν υπάρχουν τάξεις…».

Επίσης, ο Δ. Κουφοντίνας, αναφερόμενος στην απαγόρευση της πληθώρας των ερωτήσεων που αναφέρονταν στο έργο των μεγάλων ευεργετών της φαμίλιας Βαρδινογιάννη, έκανε την εξής δήλωση: «Η στάση του κ. προέδρου είναι χαρακτηριστική της στάσης της αστικής Δικαιοσύνης να κλείνει τα μάτια μπροστά στις δολοφονίες που λέγονται εργατικά ατυχήματα. Προχθές, μια έκρηξη στα Σωληνουργεία Κορίνθου, που δολοφόνησε έξι εργάτες, επειδή έλειπε ένα εξάρτημα αξίας 15 ευρώ, χαρακτηρίστηκε από τη Δικαιοσύνη πλημμέλημα. Το ίδιο έγινε με το Σαμίνα. Το ίδιο έγινε με το πλοίο της οικογένειας Βαρδινογιάννη που ανέφερα προηγούμενα. Δολοφονούν εργαζόμενους και μένουν ατιμώρητοι».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου