Ήταν 22 Νοεμβρίου του του 1922. Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται στην υποβλητική Κοιλάδα των Βασιλέων. Η μεγάλη πόρτα της πυραμίδας άνοιξε για πρώτη φορά και οι αρχαιολόγοι διήλθαν μια από τις πιο εντυπωσιακές πύλες της ανθρώπινης ιστορίας: μπήκαν στον τάφο του μεγάλου Φαραώ Τουταγχαμών.
Μετά από πολλά χρόνια ελασσόνων αρχαιολογικών ευρημάτων, οι αιγυπτιολόγοι Howard Carter και Lord Carnarvon αποζημιώθηκαν. Ο τάφος του Τουταγχαμών ήταν ένας από τους σχετικά ολιγάριθμους φαραωνικούς τάφους που δεν είχαν συληθεί και περιείχε ένα πλουσιότατα θησαυρό χρυσού και κτερισμάτων.
Παρ' ότι σε εμάς είναι ίσως ο πλέον γνωστός των Φαραώ, ο Τουταγχαμών δεν ήταν στην εποχή του παρά ένας διάδοχος του θρόνου της Αιγύπτου με μια σύντομη και επιπόλαιη θητεία. Γεννήθηκε γύρω στο 1347 π.Χ. και πέθανε αιφνίδια, σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Κατά την εξέταση της μούμιας που βρέθηκε άθικτη στη σαρκοφάγο του, διαπιστώθηκε μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση και μαρτυρά ένα θάνατο βίαιο. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως, αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα.
Μια προσωμοίωση της μορφής που πρέπει να είχε ο Τουταγχαμών
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου